İmplant Tedavisi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey
Yazar Ömer Pirinç • Ağız Diş Ve Çene Cerrahı • 30 Aralık 2019 • Yorumlar:
Aslında kelime kökeni bile bize çok uzak olan implant emin ellerde yapılırsa sevimli tatlı bir materyal, koca pabuç gibi protezlerden kurtulmanın bir reçetesi, sağlıklı dişlerime zarar gelmemesinin bir formülü, sağlığın başladığı ağıza minik bir dokunuş, çiğnememizi artıran bir çözüm, içinizden geldiği gibi gülmenin kolay bir yolu, ana dişimizi tutmasa da ona yakın konforu sağlayan bir araç.
Şimdi gelelim bu implant nedir, kimlere yaptırılır, ne marka tercih edilir, ömrü ne kadardır, canım çok yanar mı? Çevremizden bu konuyla ilgili mutlaka bir yorumlar duymuşsunuzdur. Şimdi çene cerrahi uzmanı olarak siz değerli okuyucularımı bilgilendirmek isterim.
ÇİĞNEME SİSTEMİMİZ MÜKEMMEL
Bildiğiniz gibi ağız, diş ve çene mükemmel yaratılmış bir sistem. Bu sistemde alt ve üst çenedeki dişlerimiz doğumumuzdan itibaren ihtiyacımıza göre eksiksiz bir şekilde sırayla gönderiliyor ve gerekli yere ve şekilde yerleştiriliyor. Çiğneme yapabilmemiz için karşılıklı kapanış haline getiriliyor yani fonksiyona alınıyor. Bununla beraber çiğnememizi konuşmamızı estetiğimizi sağlıyor. Tüm bu sistemin devamı için herhangi bir nedenle diş kaybı yaşarsak o eksik olan bölgenin mutlaka tamamlanması gerekiyor.
Diş eksiklerinin tedavisinde uygulanan yöntemlerden biridir dental implantlar. Dental implantı yapay diş kökü diye kısaca tarif edebiliriz. Vücudumuzun dokularına dost bir materyal olan titanyumdan yapılmıştır. Diş eksikliği olan bölgelere protez veya kaplama yaptırmak yerine alternatif geliştirilmiş bir yöntemdir. Maliyeti diğerlerine göre biraz fazla olmakla birlikte hasta konforu açısından oldukça iyidir. Şu gerçeği de unutmamak lazım en iyi implant bile ana dişin yerini tutamaz.
ÇENE CERRAHİSİ UZMANI YAPMALI
İmplant tedavisi uzmanlık ve tecrübe isteyen hassas bir cerrahi işlemdir. Lokal anestezi altında küçük bir cerrahi işlem ile implantın ilgili çene kemiğine yerleştirilmesi ile başlar ve iyileşme süresi tamamlandıktan sonra implantın üzerine üst yapıyı yani dişi yapmakla biter. Bu tedaviyi uygulayan branş diş hekimliğinin uzmanlık alanı olan çene cerrahisi bölümüdür. Komplikasyon yani istenmeyen durumlar yaşamak istemiyorsak bu işlemi çene cerrahisi uzmanı yapmalıdır. Neden? Çünkü cerrahi işlem yani geriye dönüşü olmayan bir işlemdir.
SONRASINDA DÜZENLİ KONTROLLERİNİ YAPTIRMALI
En başta implant tedavisinin uzun soluklu takip gerektiren bir tedavi olduğunu söylemem gerekiyor. Ömürde bir defa yaptırıldığı için uzmanlık ve tecrübeli bir ekip gerekir. Aşamaları, seansları olan ve kontrolleri gerektiren bir tedavidir. Doktorunuz tedaviniz tamamlandı güle güle kullanın implantınızı dese bile işimiz bitmiyor. En az yılda bir defa o implantı radyolojik ve klinik kontrolünü yani takibini yapmak gerekiyor.
İmplantların ömrü konusuna gelince implantların ömrü diğer dişlerimizin ömrü kadardır. Yani ağız hijyenimize özen gösterip dişlerimizi fırçaladığımız ölçüde implantlı dişlerimizde bize hizmet edecektir. Ben implant yaptırdım malzemesi titanyum sapasağlam artık fırçalamama gerek yok dersek çok yanılmış oluruz. Evet implant dayanıklı malzemeden üretilmiş ama eğer fırçalamazsak implantın etrafındaki çene kemiği ve dişeti kayba uğrar ve durum implantınızın çıkarılmasında kadar gidebilir. Dolayısıyla fırçalamaya, diş ipi kullanmaya, ağız hijyenimize maximum özen göstermeliyiz.
KOMPLİKASYONLARA DİKKAT
Her cerrahi işlem gibi bu işleminde riskleri vardır. Tedavi sonrasında görülebilen dudakta uyuşukluk, enfeksiyon, implantın iyileşmemesi vb. gibi istemediğimiz komplikasyonlardan bahsedip keyfinizi kaçırmak istemem. Hepinize sağlıklı gülüşlü mutlu günler diliyorum.