İMPLANT CERRAHİSİ
Yazar Tülay Akkol • Ağız Diş Ve Çene Cerrahı • 14 Haziran 2017 • Yorumlar:
- İmplant Op.
Güzel bir gülüş ve sağlıklı dişler sosyal hayatımızda önemli bir yer tutarlar. Hastalık veya travma sebebiyle diş kaybı yaşandığında ise hem sosyal hayatımız, hemde, çiğneme kalitemiz ciddi şekilde etkilenir. Araştırmalar göstermiştir ki diş kayıpları sadece çiğnemeyi değil, düzgün beslenememe sebebiyle tüm vücudumuzu etkileyen ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir.Aynı zamanda dişler kaybedildiğinde altta yatan kemiğe uyarılar iletilemediğinden bu bölgedeki kemik erimeye başlar. Erimenin hızı kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte özellikle hiç dişi olmayan bireylerde protezlerin yerinde durmamasına, yemek yerken veya konuşurken oynamasına sebebiyet verebilir.
İster bir dişiniz, ister birden fazla dişiniz eksik olsun, hatta hiç dişiniz olmasa da dental implantlar yaşam kalitenizi yükseltmek, hayattan tekrar tad almaya başlamak, estetik görünüşünüzü geliştirmek için doğru çözüm olabilir.En basit haliyle değerlendirdiğiniz zaman; dental implantlar kaybettiğiniz dişinizin yerine çene kemiğine yerleştirilen titanyum yapay köklerdir. İmplantlar her türlü ihtiyacı karşılamak amacıyla geliştirilmiş farklı üst yapı seçenekleri sunar.İmplant yerleştirilen bölgelerde çiğneme kuvvetleri doğal dişlerde olduğu gibi çene kemiğine iletildiğinden kemik erimesi durdurulur, böylece estetik ve fonksiyonda korunmuş olur.Tek bir diş eksikliğinde yandaki dişlere hiçbir zarar vermeden, aynı kendi dişiniz gibi görünen ve çiğneyen dişlere sahip olabilirsiniz. Benzer şekilde birkaç diş eksikliğinde tek tek veya implantlar birbirine bağlanarak köprü ile eksiklikler giderilebilir.
İmplantlar herkez için uygun şeçenekler sunmakla birlikte en güzel haber total protez kullanan ve hiç dişi olmayan hastalar için gelmektedir. Eğer hiç dişiniz yoksa ve yeterli kemik varsa, yerleştirilecek 6 vaya 8 implant üzerine hiç çıkartılmayan sabit protezler yapılabilir. Kemik miktarının yetersiz olduğu bireylerde ise durumunuza göre 2 veya 4implantla protezinizin ağzınızda haraket etmeden tutunması sağlanabilir. Hareketliliği engellenmiş olan total protezinizle yıllar sonra tekrar ısırarak elma yemenin keyfini yaşayabilirsiniz.
İmplantlar yerleştirildikten sonra kemikle kaynaşmaları (osteoentegrasyon) için dinlenmeye bırakılırlar. Bu süre sonrasında protez yapımına başlanır. Bazı özel durumlarda, implant yerleştirilir yerleştirilmez kullanılmaya başlanabilsede, sizlere çok uzun yıllar hizmet edecek yeni dişleriniz için biraz sabır göstermekte fayda vardır. Genellikle tedavi süreci toplamda 2-9 ay arasında bir zaman alır.
İmplantlar büyüme çağını doldurmuş hemen hemen her bireye uygulanabilir. Şeker, yüksek tansiyon veya kalp gibi kronik hastalıkları olanların ise rahatsızlıkları, kontrol altına alındıktan sonra çoğu zaman doktorlarının izni ile implantuygulanmasında bir sakınca yoktur.
İmplantı destekleyecek yeterli kemiğin olması önemlidir. Yetersiz kemiği yerine koymak için pekçok güvenli yöntem vardır. Muayenenizden sonra böyle bir işleme ihtiyaç duyup duymadığınız belirlenecektir.
Yapılacak olan müdahale dişhekimi kliniğinde lokal anestezi ile yapılır. İşlem sırasında herhangi bir ağrı ve rahatsızlık duymazsınız. Aslında alacağınız his bir dolgu yaptırmaktan daha farklı değildir. İşlem sonrasında ise verilecek olan ağrı kesiciler olabilecek ağrıyı kesinlikle önleyecektir. İmplantlarınız yerleştirildikten sonra hemen normal günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.
Eğer kemikle vaya dişeti ile ilgili bir sorun yoksa bir implant yarım saat gibi bir zamanda rahatlıkla yerleştirilebilir. Yanyana olan birkaç implant, aynı seansta, tek bir işlemle yerine konabilir.
İmplantların kemikle kaynaşmaması çok çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Böyle nadir bir durumda bile çoğu hastada aynı bölgeye iyileşme sonrası tekrar implant yerleştirilebilir. İmplantların 10 yıl sonrası başarı ile hizmet etme oranı %95′in üzerindedir. 40 yıldır hastaların ağzında başarı ile kullanılan implanlar bulunmaktadır. Tüm diş tedavilerinde olduğu gibi uzun süreli başarı hastanın günlük ağız bakımına özen göstermesine bağlıdır.
