İmplant Cerrahisi

Günümüzde diş kayıpları sonrasında protetik tedavide dental implantlardan sıklıkla yararlanmaktayız. İmplant, eksik dişlerin varlığında onların işlevlerini yerine getirmesi için çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür. İmplantlar çoğunlukla titanyum materyalinden üretilmektedir. İmplantların kemik ile tam olarak kaynaşması gerçekleştikten sonra protez aşamasına geçilir ve tedaviniz tamamlanır. Görüntü ve çiğneme hissi olarak doğala en yakın protez şekli implant destekli protezlerdir.

İmplantlar her diş eksikliğinde ve her hastada kullanılabilir mi?

İmplantların yerleştirilmesi için uygun miktarda kemik bulunuyorsa ve hastaların genel sağlık durumu iyi ise implant tek diş için veya birden fazla diş eksikliği için uygulanabilir. Kemik ve yumuşak doku eksikliği olan hastalarımızdaysa kemik artırım ve yumuşak doku şekillendirme yöntemlerinden yararlanarak implant için uygun zemin oluşturulmaktadır. İmplant yaptırmak isteyen hastaların sağlık durumlarında herhangi bir sorun yoksa implant yaptırmanın yaş sınırı yoktur. Ancak büyüme gelişim dönemindeki hastalarda hastanın kemik gelişimini tamamlamış olması gerekmektedir.

İmplantlı yaşam nasıldır?

İmplant güvenli bir tedavi yöntemidir. Uygun vakada uygun seçilmiş implantlar kuralına uygun şekilde yapılmışsa ve hasta da ağız hijyenine gerekli özeni göstermişse yapılan implantlar çok uzun süre hiçbir sorun yaratmadan ağızda kalabilir.

İmplant nasıl yerleştirilir?

İmplant öncesinde uygulanan lokal ya da genel anestezi sayesinde acı duymazsınız. İmplant operasyonları genellikle lokal anestezi ile yapılır. Lokal anesteziden çekinen veya aşırı öğürme refleksi olan hastalarda implant tedavisi genel anestezi ve sedasyon ile de yapılabilir. Çoğu zaman diş çekiminden bile daha basit bir operasyondur. İşlemden sonra diş çekiminden sonraki bir iki günlük dönemde hissedilen ağrıya benzer bir ağrı olabilir. Genellikle implantın yapıldığı akşam duyulabilecek olan bu ağrı basit bir ilaç kullanılarak giderilebilir.

Toplam tedavi süresi ne kadardır?

İmplant tedavisi iki aşamada yapılır. İlk aşama olan implantların yerleştirilmesi hastanın kemik yapısına ve genel durumuna bağlı olarak değişmekle beraber genellikle bir adet implant için 10 dk’lık bir işlemdir. İkinci aşama olan protez aşamasındaysa implantların kemik ile tam olarak birleşmesi (osteointegrasyon) gerekmektedir. Bu sürede yaklaşık 2-3 aydır. Bu süre aynı zamanda toplam tedavi süresidir. Bu süre içerisinde implantların üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Bu iyileşme sürecinde implantların üzerine aşırı yük gelmemesi kaydıyla geçici bir protez yapılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hande Işıl İmamoğlu Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)