İmplant
Yazar Fethi Bayar • Diş Hekimi • 3 Ağustos 2017 • Yorumlar:
İmplant
İmplant diş ağızda eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, genellikle titanyum veya titanyum bileşiklerinden hazırlanan yapay diş kökleridir. İmplantlar daha önceden kaybedilmiş dişlerin oluşturduğu boşluklara ya da ciddi bir enfeksiyon yoksa hemen çekim sonrası diş yuvasına yerleştirilmektedir. İmplant tedavisinin amacı, üzerine kullanılabilir dişler yapmaktır.
İmplant, estetik anlamda herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
İmplantat, implante, vida diş, diş vidası, çakma diş ve vidalı diş isimleriyle de bilinmektedir.
İmplant, sabit ya da hareketli protezler yapmak için yeterli ve uygun kemiğin olduğu durumlarda çene kemiğine yerleştirilir. Eğer kemik miktarı ve yoğunluğu implant tedavisi yapılabilir seviyede değilse implant uygulamasından önce kemik oluşturmaya yönelik işlemler yapılması gerekebilir.
Flepsiz (dikişsiz) implant cerrahisi nedir?
Dişeti kesilmeden ve dikiş atılmadan implant yapılmasına flepsiz implant cerrahisi denilir. Bu işlemde yumuşak dokular zarar görmeden implant cerrahisi gerçekleştirildiği için iyileşme daha hızlı ve daha konforlu olmaktadır. Her vaka bu teknik için uygun olmayabilir. Bu konudaki kararı hekiminiz ilk muayenenizin sonunda verecektir.
Fast & Fixed Tekniği ile implant tedavisi nedir?
Arka bölgelerde kemik eksikliği olan durumlarda Fast&Fixed tekniği ile açılı yerleştirilmiş implantlar kullanılarak ileri cerrahilere gerek kalmadan sabit protezler yapmak mümkündür. Bu teknik ile dişler çekildiği gün implantların yapılması, dişsiz hastalarda ise implantların yapılıp aynı gün sabit protez yapılması mümkündür.
Olmayan her diş için bir implant gerekir mi?
Yeterli kemik varsa diş hekimlerinin tercihi her zaman kaybedilen her dişin yerine bir implant uygulanmasıdır. Ancak bazı durumlarda iki implant aralıklı yerleştirilip üzerine köprü protezi yapılabilir. Yerleştirilecek implantın sayısı ancak diş hekiminin radyografik muayenesinden sonra belirlenir.
İmplant yapılacak bölgede yeterli kemik yoksa nasıl bir yöntem uygulanır?
İmplant yapılacak bölgedeki kemiğin yoğunluğu, yüksekliği ve kalınlığı önemlidir. Bu implantın başarısını doğrudan etkiler. Kemiğin yeterli olmadığı durumlarda kemik miktarını artırmak için değişik tekniklerle (kemik greftleri kullanılarak) kemik oluşturmak gereklidir. Bu işlem için üst arka bölgede sinüs lift, blok greftleme, alt çenede yatay ve dikey yönde kemik oluşturma işlemleri yapılabilir.
Damak (hareketli) protez kullanan hastalarda implant tedavisinden yararlanabilir mi?
Günümüzde tamamen dişsiz ağıza sahip hastalar bile yeterli kemikleri varsa doğrudan, yoksa kemik oluşturma işlemi sonrası yapılacak implantlar sayesinde hareketli protezlerden kurtulabilirler. Özellikle dişsiz alt çenede takıp çıkarmalı bir protez kullanılması hasta için oldukça zordur. Çünkü, içeride sürekli oynayan bir dil dışarıda yanak ve dudak konuşma ve yemek yeme esnasında hastaya oldukça sıkıntı verir. Alt çenede dil, dudak, yanak ve çiğneme hareketleri ile sabit duramayan ve sıklıkla vuruk yapan protez ile ilgili sorunlar, implant uygulamaları ile giderilebilir. Ayrıca üst total protezlerin tutuculuğunu sağlayabilmek için yapılan damağı kapatan tasarımdan dolayı oluşan mide bulantısı gibi sorunlar da ortadan kalkmış olur. Sabit ya da takıp çıkarılan implant destekli protezler yapılabilir. Her iki tip protezde de oynama ve bulantı şikayetleri ortadan kalmış olur.
İmplantların Faydaları nelerdir?
