İmplant Nedir?

İmplant nedir?

İmplant eksik dişlerin yerine yerleştirilen ve titanyumdan yapılmış vida şeklindeki yapılardır. Yerleştirilen implant ile diş kökü taklit edilmeye çalışılmaktadır. Diş kökünü taklit eden implant ve üzerine yapılacak porselen, zirkonyum vb. materyaller ile dişin konuşma, çiğneme ve estetik fonksiyonları tekrar kazanılmaya çalışılmaktadır.

Neden implant yaptırmalıyım? İmplant tedavisinin özellikleri nelerdir?

Dişlerimiz estetik, çiğneme, konuşma vb. fonksiyonları nedeni ile bizim için çok önemlidir. Dişlerimizin kaybı ile bu fonksiyonlar yeterince yerine getirilemezler. Kaybolan dişlerimizin yeri yandaki dişlerden destek alınarak yapılan köprü dediğimiz yöntem ile doldurulmaya çalışılır. Ancak bu yöntemin en büyük dezavantajı komşu bölgedeki sağlam dişlerin kesilerek küçültülme işlemine maruz kalmasıdır. Bu ise bizim istemediğimiz bir durumdur. Diğer bir tedavi seçeneği ise hareketli protez dediğimiz hasta tarafından takılıp çıkartılan protezlerdir ki; konforu azdır ve hastalar tarafından tercih edilen bir yöntem değildir. Bu iki yöntemde de çekilen dişlerin yerindeki kemik dokusu artık fonksiyon görmediği için erimeye başlayacaktır. İmplant tedavisinde ise çekim boşluğu implant ile doldurulmakta komşu sağlam dişlere ise dokunulmaktadır. Sabit bir tedavi olduğu için hasta protezlerini takıp çıkarmak zorunda değildir. Ayrıca çekim boşluğuna implant yerleştirildiği için kemik dokusunda erime olmamakta ve kemik dokusu sağlığını korumaktadır.

İmplant hangi durumlara yapılabilir?

Hastalarda tek diş eksikliğinde, birden fazla diş eksikliğinde ve tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda da implant yapılabilir. Burada yeterli şart hastanın uygun kemik dokusuna sahip olmasıdır. Uygulanacak tedavi seçeneğine göre implant sayısı değişir.

İmplant nasıl uygulanır? İmplant yapılırken acı duyar mıyım?

İmplant lokal anestezi altında yapılan basit bir işlemdir. Korkan hastalarda sedasyon ve genel anestezi ile de yapılabilir. Sağlıklı bir kemik dokusu olan bireyde implant sayısına göre yarım saat ile bir saat arasında implant yerleştirilebilir. Anestezi altında yapılan bir işlem olduğu için hastalar işlem esnasında ağrı duymazlar. Diş çekiminden daha kolay bir tedavidir.

İmplant işleminden sonra çok sıkıntı çekermiyim?

İmplant uygulamasından sonra hekim gerekli gördüğü ilaçları size reçete eder. Dolayısıyla bir sıkıntı yaşamazsınız. Bu dönemde kullanacağınız ilaçlarla iyileşme sürecini yaşarsınız. Yaklaşık 1 hafta sonra da dikişleriniz alınır ve İmplantların kemik ile kaynaşma sürecine kadar normal hayatınıza devam edersiniz.

Diş çekilip yerine hemen implant yapılabilirmi?

Çekimi yapılan dişte ve çevre dokularda enfeksiyon yoksa, kemik dokusunun yeterli olduğu durumlarda diş çekilip hemen yerine implant yapılabilir. Hekim işlem öncesi yapacağı ağız içi muayene ve röntgen muayenesi ile diş çekiminin ve implant uygulamasının aynı anda uygulanıp uygulanmayacağına karar verir.

İmplantın üzerine kalıcı dişim ne zaman takılır?

İmplant yerleştirildikten sonra kemik dokusunda iyileşme ve kemik ile implant arasında osseointegrasyon dediğimiz kaynaşma sağlanması için bir süre beklenir. Bu süre genel olarak 2 veya 3 aydır. Bazen hemen implant üzeri diş yapılacağı gibi 6 ay civarında beklendiği durumlarda olabilir. Bu süreyi belirleyen birçok birçok faktör fardır. Hekim durumu değerlendirip hastayı bu konuda bilgilendirir.

