İmplant Ameliyatı Kimlere Yapılabilir, Kimlere Yapılamaz?

Yazar Melih ÖzgenAğız Ve Diş Sağlığı • 19 Haziran 2018 • Yorumlar:

İmplant tedavisi, çürük ya da kırılma gibi farklı nedenlerle kaybedilen dişleri hem fonksiyon hem de estetik açıdan geri kazandırmak için yapılan bir tedavidir. İmplant için dişin kökünü taklit eden titanyum ya da titanyum alaşımlarından oluşan yapay kök diyebiliriz.

Dental implant ameliyatı deneyimli bir diş hekimi tarafından yapıldığında en güvenli ve sonucu en tahmin edilebilir diş ameliyatlarından biridir. Genel sağlık durumu yerinde ya da kontrol altında olan her yetişkin bireye rahatlıkla uygulanabilir, iyileşme süreci tamamlandıktan sonra kaybedilen dişlerin görünüş ve fonksiyonunun yenilenmesini sağlar. Dental implantlarla ilişkilendirilen risk ve komplikasyonlar daha çok vakanın doğru planlanmaması, güvenilir ürünlerin kullanılmaması, hekimin yeterince bilgi ve deneyiminin olmaması yada hastanın bu süreçte hekiminin tavsiyelerine uymaması gibi sebeplerle oluşur.

Doğru planlama implantın kalitesini arttırmaktadır. Yeterli kemik yüksekliği ve kalınlığı implantın yerleştirilebilmesi ve uzun ömürlü olması için büyük önem taşır. Kemiğin boyutu ve çevredeki anatomik yapılar röntgen çekilerek kontrol edilmelidir. Bazı vakalarda dental volumetrik tomografiler alınarak, kemik yapısının 3 boyutlu olarak değerlendirilmesi gerekebilir.

İmplant Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

İyileşmeyi engelleyecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, genel sağlık durumunuz yerinde yada kontrol altındaysa ve yeterli kemik yapısına sahipseniz implant için uygun bir adaysınız demektir. İmplant tedavisi için bir üst yaş sınırı yoktur, alt yaş sınırı ise büyüme evresinin tamamlandığı 16-18 yaş aralığına tekabül eder.

İmplant Tedavisi Kimler İçin Risklidir?

Yapılan çalışmalarda ileri derecede diş eti hastalığına sahip bireylerde ve 3 paketten fazla sigara kullanan bireylerde implant tedavisinde problemler yaşanabildiği gözlemlenmiştir. Ayrıca kontrol altında olmayan diyabet ve tansiyon varlığında, kemik gelişiminin tamamlanmadığı çok genç yaştaki bireylerde, son 1 yıl içinde baş boyun bölgesinden radyoterapi görmüş bireylerde kortikosteroid yada immunsistemi baskılayan ilaçlar kullanan bireylerde implant ile kemiğin birleşmesinde sıkıntılar yaşanabildiği gözlemlenmiştir.

Osteoporoz ve bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılan ilaçlar kemik yapısında hasarlar oluşturarak implant tedavisini imkansız hale getirebilir. Hastalarımızın implant tedavisinden önce kullandıkları ilaçları detaylı bir şekilde hekimleriyle paylaşması çok büyük önem taşır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melih Özgen Diş Hekimi, Oral İmplantoloji Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)