Kaybedilmiş dişin yerine implant ile yeni diş yapılması çevre dişlerin ve tüm çiğneme sisteminin sağlığı ve fonksiyonu için önemlidir. Doğal diş formunda, estetik ve çiğneme fonksiyonunu yerine getiren bir diş elde edilirken, çevredeki dişlerin kayıp diş boşluğuna kayması ve diğer dişlerdeki şekil bozuklukları da engellenmiş olmaktadır. Ayrıca diş çekimi sonrası oluşan boşlukta zamanla meydana gelen kemik kaybı implant yapılarak engellenmiş olur.
İmplant işleminin köprü yapımı ile karşılaştırıldığında avantajı nedir ?
Tek diş eksikliği veya birden fazla diş eksiklikliğinin olduğu hastalarda köprü diş yapımında kayıp boşluğun önündeki ve arkasındaki dişlerin kesilmesi, küçültülmesi gerekmektedir. implant uygulamasında herhangi bir dişin kesilmesine gerek kalmadan eksik dişin yerine implant yapılarak dişsizlik sorunu giderilebilmektedir.
Her hastaya implant uygulanabilir mi?
İmplant uygulaması bazı istisnai durumlar haricinde herkese uygulanabilen başarılı bir tedavidir. İmplantın yerleştirilebileceği kalınlıkta, yükseklikte ve kalitede kemiği olan ve herkese ‘’sağlık durumu’’ değerlendirilerek implant yapılabilir. Bir kişide yeterli kemik dokusu olması bazı etkenlere bağlıdır. Bazı kişilerde kalıtımsal olarak çok ince/kalın ya da az/çok kemik olabilir. Bazı kişilerde ise diş ve dişeti iltahapları çevrelerindeki kemik dokusunun erimesine ve azalmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle bir dişin çekimine karar verilmişse kemik kaybına neden olmamak için çekimin hemen yapılmasında fayda vardır. Bazı durumlarda çekimden sonra implant yapılmadan beklenmektedir, bazı vakalarda ise çekim yapıldığı seansta implant yerleştirilebilmektedir.
İmplantları vücudun kabul etmemesi gibi bir durum olabilir mi?
Vücudun implantı kabul etmemesi söz konusu değildir, implantların insan vücudunda bilinen hiçbir yan etkisi ya da alerjik reaksiyonu yoktur ancak bazı hastalar implant uygulaması için uygun olamayabilir.
Hangi durumlarda implant uygulaması risklidir?
• İyileşmeyi etkileyen diyabet ve kronik kardiyovasküler hastalıklar
• Kemik gelişimi tamamlanmamış olan genç hastalar
• Hamileler
• Çok miktarda sigara kullanan kişiler (sigara kullanımı ağız içindeki iyileşmeyi baskılar ve implant başarısının düşmesine neden olabilir)
• Alkol ya da uyuşturucu madde bağımlıları
• Baş ve boyun bölgesine yüksek dozda radyoterapi uygulanmış kişiler
• Yüksek tansiyon, bağ dokusu hastalıkları, hemofili ve önemli bağışıklık sistemi yetersizlikleri gibi kronik hastalıkları olan kişiler
• Kortikosteroid ya da immun sistemi baskılayıcı ilaç kullanan bireylerde implant yapılamamaktadır.
Bu hasta gruplarında implant uygulaması risklidir, başarısızlıkla sonuçlanabilir. Ancak durumlarının derece ve ciddiyetine bağlı olarak implant yerleştirilmesi mümkün olabilir. Bu konuda son karar ‘’sistemik konsültasyon yapmak kaydı ile’’ diş hekimine aittir.
İmplant için İlk muayenede ne yapılır?
İlk muayenenin amacı diş eksikliğinizin olduğu bölgenin implant yapılması için uygun olup olmadığının belirlenmesidir. Sistemik sağlığınız hakkında alınan detaylı bilginin ardından ağız içi muayeneniz yapılır. İlgili bölgelerden panoramik radyografi veya üç boyutlu görüntü (tomografi) alarak modelleme yapılır ve implanta uygunluğunuza ve hangi tür implant uygulanacağına karar verilir.
+İmplant öncesi tomografi çektirmek zorunlu mudur?
İmplant tedavisi öncesi panoramic röntegen veya daha detaylı tomografik çene röntgeniçektirmek çok önemlidir. Üç boyutlu görüntüleme yöntemleri çene kemiklerinin durumunu çok net gösterdiği için, tomografiler implantın yapılabileceği kalitede kemik olup olmadığının belirlenmesinde kullanılmakta ve ameliyat başarısının artırmaktadır.
+ İmplant tedavisi nasıl yapılır, hangi süreçleri içerir?