İmplant uygulaması herkese yapılabilir mi?

18 yaşın üzerindeki kemik dokusu uygun olan sağlıklı her bireye implant yapılabilir. Diabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlığı vb. rahatsızlığı olan hastalarda; hastalık kontrol altında ise, hasta düzenli olarak ilaçlarını kullanıyor ise doktoru ile konsültasyondan sonra bu hastalara da implant yapılabilir.

Kemiğimin yetersiz olduğu söylendi. Bana implant yapılabilirmi?

İmplantlar değişik boy ve kalınlığa sahip vidalardır. İmplantların yerleştirilebilmesi için belli bir hacimde kemiğe ihtiyaç vardır. Bazı durumlarda hastanın kemik dokusu implant yapımı için yeterli olmamaktadır. Bazı kemik hastalıkları, erken diş çekimi, diş eti hastalıkları ve ileri yaşla beraber çene kemiklerimizde kayıplar meydana gelmektedir. Kemiklerde erimeye bağlı olarak üst çenede sinüslerimiz ve alt çenede çene sinirimiz imlant yapılacak bölgede bize engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumlarda halk tabiri ile kemik tozu denilen greft dediğimiz yapay kemikler ile eksik kemik dokusu tamamlanmaya çalışılmaktadır. Kemik tozlari ile istenen kemik hacmine ulaştıktan sonra implant tedavisi uygulanabilmektedir. Bu işlem de tedavi sürecini uzatmaktadır.

İmplantın ömrü ne kadardır? Garantisi varmıdır?

İmplant için bir süre vermek doğru değildir. Yaklaşık 30 yıldır ağzında sağlıklı bir şekilde implant kullanan hastalarımız vardır. Ancak ortalama bu sürenin altındadır. İmplantın ağızda kalmasını belirleyen birçok faktör vardır. Kullanılan implantın kalitesi, hekimin uygulama sırasındaki becerisi, hastanın kemik kalitesi ve en önemlisi hastanın işlem sonrası implantlarına temiz bir şekilde bakıp bakmamasıdır. İmplantlar yapay bir doku olduğu için doğal dişlerden daha fazla temizliğe ve oral hijyene dikkat etmek gerekir. Aynı şekilde sigara kullanımının da implant ömrünü azalttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır.

İmplant kanser yaparmı? Vücuda zararı var mıdır?

Yaklaşık 40 yılldır implant tedavisi tüm dünyada çok yaygın ve başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Bilimsel olarak kansere neden olmuş bir vaka bildirilmemiştir. İmplantlar biyo uyumlu yani vücut dokusu ile uyumlu vücuda zarar vermeyen ve allerjiye sebep olmayan titanyum denen doku dostu bir materyalden yapılmaktadır. İmplant materyali ve implantınyüzey özellikleri hergeçen gün geliştirilmektedir. Dolayısıyla; İmplant kanser yapmaz, implant allerjiye sebep olmaz ve vücuda zararlı değildir.

İmplant yaptırırken dikkate edilmesi gerekenler nelerdir?
İmplant işlemi basit de olsa cerrahi bir müdaheledir. Sterilite şartları optimum olarak ayarlanmış mekanlarda yapılmalıdır .İmplant yapacak kişinin bu iş de uzman olmasına ve yeterince tecrübeye sahip olmasına dikkat edilmelidir.

İmplant sonrası çene kemiğinde uyuşukluk var.
Alt çenemizde kemiğin alta yakın bölgesinde çene sinirimiz geçmektedir. İmplant işlemi esnasında implantın çene sinirine yakın yerleştirilmesi ile bazen çene kemiğinde ve dudaklarda uyuşukluk meydana gelebilmektedir. Bu genellikle geçicidir. Ama vakit geçirmeden hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

İmplant komplikasyonları nelerdir?
İmplant çene içerisine küçük de olsa bir cerrahi müdahale ile yerleştirilir. Buna bağlı olarak işlem sonrası ağrı, şişlik, kanama, çenede uyuşukluk ve enfeksiyon gibi komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu komplikasyonlar ilk 3 gün içerisinde normal kabul edilir. Uzun süren bu tarz şikayetlerinizde hekiminize başvurmalısınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Cemil Büyükkurt Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mustafa Cemil Büyükkurt

Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Doç. Dr.

Randevu al