İmplant Tedavisi
Yazar Büşra Arslan • Diş Hekimi • 29 Kasım 2019 • Yorumlar:
İmplant diş eksikliklerini tamamlamak için çene kemiği içerisine yerleştirilen ve yapay diş kökü kabul edilen bir çeşit vidadır. Bu vidalar titanyum adı verilen biyouyumlu bir materyalden elde edilir. Titanyumun kemiğe bağlanması ve doku ile uyumu çok iyidir. Kemik içerisine yerleştirilmesini ardından vücudun bir parçası olur ve maksimum dayanıklılık gösterir.
İmplantlar tek diş kayıplarında komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmadan diş boşluklarının tamamlanmasına olanak sağlar. Diş destekli bir köprü yapılırken köprüyü desteklemek için yanındaki sağlıklı dişler bir miktar aşındırılır fakat implantlar yapılırken yanındaki dişleri etkilemezler. Yeterli ve düzenli bakım ile implant ömür boyu dayanabilir.
Tam dişsiz ağızlarda da bu implantlardan destek alınarak daha tutucu ve kullanımı kolay protezler yapılabilir.Çene kemiği içerisine yerleştirilen implantların hareketli protezin içerisindeki yuvalara yerleşmesi ile tutuculuğu artan protezle, konuşma ve çiğneme fonksiyonları daha etkin yapılabilmektedir.
İmplantlar takma dişe göre daha doğal görünür ve kişinin kendi dişine en yakın hissisyatı verir. Protezler gevşeyebilir, konuşmamızı ve günlük yaşantımızı zorlaştırabilir ancak implantlar herhangi bir ayarlamaya gerek olmaksızın kullanılabilir.
Genellikle çok basit ve kısan süren bir operasyon ile işlem tamamlanır.
İmplant her yaşta uygulanabilir fakat yapılacak muayeneden sonra çene kemiğinin yeterli olup olmadığı, kemiğin kalitesi, ağız içindeki mevcut dişler bu kararda etkilidir.
Uygulamadan sonra bazı konulara dikkat etmek iyileşme sürecini hızlandırır. Uygulamadan sonra sigara kesinlikle kullanılmamalıdır. Sigara bırakılmadığında implantın başarısız olmasına sebep olmaktadır. Uygulama sonrasında ağızdaki his kaybı kaybolana kadar çiğneme yapılmamalıdır. İmplant üstü parçalarda herhangi bir oynama varsa mutlaka doktor bu konuda haberdar edilmelidir. Tedavi sonrasında mutlaka ağız tuzlu ılık su ile çalkalanmalı ve doktorun önerdiği gargara kullanılmalıdır. Ağız temizliği, uygulama sonrasında oluşabilecek enfeksiyonları önleme açısından çok önemlidir. Mutlaka doktora implantın temizliğinin nasıl olması gerektiği ve kullanılacak malzemeler (diş ipi, uygun fırça vs.) danışılmalıdır.