İmplant uygulaması günümüzdeki teknoloji ile basit bir uygulamadır. Önce lokal anestezi ile bölge uyuşturulur, implant yerleştirilecek kemikte olmayan dişin yerinde bir yuva hazırlanır ve implant bu yuvaya yerleştirilir. İmplant yerleştirildikten sonra, iyileşme döneminde implant üzerinde kalacak olan vidalar yerleştirilir ve iyileşme dönemi beklenir. Diş implantlarının çiğnemeyle oluşan basınçlar karşısında sağlıklı olarak kalabilmesi için, çene kemiği ile tam olarak kaynaşması gereklidir. Bu süre operasyonun türü, bölgesi, hastanın yaşı ve sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Operasyondan sonra kalıcı protezlerin yapımı için bir süre gereklidir. Kemik yetersizliğinde yeni kemik oluşturulmuş bölgelere yapılan implantlarda bekleme süresi uzayabilir. Sonrasında ölçü alınır ve planlanan protez yapılır.
İmplant uygulanırken ağrı duyarmıyım?
Cerrahi işlemler lokal anestezi ile yapıldığından işlem sırasında ağrı duyulmamaktadır. Lazer destekli olarak yapılan uygulamalarda genellikle işlem sonrasındaki şişlik ve ağrı da minimum seviye de olur. Hekiminiz tarafından verilen ağrı kesiciler işlem sonrası hissedeceğiniz ağrıyı engelleyecektir.
İmplant uygulaması günlük yaşantımı ne kadar etkiler?
Çok büyük bir bölgeyi ilgilendirmiyorsa genellikle ertesi gün işe gidebilir, günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.
İmplant yapıldıktan sonra iyileşme döneminde neye dikkat etmeliyim?
İmplant cerrahisi sonrasında işlem yapılan bölgeye hekiminizin önerisi doğrultusunda belirli aralıklarla soğuk uygulaması yapmanız önemlidir. Bu, ödem ve şişliği engelleyecektir. Hekiminiz tarafından size verilecek ilaçları düzenli kullanmanız ve iyileşmeyi hızlandırmak amaçlı uygulanan düşük dozlu lazer uygulamaları da iyileşme döneminde önemlidir. Bu dönemde ağız bakımınız çok iyi olmalıdır. Kötü bir ağız hijyeni implant başarısızlıklarının en önde gelen nedenlerindendir. Diş hekiminizi tedavinin iyileşme döneminde de belli aralıklarla görünmelisiniz.
İmplant yapıldıktan sonra nasıl beslenmeliyim?
Implant tedavisi sonrasındaki ilk birkaç gün sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Daha çok yumuşak ve besleyici gıdalar tüketmelidir. Yara yerindeki iyileşme tamamlandıktan sonra yeme-içme konusunda herhangi bir kısıtlama olmayacaktır.
İmplant yapıldıktan sonra nasıl bir ağız bakımı uygulamalıyım?
Doğal dişlerimizi nasıl düzenli fırçalıyorsak aynı şekilde implant yapılan bölgeyi de fırçalamalıyız. Diş fırçası ve macunla yaptığınız bakıma diş ipi ve arayüz fırçalarının rutin kullanımını da eklemelisiniz. Böylece ağızda oluşan bakteri miktarı azaltılabilir. Gargara kullanımı ağız hijyenine büyük katkı sağlayacaktır.
Diş çekimi yapılıp aynı gün implant uygulaması yapılabilir mi?
Dişi çekip hemen implant yapılmasına “immediat implant uygulaması” ismi verilir. Uygun koşullar sağlandığında tercih edilebilen bir tekniktir. Bu işlemde en büyük risk diş çekim soketinde bulunan enfekte dokulardır. Enfekte dokuları seçici olarak temizleme imkanını bize lazerli diş sistemleri sağlar. Bu sayede kemik dokusuna zarar vermeden enfekte dokuları temizlemiş oluruz. Ayrıca kemik dokusunun yapısı ve kalitesi de immediat uygulama açısından önemlidir. Çekim sonrası hemen yapılan implant uygulamalarında doğru teknik uygulanırsa kemik kaybı olma ihtimali azalmaktadır.
İmplant sonrası protezlerim yapılana kadar dişsiz mi kalacağım?
Diş eksikliğinizin sayısına bağlı olarak nasıl geçici protez yapılacağına diş hekiminiz karar verecektir. Eğer fazla diş eksikliğiniz varsa bu dönemde geçici hareketli bir protez yada uygulanan yönteme göre sabit bir protez kullanabilirsiniz. Tam dişsizliklerde ve bazı durumlarda kısmi dişsizliklerde Fast & Fixed tekniği uygulanarak anında sabit geçici diş yapmak mümkündür.
İmplantların ömrü ne kadardır?
