İmplantın Kemikle Kaynaşıp Kaynaşmamasına Etki Eden Faktörler Nelerdir?
Yazar Melih Özgen • Diş Hekimi • 22 Haziran 2018 • Yorumlar:
İmplant ile kemiğin kaynaşması yada kaynaşmaması durumunu iki aşamada incelemek gerekir. İmplant yerleştirildikten sonraki ilk 2-3 aylık süreçte yaşanılabilen başarısızlıkları erken dönem kaybı, sonraki yıllarda yaşanılan başarısızlıkları ise geç dönem kaybı olarak değerlendirmemiz gerekir. Kaynaşmış bir implantın yıllar içinde düşmesi yani geç dönem kaybı çoğunlukla hastanın yetersiz ağız hijyeni ve doktor kontrollerini yerine getirmemesinden bazen de hekimin yanlış planlama yapması sonucu implantlara aşırı yüklerin gelmesinden kaynaklanır.
Yerleştirilen bir implantın erken dönemdeki başarısı, yani kemik ile kaynaşıp kaynaşmaması 3 önemli faktöre bağlıdır
-
Hekime bağlı faktörler
İmplantı yerleştiren hekimin yeterli bilgi, birikim ve deneyime sahip olması ve implant ameliyatının sterilizasyon kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi
-
Hastaya bağlı faktörler
Hastaya bağlı faktörleri implant yerleştirilecek hastanın genel sağlık durumu ve implant yerleştirilecek bölgedeki kemiğin miktarı ve yoğunluğu şeklinde iki ayrı şekilde değerlendirmek gerekir.
İmplant yerleştirilecek bölgedeki kemiğin yoğunluğu miktarı (genişlik ve yüksekliği) yerleştirilen implantın sorunsuzluğu için büyük önem taşır. Kemik miktarı ve yoğunluğu bireyden bireye göre değişebilen hatta aynı bireyin alt çene üst çene, ön bölge arka bölgesinde bile farklılıklar gösterebilen bir durumdur. Kemik yoğunluğunun yada kemik miktarının yetersiz olduğu durumlarda, kemik arttırıcı yöntemlerle mevcut bölge desteklenmeli yada implant sayısı arttırılarak implantlara aşırı yükler gelmemesine özen gösterilmelidir. Bu durum implantların uzun dönemdeki başarı için çok önemlidir.
3.Kullanılan implant markasına bağlı faktörler
Dental implantlar neredeyse 50 yıldır uygulanmaktadır. Piyasada birçok farklı implant sistemi mevcuttur. Burada dikkat edilmesi gereken kullanılan implantın belirli kriterlere uygun bir şekilde üretilmiş olması ve kalite sertifikalarının mevcudiyetidir. Ayrıca hekimin implant sistemini tanıması yıllardır aynı ürünü kullanıyor olması ve uzun süreli kendi takibinin olması bu operasyonun daha rahat ve başarılı geçmesine yardımcı olur.
Kontrolsüz diyabet varlığında, çok fazla sigara kullananlarda, ağızda mevcut dişeti iltihabının varlığında, baş boyun bölgesinden son bir yıl içinde radyoterapi görmüş hastalarda implant ile kemiğin kaynaşmasında problemler görülebilmektedir. Ayrıca operasyon sonrası profilaksi için verilen antibiyotiklerin hastalarımız tarafından önemsenmeyip kullanılmadığı durumlarda da enfeksiyon ve buna bağlı kaynaşmada problemler yaşanabilmektedir.
İmplant yerleştirilecek bölgedeki kemiğin yoğunluğu miktarı (genişlik ve yüksekliği) yerleştirilen implantın başarısı için büyük önem taşır. Kemik miktarı ve yoğunluğu bireyden bireye göre değişebilen hatta aynı bireyin alt çene üst çene, ön bölge arka bölgesinde bile farklılıklar gösterebilen bir durumdur. Kemik yoğunluğunun yada kemik miktarının yetersiz olduğu durumlarda, kemik arttırıcı yöntemlerle mevcut bölge desteklenmeli yada implant sayısı arttırılarak implantlara aşırı yükler gelmemesine özen gösterilmelidir. Bu durum implantların uzun dönemdeki başarı için çok önemlidir.