İlk Kez Hamile Kalanların Bilmesi Gereken Önemli Gerçekler
Yazar Nihal Daneoğlu • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 26 Mayıs 2021 • Yorumlar:
İlk kez anne olacaksanız sevinçli haberi duyduğunuz andan itibaren hayatınızın bir daha aynı olmayacağınız içgüdüsel olarak hissedersiniz. Karnınızda büyüyen ve bir anda tüm hayatınızı çevreleyen mutluluğun etkisi altına girersiniz. İnternetten araştırma yapar, doktorlarınızla konuşur ve “onun” hakkında her bir detayı öğrenmek istersiniz.
Siz de ilk kez anne olacaksanız bu yazımızda en çok merak edilenleri bulabilirsiniz.
Hamile Kalındığını İşaret Eden Belirtiler
Her kadının hamileyken yaşadığı belirtiler farklılaşabilse de bazı belirtiler hamileliğin en güçlü sinyalleri olarak kabul edilir. Kan testi yaptırmadıysanız ancak hamilelik şüphesi taşıyorsanız bu belirtileri yaşayıp yaşamadığınızı gözlemlemelisiniz. Sırt ağrılarınız varsa, sabah uyandığınızda mide bulantıları yaşıyorsanız, duygu değişimleriniz bariz hale geldiyse, belli gıdaları canınız fazlasıyla çekiyorsa ve göğüslerinizde şişkinlik varsa hamileliğin ilk belirtilerini yaşıyor olabilirsiniz! Bu durumda zaman kaybetmeden kan testi yaptırmanızı ve gebeliğinizin takibini başlatmanızı öneriyoruz.
Hamilelik Döneminde Kanamalar Görülebilir!
Hamileliğin en büyük belirtisi adet kanamaları olsa da bazı kadınlarda hamilelik döneminde de regl kanamalarına benzer kanamalar görülebilir. Bu tür kanamalar yumurtaların fallop tüplerine inmesi sırasında gözlenebilir. Kanamanın rengi normal regl kanamalarından farklıdır. Bu gibi durumlarda doktorlara danışmanın faydası olacaktır.
Hamilelik Döneminde Nasıl Beslenilmelidir?
Hamilelik döneminde beslenmeye her zamankinden daha fazla önem verilmelidir. Vitamin, sağlıklı takviyeler alınmalı, dengeli beslenmeye önem gösterilmelidir. Gebelik takibi sırasında yapılan kan ölçümleri doğrultusunda doktorlar nasıl beslenilmesi gerektiği ile ilgili bilgilendirme yapacaklardır.
Hamilelik Döneminde Seyahat Edilebilir mi?
Anne adayının ve bebeğin sağlığı için bir risk faktörü olduğunun tespit edilememesi halinde anne adayları hamilelik sürecinde seyahat edebilirler. 36. haftadan sonra seyahat planının doktorlara danışmadan yapılmaması gereklidir. Hamileliğin bu döneminden sonra seyahat etmek zorunluysa yine doktorlarla irtibata geçilmelidir. Geçmiş dönemde düşük atlatan, çoklu hamilelik yaşayan, kan basıncı yüksek olan, diyabet hastalığı bulunan, hamilelik sürecinde kanama sorunu ile karşılaşan anne adaylarının seyahat etmelerinin onayı kesinlikle doktorlar tarafından verilmelidir.
Doğum Korkusu Hamilelik Sürecini Uzatabilir
Doğum korkusu olan kadınların doğumdan korkmayan kadınlara göre yaklaşık bir buçuk saat daha geç doğum yaptıkları bilinmektedir. Korku ve anksiyete kandaki katekolamin konsantrasyonunu arttırarak doğumu geciktirebilir. Doğuma hazırlanan anne adaylarının doktorlarıyla aralarındaki iletişimin doğru kurulmasının doğum kaygılarını azaltabileceği unutulmamalıdır. Gerekirse bu süreçte psikolojik destek de alınmalı ve anne adayının doğum korkusu azaltılmaya çalışılmalıdır.
Hamilelik Hafızayı Güçlendirebilir
Kanada’da bulunan Western Ontario Üniversite’sinde yapılan bir araştırma sonucunda hamilelik döneminin hafızayı güçlendirebildiği gösterilmiştir. Daha önce doğum yapmayan ve anne olan kadınların katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada doğum yapan kadınların hafızalarının daha iyi olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Her Zaman Pozitif Kalınmalıdır
Hamilelik farklı zorlukları olabilen bir süreçtir. Annenin iş hayatında, ailesiyle olan ilişkilerde bazı problemler meydana gelebileceği gibi hamileliğin seyrinde de sorunlar ortaya çıkabilir. Anne adayının pozitifliğini koruması hamilelik döneminin gidişatı için çok önemlidir.
Tüm bu unsurlar haricinde hamilelik dönemiyle ilgili bilmeniz gereken en önemli unsur doktor seçimini özenle yapmanız gerektiğidir.