İMPLANT TEDAVİSİ
Yazar Derya Perçin • 12 Mayıs 2017 • Yorumlar:
İMPLANT NEDİR?
İmplant kelime anlamı olarak tedavi amacı ile vücut içerisine ve canlı dokulara, cansız maddelerin yerleştirilmesini ifade eder. Dental implantlar kemiğin içine, üzerine veya mukozaya yerleştirilen ve dişin yerini tutması amaçlanan yapılardır. Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür de diyebiliriz. İmplant ileri teknoloji ile vücutla en iyi geçinen titanyum metalinden elde edilen vidalardır. Bazen hastaya göre titanyum yerine zirkonyum implantlar da tercih edilebili
NEDEN İMPLANT YAPILMALI?
Diş implantları kemik kaybını önlerler. Bu ne demektir? Normalda bir dişiniz çekildiğinde çekilen bölgedeki kemik
dokularında erime olur. Bu istemediğimiz bir fizyolojik erimedir. Şayet diş çekildikten hemen sonra o bölgeye implant uygulanırsa
bu kemik kaybı oluşmaz. Böylece o bölgede kemik kaybı olmadığı için dişeti çekilmesi de görülmez ve estetik olarak çok daha mükemmel sonuçlar oluşur. Çekim bölgesindeki kemiğin miktarını koruyan implanttan başka herhangi seçenek yoktur. İmplantın en büyük avantajlarından biri ise bitişik dişlerde hiçbir işlem yapılmamasıdır. Normalde size sabit bir köprü yapılırken boşluğa komşu iki dişiniz de kesilmek zorundadır. İmplantlar sadece çekim boşluklarına yapılır ve yan iki dişe hiç dokunulmaz. İmplantlar size en doğal görüntüde dişler kazandırır. Çiğneme sırasında kendi doğal dişiniz izlenimini verir. Ve tabi ki gülümserken kaybettiğiniz kendinize güven duygusunu.
İMPLANT TEDAVİSİNİN HASTAYA SAĞLADIĞI AVANTAJLAR
Diş implantları kemik kaybını önlerler. Bu ne demektir? Normalda bir dişiniz çekildiğinde çekilen bölgedeki kemik dokularında erime olur. Bu istemediğimiz bir fizyolojik erimedir. Şayet diş çekildikten hemen sonra o bölgeye implant uygulanırsa bu kemik kaybı oluşmaz. Böylece o bölgede kemik kaybı olmadığı için dişeti çekilmesi de görülmez ve estetik olarak çok daha mükemmel sonuçlar oluşur. Çekim bölgesindeki kemiğin miktarını koruyan implanttan başka herhangi seçenek yoktur.
İmplantın en büyük avantajlarından biri ise bitişik dişlerde hiçbir işlem yapılmamasıdır. Normalde size sabit bir köprü yapılırken boşluğa komşu iki dişiniz de kesilmek zorundadır. İmplantlar sadece çekim boşluklarına yapılır ve yan iki dişe hiç dokunulmaz.
İmplantlar size en doğal görüntüde dişler kazandırır. Çiğneme sırasında kendi doğal dişiniz izlenimini verir. Ve tabi ki gülümserken kaybettiğiniz kendinize güven duygusunu…
Alt çenede tamamen dişini kaybeden hastalarda protezin (takma dişlerin) meydana getirdiği dil erimesi ve ya konuşma da zorluk gibi sıkıntıları ortadan kaldırır.
Üst çenede dişlerini tamamen kaybederek protez diş taşıyan hastalarda: protez dişlerin tat alma duyusunu kapatması ve mide bulantıları söz konusu olmaktadır. İmplant tedavisi bunun önüne tamamen geçmektedir.
İmplant tedavisi uygulanırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur sterilizasyondur. İşlem steril ortamda yapılmadığı takdirde çenede enfeksiyon gelişebilmekte ve implantların çene kemiğine kaynamama gibi birtakım sorunları beraberinde getirmektedir. Günümüzde implantlar uygun olmayan ortamlarda dahi yapılmaktadır önemli olan fiyatı düşük tutmak için sağlıklı olmayan yöntemlere yönelmek değil sağlıklı bir operasyon için uzman doktorlara başvurmaktır. Uygulanacak implant tipi de tedavinin önemli bir karar aşamasını oluşturur.
DİŞ İMPLANTLARI HER YAŞTA UYGULANABİLİR Mİ ?
Kemik gelişimini tamamlamış tüm bireylerde implant uygulanabilir. Bu yaş kadınlarda 15-16, erkeklerde 17-18′dir. İmplant uygulaması için üst yaş sınırı yoktur; genel sağlık durumu uygun olan her yaştaki insana implant başarıyla uygulanabilr. Özellikle yaşlı kişilerde diş kayıpları daha çok olduğu için, kemik erimelerine bağlı olarak protez tutuculuğunda sorun yaşandığından ileri yaşlarda olan insanlar implant gereksinimine daha çok ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla yaşlı bireylerde diş implantları uygulamaları gençlere göre daha fazladır. İmplant tedavileri iki aşamadan oluşur. Cerrahi aşaması ve üst yapı aşaması. İmplantlar cerrahi ile yerleştirildikten sonra belli bir süre beklenir. Bu bekleme süresi “osteointegrasyon” denilen implantın çene kemiğiyle biyolojik olarak kaynaşması için gerekli olan süredir.