İmplantlarda doğal dişler gibi temizliğe muhtaçtırlar. Günde iki kere etkin diş fırçalaması ve diş ipi kullanımı ile implantlar uzun yıllar size başarı ile hizmet edebilirler. Yinede düzenli aralıklarla yapılacak muayeneler bakımınızda olabilecek aksaklıkları erkenden belierleyerek, sorunları ilerlemeden halledebilmek için büyük önem taşır.
DENTAL İMPLANT TEDAVİSİ
- İmplant nedir?
Dental implant diş eksikliklerinde üzerine protez yapmak için kullanılan titanyum vida sistemidir. Çene kemiğine yerleştirilen dental implantlar diş kökü gibi görev yaparlar. Tek diş eksikliklerinde, komşu sağlam dişlere dokunulmadan eksik dişi tamamlamak mümkün olabildiği gibi çoklu diş eksikliklerinde hareketli protez yerine sabit protezler kullanabilmek dental implantlar sayesinde mümkündür. Tam dişsizlik durumlarında özellikle alt çenede kullanımı zor olan, ağızdan sürekli çıkmaya eğilimli hareketli protezleri implantlar sayesinde sabitlemek mümkündür.
- Diş implantlarında tedavi süreci nasıldır?
Diş hekimliğinde implant tedavisi sonunda protezlerin tamamlanması klasik tedavilere göre daha uzun sürmektedir çünkü titanyum yapının kemikle bütünleşmesi için 2, 5 ila 4 ay, ilave olarak çene kemiğine herhangi bir müdahalede bulunulduğunda veya üst çenede sinüs boşluğunu kaldırma işlemi uygulanmışsa 6 ay kadar beklemek gerekmektedir. Ancak bu süre sonunda alınan sonuçlar oldukça yüz güldürücü ve çok daha uzun ömürlüdür.
- Diş implantlarının avantajları nedir?
Özellikle uzun yıllardır dişsiz olan hastaların mevcut protezleri kemikte değişim devam ettiğinden dolayı zamanla uyumunu kaybederek hareket etmeye, vuruklara neden olmaya başlar. İmplant üstüne yapılan protezler sabit bir temelin üstüne yapıldığı için hareket etme veya ağızdan çıkma özelliği bulunmamaktadır. Hareketli protez istemeyen veya kemiğin tutuculuğunu kaybettiği kişilerde uygulanabilir.
- Dental implantların ameliyatı zor mudur?
Lokal anestezi altında yalnızca dental implantın yapılacağı bölge uyuşturularak yapılan operasyonlar ağrısızdır. Operasyon öncesinde reçete edilen ilaçların alınması, işlem sonrasında antiseptik gargaraların kullanılması ve iyi bir ağız bakımıyla iyileşme süreci atlatılır.
- Dental implant operasyonu sonunda yüzüm çok şişer mi ? Ağrım çok olur mu?
Yanakta hafif şişlik veya renk değişiklikleri beklenir ancak ilk 24 saat yapılan soğuk tampon uygulamasıyla ödem hızlıca azalacaktır. Şiddetli ağrılar görülmez, doktor tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar ilk gün oluşabilecek ağrıyı kolaylıkla kontrol altına almakta yeterlidir.
- Dental implant süreci nasıldır? Ne kadar zamanda dişlerim tamamlanır?
Üst çenede ortalama 3 ay, alt çenede ise ortalama 2 aylık bir sürede implantların kemikle birleşmesi beklenir ve üzerlerine porselen kaplamalar yapılır. İnce veya yetersiz yükseklikte kemik varlığında ek işlemler uygulanmışsa bekleme süresi 6 aya kadar uzayabilir.
- Dikişsiz dental implant mümkün müdür?
Tek diş çekimi yapılıp çekim boşluğuna herhangi bir kesi yapmadan aynı seansta implant yerleştirilebilen durumlarda mümkündür.
- Dental implantların zarar verme ihtimali var mıdır? Bazen vücut kabul etmiyormuş doğru mu?
Dental implantlar titanyumdan üretilmektedir. İnsan vücuduna son derece biyouyumlu olan titanyum, her hangi bir alerji riski yaratmayan, toksik olmayan kıymetli bir metaldir.
- Dental implant uygulamaları bana uygun mu?
Kontrol altında olmayan önemli bir sistemik hastalığı olan, radyoterapi veya yakın dönemde kemoterapi alan bireylerde yapılması sakıncalıdır. Ancak hastalık kontrol altına alındığı takdirde implant herkese yapılabilir. Muayenede yeterli kemik saptanamazsa ek işlemlerle önce kemik altyapısı oluşturduktan sonra implantlar yerleştirilebilir.
Sigara içiyorum dental implant yaptırabilir miyim?
Yapılan birçok çalışmada sigaranın implant ile kemik bütünleşmesini engellediği kanıtlanmıştır. Sigara içen bireylerde implantın düşme riski normalden 2-3 kat yüksektir.
- Dental implantlar uzun ömürlü müdür?
Dental implantın ömrü doğal dişler gibidir. Normal ağız ve diş bakımı iyi yapıldığı sürece çok uzun yıllar kullanılır.
- 2-3 ay beklemek istemiyorum kendi takma dişlerimi implant ile birlikte kullanabilir miyim?
Evet, mini dental implant teknolojisi sayesinde mevcut hareketli protezler ameliyat sonrasında implantlara adapte edilerek kullanılabilir.