İnfertilite ve Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan Danışmanlık ve Terapi Yöntemleri
Yazar Asena İrem Ulusu • Psikolog • 23 Ocak 2020 • Yorumlar:
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Bu terapi yöntemi, kişilerin sıkıntı veren düşüncelerini saptamalarına ve belli tekniklerle bu düşüncelerin ne kadar gerçekçi olduklarını incelemelerine yardımcı olur. Uygunsuz düşünceleri değiştirmeyi öğrenip içinde bulunulan gerçekliğe uygun düşünülmeye başlandığından dolayı, kişi, kendisini iyi hisseder. Burada amaç sorun çözme yetilerini, stresle baş etme becerilerini geliştirmektir. Böylelikle danışanlar, düşüncelerin getirdiği stresle başa çıkarak, gebeliğe engel oluşturan stres faktörlerini ortadan kaldırmış olur. Böylelikle belki de dolaylı yollardan gebelik oluşumuna katkıda bulunulur. Ya da tüp bebek tedavi süreçlerini daha huzurlu geçirirler.
Vajinismus Tedavisi: Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen vajinismus, kadınlarda cinsel ilişkiye girememe olarak bilinir ve çoğunlukla psikolojik kökenlidir. Bu sorun çiftlerin evlilik yaşamını oldukça olumsuz biçimde etkileyerek bebek sahibi olmalarını engellemektedir. Vajinismus problemi yaşayan kadınların çoğu, yaklaşık 10-12 seanslık bir tedavi sürecinin sonunda bu problemin üstesinden gelebilmektedir. Bazı durumlarda 2-3 seans bile bu problemi ortadan kaldırabilmektedir.
Psiko-Eğitim: Özellikle ilk kez tedaviye başlayacak çiftlerimizin içinde bulunacakları süreçlere hazırlanmalarına yönelik verilen eğitimlerdir. Bu eğitimlerde özellikle infertilite ve tedavisinin çiftler üzerinde oluşturabileceği psikolojik değişimler ele alınır. Aynı zamanda tedavi ile ilgili içinde bulunulan aşamaları psikolojik açıdan nasıl değerlendirmek gerektiğiyle ilgili de bir perspektif sunmak amaçlanır.
Zihin-Beden Egzersizleri: Bu egzersizler “Kas Gevşetme” ve “Nefes” egzersizleri olmak üzere ikiye ayrılır. İnfertilite tedavisinde hastaların çoğunda gözlemlenen stresin bedensel etkilerini hafifleterek tedavi sürecinin daha sağlıklı geçirilmesi amaçlamaktadır.