Hasta ağzına yerleştirilmiş bir implantın kullanım süresini belirleyen en önemli faktör hastanın günlük bakımına gösterdiği itinadır. Tüm hastalar gibi implant taşıyan hastalar da mutlaka 6 ayda bir diş hekimine başvurmalı ve diş temizliği yaptırmalıdır. Bu kontroller sırasında bir sorun tespit edilirse erken müdahale edilerek sorunların ilerlemesi de engellenebilir.
İmplantların dezavantajları var mıdır?
İmplant malzemelerinin yüksek teknoloji ile üretilmesi ve kullanılan malzemelerin ithal olması nedeniyle, maliyeti klasik protezlere göre daha fazladır.
Protezin uygulanabilmesi için implantın kemikle kaynaşmasının beklenmesi ve dolayısıyla diğer tedavi alternatiflerine göre tedavinin daha uzun sürüyor olmasıdır.
İmplant tedavisinden sonra baş-boyun bölgesinden MR ya da tomografi gibi cihazların kullanımı sağlanabilirmi?
İmplant tedavisinden sonra MR ya da tomografi gibi cihazlar kullanılabilir, ancak implantlar sadece çok yakın çevrelerinde ışık yansıması yapabilir, bu da çok yakın bölgede görüntü kalitesinin düşmesine neden olabilir.
İmplant uygulamasında başarısızlık görülebilir mi?
Mevcut araştırmalar kök şeklindeki implantların cerrahi olarak yerleştirilmesinde zaman içinde % 98 başarı sağlandığını ortaya koymaktadır.Bu köprü protezlerinde 10 yıllık süreçte % 60 tır. Bu tip implantlar da başarısızlık genellikle cerrahi işlemden sonraki ilk bir yıl içerisinde ortaya çıkmaktadır. Bu süreden sonra her yıl implant başarısızlık oranı %1’e düşmektedir. Tedavinin başarısı hastanın iyileşme potansiyeli, sigara kullanımı, ağız hijyeninin durumu, diyabet gibi iyileşmeyi etkileyebilecek sistemik hastalıkların varlığı, kullanılan implantın markası ve hekimin cerrahi becerisi ile alakalıdır.
İmplant cerrahisi sırasında ne tür komplikasyonlar görülür?
Her cerrahi müdahale komplikasyon riski vardır. Kanama, enfeksiyon ve sinirlerde, sinüste ve nazal kavitedeki yaralanmalar bu komplikasyonlar arasındadır. İyi bir muayene ve radyolojik kontrol ile bu ihtimalleri en aza indirmek mümkündür. Üç boyutlu görüntüleme yöntemleri komplikasyonların azaltılmasında etkilidir. Ayrıca hekimin tecrübesi ve kullanılan implant sistemi de çok önemlidir.
İmplant pahalı bir tedavi midir?
Teknolojideki hızlı gelişmeler ve bu gelişen teknolojiyle birlikte implant üretiminin de ilerlemesi, bu uygulamanın maliyetini yüksek kılmaktadır. Bunun yanı sıra üretilen yüksek kalitedeki malzemelerin ithal ediliyor olması da implant tedavisinin fiyatını yükseltmektedir. İmplantta kullanılan titanyum % 99,9 saflıkla elde edilen çok ileri bir endüstri ürünüdür. Bu yüzden muayenehaneye giriş fiyatları yüksektir. İmplant tedavisinin ücretinin yüksek ya da düşük olması uygulanan implant markasına, işlem sırasında kullanılan yardımcı cerrahi malzemelere bağlıdır. Ancak ağız ve diş sağlığı konusunda kesin ve güvenilir bir yatırım yapmak isteyen hastalar, kendi doğal dişleri gibi kullanabilecekleri implantı tercih etmektedirler. Bu konuya ilişkin yapılan bir takım anketlerde, implant yaptıran kişilerin durumlarından fazlasıyla memnun olduğu, gerektirdiği takdirde tekrar aynı uygulamayı yaptırabilecekleri sonucu çıkmıştır.
İmplantın markası önemli midir?
İmplant markası olarak AR-GE çalışmalarına önem veren, uzun vadede başarısı gösterilmiş, teknik destek konusunda sıkıntısı olmayan ve protez üst yapı için yeterli seçenekleri sunan implant sistemleri seçilmelidir.
İmplant yaptırmak için bir yaş sınırı var mıdır?
İmplant tedavisi kemik gelişimi tamamlandıktan (yaklaşık 18 yaş) sonra herhangi bir yaşta yapılabilir. Belli bir yaş sınırlaması yoktur. Sistemik olarak implant yapılmasına engel teşkil edecek bir rahatsızlığı olmayan ve kemik kalitesi uygun olan herkese implant uygulanabilir.