İlkbahar
Yazar Raife Bayel • 9 Kasım 2016 • Yorumlar:
iLKBAHARDA SOFRAMIZDAN EKSİK OLMASIN!
Kış biter ve bahar gelir. Toprak kokusu ve renkler değişir, doğa yeniden canlanmaya başlar. Bu yüzden ilkbahar sizin içinde, sofralarınız içinde değişim zamanıdır. Baharın gelmesiyle birlikte bol bol taze meyve, sebze tüketmeye başlayacaksınız. En uygun detoks mevsimidir bahar… hadi gelin birlikte şöyle bir bakalım meyve ve sebzeler neler yapıyormuş?
- ISPANAK
Baştan ayağınıza kadar her organınıza iyi gelecek besinler arıyorsanız koyu yeşilş yapraklı sebzeler tam da aradığınız çözüm. Ispanak antioksidanlardan zengindir ayrıca Beta karoten, C vitamini ve E vitamini içerir. Bu sayede katarakt ve makular dejenerasyon riskini azaltır. Gözlerinizi korurken bir yandan da detoks etkisi yaratır yani. İçerdiği lutein ve zeaksantin sayesinde güneşin retinaya vereceği zararlı etkilerden de korumuş olur. Aysberg ya da marul ve ıspanak yaprakları ile harika bir salata yapmanız mümkün!
- KUŞKONMAZ
Bir porsiyon kuşkonmaz ihtiyacınız ihtiyacınız olan K vitaminin %50 sini karşılar. Peki K vitamini ne işe yarar? K vitamini kanın pıhtılaşmasında ve kemiklerin güçlenmesinde rol alır. Saçlarınız, cildiniz ve tırnaklarınız güçlenmesini sağlar.
- ÇİLEK
İlkbaharın sonlarına doğru tüketebileceğiniz en güzel meyvelerden olan çilek aynı zamanda içerdiği yüksek C vitamin sayesinde kollajen üretimini destekler. Kollajen. Cildin genç ve sağlıklı görünmesini sağlayan bir proteindir. Çilek, düşük kalori içeriği ile hem diyabetikler hem de zayıflamak isteyenler için harika bir ara öğündür.
- PIRASA
Pırasa kanser ile savaşan öğeler içerir. İşte bu yüzden sofralarımızdaki ve pek çok tarifteki yerini hakediyor. Soğangiller ailesinden olan pırasa sülfürlü bileşenlerin verdiği keskin kokusu ile tanınır. Laboratuvar çalışmaları, soğan ve pırasa gibi sebzelerin kanserojen öğeler ile savaşan bileşenler içerdiğini göstermektedir. Aynı zamanda kanser hücrelerinin büyümesini de engellediği bilinmektedir. Soğan grubundan bir sebzeyi düzenli olarak tüketen kişilerde kanser görülme riski daha düşük görülmüştür.