İmplantoloji
Yazar Büşra Yörük • Diş Hekimi • 17 Aralık 2020 • Yorumlar:
İmplantlar, canlı bir dokuya veya bir organa yerleştirilen cansız materyallerdir. Diş hekimliğinde, travma, periodontal (dişeti hastalığı) ve çürük gibi çeşitli nedenlerden dolayı kaybedilen doğal dişlerin yerine titanyum veya seramik esaslı yapay köklerin çene kemiğine yerleştirilmesi ve üzerlerine sabit ya da hareketli protezlerin yapılması olarak tarif edilir.
Neden Diş İmplantı ?
Diş implantları, diş kaybından sonra tam diş yapısının yerini alır. İmplant, sağlıklı kemik devamlılığını teşvik ederek tüm çiğneme sistemi için ekstra destek ve stabilite sağlayan, dişin kök kısmını taklit etmek üzere tasarlanmıştır.
İmplantlar Hangi Durumlarda Uygulanmaktadır?
İmplantlar tek diş eksikliklerinde, tek veya çift tarafında arka dişlerini kaybetmiş hastalarda, az sayıda kalmış doğal dişlere destek olmak amacıyla ve tüm doğal dişlerini kaybetmiş hastalarda uygulanan bir tedavi seçeneğidir. Her tür implant uygulamasına karşılık klasik yöntemlerle diş hekimliği tedavisi sunmak mümkündür.
İmplant Kimlere Yapılamaz?
Gebe ve lohusa kadınlara implant yapılmamalıdır. Sistemik rahatsızlığı ileri derece olan kişiler iyi değerlendirilmelidir. Şeker hastalığı (diyabet) implant uygulamalarında risk oluşturmaktadır. Ancak kontrol altında olan şeker hastalarına implant uygulanabilir. Aynı zamanda, sigara içenlerde implant başarısının azaldığı bilinen bir gerçektir. Son yıllarda çok sık rastlanan gece diş gıcırdatma (bruksizm) alışkanlığı olanlarda ise ancak bu rahatsızlık tedavi edildikten sonra implant uygulanabilir. Hipertansiyon hastaları da özel olarak değerlendirilmelidir. Diğer durumlarda hastanın anamnezine göre hekim ile beraber değerlendirilme yapılması önemlidir.
İmplant operasyonu nasıl yapılır?
Kliniğimizde implant uygulanması öncesinde, hastalarımız klinik ve radyografik tetkiklerden geçirilir. Bu doğrultuda farklı implant ve protez tiplerine bağlı olarak protetik planlama ve tedavi süresi değişebilir. İmplant yerleştirilmesini iyileşme dönemi takip eder. İyileşme dönemi tamamlandıktan sonra protez safhasına geçilir ve planlanmış sabit ya da hareketli protez hastaya takılır. İmplant uygulaması için en önemli nokta hastanın var olan kemik miktarıdır. Dişeti iltihabı nedeniyle çekilen dişlerde kemik harabiyeti çok olur. Böylesi bir durumda kemik ogmantasyonu olarak adlandırılan kemik ilavesi yapılarak kemiğin hacminin artırılması gerekir.
İmplant Operasyonu Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Operasyon, lokal anesteziyle yapılır ve işlem sırasında ağrı hissedilmez. Tedavi sonrası dönem, ağrı kesicilerin bir-iki gün kullanılması ve buz tatbikiyle genellikle sorunsuz geçirilir. Operasyondan 7-10 gün sonra dikişler alınır. Bu dönemde hastalardan sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenmesi istenir. Dikişler alındıktan sonra implantların üzerine kalıcı protezin yapılması için gereken süre zarfında geçici bir protez yapılır. İmplantların bakımı doğal dişlerde olduğu gibi özenle yapılmalıdır.