İMPLANT BAŞARISI NELERE BAĞLIDIR ?
Hastanın iyileşme gücünün yüksek olması başarıyı etkileyen önemli bir unsurdur.
Hastanın kemik gelişimini tamamlamış olduğu bir yaşta olması, implant tedavisinde başarıyı beraberinde getirecektir.
Hastaların implant tedavisinden önce ve sonra alkol ve sigara kullanma alışkanlığına ara vermesi iyileşmeye katkı yapacak bir etkendir.
Hastalarda kontrol altına alınamayan şeker hastalığının olması halinde, bunun tedavi edilmesinden sonra implant tedavisine başlanması başarıyı yükseltecek bir unsur olacaktır.
Kullanılacak implant markalarında özenli davranmak, hastaya uygun implant seçimi yapmak, başarılı bir implant tedavisinin yapılmasında etkili olacaktır.
Hastaların kalp hastalığı, kan pıhtılaşma hastalığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların belirlenmesi ve bu hastalara implant tedavisi uygulanmaması gerekir.
Hastaların implant sonrası gerekli bakım tavsiyelerine uyması, zaten başarılı yapılmış olan implant tedavisinde başarının devamını sağlayacaktır. Gerek ağız ve diş temizliğine önem vermeleri, gerekse beslenmelerine dikkat etmeleri sayesinde yaşam boyu kullanacakları sağlıklı dişlere kavuşmalarında etkili olacaktır.
KİMLERE İMPLANT YAPILMAZ ?
Çocuklarda ve kemik gelişimini tamamlamamış bireylere implant yapılmaz.
Hamileler, yüksek tansiyon, diyabet, hemofili veya önemli bağışıklık sistemi hastalıkları bulunan kişiler implant için uygun değillerdir.
Bununla birlikte, sigara ya da alkol kullanımı implant başarısını etkilediğinden dolayı pek tavsiye edilmemektedir.
Aşırı derecede diş gıcırdatma ya da sıkma problemi olan kişiler, implant üzerinde aşırı baskı yaratacağından implantın kırılma ihtimali oluşmaktadır. Bu durum, implantın başarısını etkilemektedir.
Bu hastalıklardan birini taşımıyorsanız, sağlıklı diş etleriniz ve implantın tutunması için yeterli kemik yapınız varsa, implant ekimi yaptırabilirsiniz.
Çene kemiğinde implantın kaynaşması için yeterli kemik yoksa kemik grefiti uygulamasıyla bölgedeki kemik miktarı artırılabilir.
Eğer bir iltihap yoksa diş çekilir çekilmez diş implantı ekimi uygulanabilmektedir.
İMPLANTLARIN ÜZERİNE HANGİ TİP PROTEZLER YAPILIR?
Planlama yapılırken öncelikle sabit protezler için ağız uygun ise sabit protez planlamasını değerlendirmek gerekir. Çünkü hastaların en rahat ettiği protez tipi sabit protezlerdir. Değişik vakalarda implant üzerine yapılacak protezin planlaması da farklılık gösterir. Ağızda var olan diş sayısı, Kemik miktarının yeterli olup olmaması, hastanın ekonomik durumu, hastanın yaşı gibi faktörlere bağlı olarak implant diş üzerine yapılacak protez için farklı planlamalar yapılır.
Hastanın durumuna göre.
1. Ağzında Hiç Dişi Olmayan Hasta:
Yeterli sayıda implant yapılabilirse, yapıştırılarak kullanılan sabit bir porselen köprü yapılabilir. Ancak bazen total protez ( tam damak ) kullanan hastalarda yeterli kemik miktarının olmaması yada daha ekonomik bir implant çözümü olması dolayısı ile simetrik olarak 2-4 implant yerleştirilerek hastanın kullandığı takıp çıkarılan protezin tutuculuğunu artırmak için implantlardan destek alan bir hassas bağlantılı protez ( çıtçıtlı protez ) planlaması yapılabilir.
Mümkün olan her vakada hastanın ağzından çıkartmasına gerek olmayan sabit protezleri tercih ediyoruz. Aşağıdaki şekilde ise daha ekonomik bir çözüm olan hassas bağlantılı bir protez planlaması görülüyor.
Tam dişsiz ağızlarda yukarıda şekilde görüldüğü gibi 2-4 arası implant ile hastanın tam protezinin tutuculuğu artırılmak için kullanılabilir. Böyle bir uygulama yeterli sayıda implant koyacak kemik olmadığı için sabit protez uygulamasına izin vermeyen vakalarda tercih edilir. Bazı durumlarda ise hastanın isteği ile daha ekonomik bir çözüm olarak başvurulan bir yöntemdir.
