İmago Aile Terapisi
Yazar İlkem İnce • Psikolog • 7 Aralık 2021 • Yorumlar:
Evlilik; geçmişleri, aileleri, eğitim durumları, kültürleri birbirinden farklı olan iki bireyin yaşamlarının kalan kısmını birlikte geçirmeye karar vermesidir. Bu da evlenen bireylerin var olan rollerinde birtakım değişmeleri beraberinde getirmektedir.
İmago terapi, Dr. Harville Hendrix ve eşi Dr. Helen Hunt’un geliştirdikleri bir kuramdır. İmago teorisi ve ilişki terapisi, 1970’lerin sonlarına doğru Hendrix’in “Kadın ve erkekler ilişkilerinde neden bu kadar çok sorun yaşıyorlar?” sorusuna cevap bulmaya çalışmasıyla ortaya çıkmıştır. Hendrix bu soruya, “Çocuklukta bitirilmemiş işlerimizin oluşmasına neden olan ebeveynlerimizin kişilik özelliklerine benzer bireylerle evlenmeye yatkın olmamız.” cevabını vermiştir. Yani bizler yetişkin hayatımızda partnerlerimizi seçerken, çocukluk döneminde tamamlayamadığım problemlerimizi yetişkin hayatta tamamlamak için ebeveynlerimize benzeyen eşler seçme eğiliminde oluyoruz. Bu şekilde geçmişte yarım kalan çözümlenmemiş problemlerimizi seçmiş olduğumuz eşimiz üzerinden tamamlamaya çalışıyoruz. İmago terapiye göre ise kişilerin bu problemleri tamamlaması ve iyileşmesi için evlilik büyük bir şanstır. Bu süreçte evliliğin 3 aşamadan geçtiğine vurgu yapmaktadır.
Romantik Aşk: Bu evre çiftleri bir araya getiren onların evlenmesini ya da ilişki yaşamalarını sağlayan evredir. Bu evrede çiftler birbirini güvende hisseder, kendilerini daha sosyal daha akıllı daha sevecen görürler. Aşkın etkisiyle bireyler bilinçdışında ideal imago eşini bulduklarına, imago eşlerinin onların çocuklukta karşılanmayan ihtiyaçlarını yerine getireceğine, bütünlüğe ulaşacaklarına ve ideal evliliği gerçekleştirebileceklerine inanmaktadırlar.
Güç Mücadelesi: Romantik aşkın bitmesiyle beraber ortaya çıkan süreç güç mücadelesidir. Bu evrede çiftler birbirlerini farklı bir birey olarak görmez, birbirlerini aynı düşünmeye zorlarlar. Bu durumda çiftler sıklıkla boşanma kararı alırlar. Ancak evlilik boşanma ile sonuçlansa bile daha sonraki ilişkilerinde de aynı döngü devam edeceği için aslında boşanmak bir çözüm yolu değildir. Güç mücadelesi aşamasını geçen çiftler, birbirlerinin yanında zor zamanlarında durmalarını sağlayan romantik aşk bağının ötesine geçerek güçlü ve doğal bir bağ oluşturmakta ve sorunları bu bağ aracılığıyla çözmektedirler
Gerçek Aşk: Bireyler, eşlerini kendi çocukluk yaralarını sarmak için seçtiklerini anladıklarında, gerçek aşka ilk adımı atmaktadırlar. Bu evrede çiftler birbirlerine bir zorunluluk olmaksızın koşulsuz sevgi duyarlar. Kurulan bu güvenli alanda gerçek aşka ulaşan çiftler, bilinçsiz evlilik aşamasından bilinçli evliliğe adım atmaktadırlar. Bilinçli evlilik, eşlerin birbirlerinin duygusal ihtiyaçlarını tamamlamak için işbirliği yaparak psikolojik ve manevi gelişimlerini destekledikleri romantik ilişkidir.