İNFERTİLİTE'DE TESTLER
Yazar Süleyman Akarsu • Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Doktoru • 13 Mayıs 2017 • Yorumlar:
İnfertilite'de Testler
Erkek İnfertilitesi Testleri
1. Semen Analizi
Erkeğin değerlendirilmesi için yapılan en önemli ve bilgilendirici test semen analizidir. Erkek infertilite si tanısının konabilmesi için 3-8 hafta aralıklarda en az 2 tetkik yapılmalıdır. Mastürbasyonla alınan spermlerin doğru değerlendirilmesi için, örnek alınırken 3 ile 5 günlük cinsel perhiz olmalıdır. Semen analizi yapılırken, spermlerin sayısı, hareketliliği ve şekli değerlendirilir. Semen analizinin normal kabul edilebilmesi için, sperm sayısının 20 milyon/ml ve üzerinde olması, toplam hareketliliğin %50 ve morfoloji dediğimiz normal yapıdaki sperm oranının %5 ve üzerinde olması gerekir. Bu değerlerin altındaki sonuçlarda, çiftler için bir tedavi programı mutlaka uygulanmalıdır.
2. Hormanal Testler
üreme hormonlarının düzeyleri, yapılacak bir kan testiyle saptanabilir. Bu hormonlar FSH, LH, Total Testosteron ve Prolaktin dir. Semen analizinde sperme rastlanmayan erkeklerde, sorunun testis kaynaklı olup olmadığının tespitinde yardımcı olur.
3. Genetik Testler
Sperm sayısının 5 milyon/ml ve altında olması ya da hiç sperme rastlanmaması durumu, şiddetli erkek infertilite si olarak adlandırılır. Bu tanıyı almış erkeklerin genetik yönden incelenmesi gerekmektedir. Hiç sperm gözlenmeyen ve spermlerin şiddetli yapısal ve sayısal bozukluğu olan erkeklerde %5 -15 oranında genetik problemlere rastlanmaktadır. Erkekte var olan genetik problemler embriyolara taşınacak ve doğacak bebekte anomali lere sebep olabilmektedir. Yine bu durum erkek çocuklarda kısırlığa neden olabilmektedir. Bu nedenle şiddetli erkek infertilite sinde tedavi öncesinde erkeğe genetik testlerin yapılması faydalı olacaktır. Yine doğuştan taşıyıcı kanalların gelişmemesine bağlı erkek infertilite sinde, kistik fibrozis taşıyıcılığı yönünden erkek ve kadına genetik testler yapılmalıdır.
4. Semen ve İdrar Kültürleri
Enfeksiyon şüphesinin olduğu durumlarda steril bir kaba alınan örneklere kültür yapılarak enfeksiyona neden olan mikrop tespit edilmeye çalışılır ve bu mikrobun duyarlı olduğu antibiyotiklerle enfeksiyon tedavisi yapılır.
5. Testis Biyopsisi
Semen analizinde sperme rastlanmayan, hormon testleri ve testis boyutları normal olan erkeklerde, sperm üretiminin olup olmadığının tespiti amacıyla yapılır. Genellikle lokal anestezi ile uygulanır.
Kadın İnfertilitesi Testleri
1. Kadının Değerlendirilmesinde Yapılan Kan Testleri
a) Hormonal testler: Serolojik ve mikrobiyolojik.
b) Hemotolojik testler: FSH, HbsAg, Kan Grubu, LH, Anti-Hbs, Tam Kan Sayımı, östradiol, Anti-HCV, Prolaktin, Anti-HIV1+2, Serbest T4, Rubella IgG, TSH, Rubella IgM, Serbest Testesteron, Toxo IgG, 17-OH Progesteron, Toxo IgM, DHEA-SO4, Androstenedion.
2. Yumurtlama Takibi
Yumurtlama tespiti için kullanılan en pratik yöntem ultrasonografidir. Adet kanamasının 2. ya da 3. gününde yapılan ultrasonografi ile hem yumurtalıktaki yumurta sayısı hakkında bilgi edinilir, hem de kistik bir yapı olup olmadığı kontrol edilir. Belli aralıklarla takiplere devam edilerek yumurta gelişiminin olup olmadığı anlaşılabilir. Adet kanamasının 19., 21. ve 23. günlerinde kan örneği alınarak progesteron hormon düzeyinin belirlenmesi de yumurtlama olup olmadığının saptanmasında yardımcı olur.
3. Salin İnfüzyon Sonografi "Sis"
Rahim içinin incelenmesini sağlayan basit, ağrısız bir işlemdir. Rahim içine ince bir katater yardımıyla serum verilir ve Ultrasonografi altında rahim iç zarı değerlendirilir.
Bu yöntemle polip, myom, rahim içi yapışıklıkları, darlıklar ve rahim içi bölmeleri tespit edilebilir.
4. Rahim Filmi "Histerosalpingografi"
Rahim ve tüplerin görüntülenmesini sağlayan en önemli tetkiklerden biridir. Rahim ağzından verilen sıvının rahim içi ve tüplerden geçişinin görüntülenmesi ile rahim ağzındaki yetmezlik, rahim içi yapışıklıklar, rahim içinde yer kaplayan kitleler (myom, polip), rahim gelişim bozuklukları, tüplerin açıklığı, şişme ve sıvı birikiminin olup olmadığı anlaşılır.
5. Histeroskopi
Rahim içinin ışık kaynaklı optik bir cihazla incelenmesi işlemidir. Rahim içindeki problemlerin gözle görünebilmesini ve tanı konulmasını sağlamakla birlikte aynı zamanda tedavisinin de yapılmasına imkan tanır. Genel anestezi altında yapılan, infertilite kliniklerinde çok sık kullanılan önemli bir yöntemdir.
6. Laparoskopi
Genel anestezi altında, ışık kaynağı ile aydınlatılan fiberoptik bir cihazın göbek altından yapılan 1-2 cm lik bir kesi ile karın boşluğuna sokularak, karın içi organlarının tetkik edilmesi işlemidir.
Rahim filminde ve/veya Ultrasonografi de şüphede kalınan hastalarda, nedeni açıklanamayan infertilite de, genital organ anormalliklerinde, dış gebelikte, karın içi yapışıklıkları, myom, yumurtalık kistleri ve endometriozist te, jinekolojik tümörlerin tanı ve izlenmesi amacıyla, ayrıca açıklanamayan kasık ağrıları ve adet görememe durumlarında tanı ve tedavisi amacı ile kullanılan cerrahi bir yöntemdir.
Yazar
Süleyman Akarsu Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Embriyoloji Ve Histoloji Prof. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Süleyman Akarsu
Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Embriyoloji Ve Histoloji Prof. Dr.