2. Tek Dişini Haybetmiş Hasta:
Eksik dişin boşluğu etrafındaki dişlere dokunulmadan yalnızca bir adet İmplant dis yerleştirilir ve üzerine tek üye sabit porselen kron hazırlanır. İmplant üzerine yerleştirilen Porselen kron içinde farklı alternatifler vardır. Zirkonyum alt yapılı bir kron Estetik diş hekimliği uygulamaları arasında en çok tercih edilen uygulamalardandır. Metal destekli bir porselen kaplama yapılacaksa Nikelsiz metal, titanyum alaşımlı metal gibi farklı alternatifler vardır.
Tek diş eksikliğinde bir tane implant yerleştirilir. Bu implant, üzerine yapılacak porselen kaplama için kök vazifesi görür. İmplantın üstüne yapılacak kaplama için farklı seçenekler vardı
( zirkonyum porselen, metal destekli porselen kron)
3. Azı Dişlerini Kaybetmiş Hasta
Çekilen dişin boşluğunun arkasında diş yok ise serbest sonlu dişsizlik vakaları olarak adlandırılır. Böyle bir durumda boşluğun büyüklüğüne bağlı olarak 2 ya da daha fazla implantın üzerine porselen köprü yapılır.Her eksik diş için bir implant yapılması şart değildir; 2 adet implant üzerine 3 -4 üyeli bir köprü yapılabilir.
İMPLANT NASIL YAPILIR?
İmplant tedavisine klinik ortamında, lokal anestezi yapılarak başlanmaktadır. Cerrahi operasyonlara karşı endişe duyan hastalarda ise sedasyon ve lokal anestezi kullanılarak implant işlemine başlanır.
Anestezi işleminden sonra cerrahi operasyonla diş eti açılarak çene kemiği ortaya çıkarılır. Ortaya çıkan çene kemiğine öncelikle küçük çaplı rehber deliği açılır. Daha sonra rehber delik yavaşça genişletilerek implantın yerleştirileceği forma uygun hale getirilir. Çene kemiğindeki deliğin aşamalı olarak genişletilmesi sayesinde kemik üzerinde oluşacak travmatik etki de azaltılmış olur. Daha sonra çene kemiğinde açılan boşluğa implant vidalanarak yerleştirilir.
İmplant vidasının yerleştirilmesinden sonra bölgedeki osseointegrasyonun oluşması için (implantın kemikleşmesi) ve implant yapılan bölgenin iyileşmesini beklemek için implantın üzerine koruyucu bir kapak vida yerleştirilir. Açılan dişeti dikilerek kapatılır ve birkaç aylık bekleme sürecine geçilir.
Birkaç ay sonra, koruyucu vida çıkartılır ve dental implantın üzerine geçici bir kuron yerleştirilir. Geçici kuron, dişetinin doğal olarak kendini şekillendirebildiği ve etrafında büyüyebildiği bir şablon olarak görev yapar. Dişeti şekillendikten sonra geçici kuron, kalıcı kuronla (porselen ya da zirkonyum diş) değiştirilerek tedavi tamamlanır.
Tedavi tamamlandıktan sonraki süreçte doktorlarınızın önerileri ve ilaç kullanımıyla birlikte iyileşmeniz hızlanacaktır.
İMPLANT AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Ameliyat sonrasında, anestezinin etkisi geçene kadar bir şey yememeniz gerekmektedir.
- Çok gerekmedikçe, ilk 24 saat ağzınızı çalkalamanız önerilmemektedir.
- Operasyon sonrası dişhekiminizin size uyguladığı medikal tedaviye uymalısınız.
- Operasyon bölgesini görebilmek için ağzınızı zorlamayın, dilinizle veya parmağınızla yoklamaktan kaçının.
- İmplantın kemikleşmesi aşamasına kadar yemek yerken implant bölgesine baskı veya yük gelmemesine dikkat ediniz.
- İyileşmenin düzgün olabilmesi için temizlik çok önemlidir. Operasyon gününü takip eden ertesi gün itibarıyla dişlerinizi düzenli fırçalamaya devam ediniz.
- Doktorunuz kullanmanızı önerirse antiseptik gargara kullanabilirsiniz.
- Sigara ve alkol kullanımı genel insan sağlığında olduğu gibi implantoloji başarısını da olumsuz etkiler.
- İmplantolojinin başarısı, Tedavi tamamlandıktan sonra kişinin ağız ve diş sağlığına verdiği önemle ilgilidir. Dişler düzenli fırçalanmalı, ağız ve diş sağlığı sürekli korunmalıdır.
- Yıllar içerisinde ve ileri yaşlarda oluşabilen kemik erimeleri, doğal dişleri olduğu gibi implantları da olumsuz etkiler
- Dental implantlara verilen garanti, genel sağlık ve ağız diş sağlığının korunması halinde geçerlidir. Bu garanti sadece ürünün fiziksel ve yapısal garantisidir.