Intermittent Fasting(Aralıklı Oruç) Nedir?
Yazar Güler Engin • Diyetisyen • 14 Ekim 2020 • Yorumlar:
Intermittent Fasting Türkçe'ye Aralıklı oruç olarak çevriliyor.Yiyeceğin türü yada içeriğinden daha çok yiyeceklerin tüketildiği zaman daha önemlidir. Intermittent Fasting için yemek yemek zamanının kontrölü demek doğru olacaktır.Yiyecek alımını bir süre için kısıtlandığı beslenme türüdür.
Çalışmalar aralıklı orucun, yağların yakılmasını sağlayarak kilo kaybını destekleyeceğini, metabolizmaya yardımcı olabileceğini, insülin direncini olumlu etkileyeceğini gösteriyor.Kaloriden kısıtlı beslenmek, yakıt kaynağı olarak glikozun kullanımından sonra yağ asitleri ve keton cisimlerinin kullanımını sağlayarak enerji üretiminin verimliliğini içerir.Aralıklı oruç sağlıklı bir sindirim sistemine destek olur.Aralıklı oruç türü, kilo verme için çok önemli bir beslenme türüdür.Daha az öğün tüketerek enerji alımında düşüşü hedefler.Yemek yendiği süre boyunca yüksek enerjili besinler,fast food tarzı yiyecekler,hamur işleri gibi yüksek karbonhidrat içiren besinleri tüketmekten kaçınılmalıdır.Aralıklı Oruç sürecinde meyve,sebze,protein,sağlıklı yağlar tüketirseniz bedeninizde ki değişimi görebilirsiniz.
Intermittent Fasting beslenme yönteminin birçok yöntemi vardır.En yaygın uygulama şekli 16/8 yöntemi ve 5:2 yöntemidir.
16/8 yönteminde 8 saat beslenip 16 saat aç kalıyoruz.Sabah kahvaltıdan önce isteğe bağlı olarak kahve içilebilir. Saat 12.00 de kahvaltınızı gerçekletirebilirsiniz. Kahvaltıda bir dilim peynir, beş adet zeytin,bir adet haşlanmış yumurta veya omlet,bir dilim kepekli/çavdarlı ekmek tüketebilirsiniz. Kahvaltıdan üç veya dört saat sonra ara öğün olarak bir avuç çiğ/kuru yemiş,bir bardak kefir, bir porsiyon kuru/taze meyve tüketebilirsiniz.Akşam 20.00 de akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz. Akşam yemeği olarak bir kase çorba,yedi yemek kaşığı ana yemek ve yeşillik şeklinde gününüzü tamamlayabilirsiniz. 8 saat beslenme saati dolduğunda 16 saat beslenme gerçekleştirmemelisiniz. 16 saat boyunca kahve ,yeşil çay, su gibi sıvı tüketimine özen göstermelisiniz.
5:2 yönteminde ise haftanın beş günü normal beslenme şeklinize devam edebilir, haftanın ardaşık olmayan iki günü ise düşük kalorili(500-700)besin tüketmeniz gerekir.
Intermittent Fasting Beslenme Düzenin Faydaları:
Kilo vermenize ve göbek çevresinde ki yağlanmanın azalmasına yardımcı olur,insülin direncinin azalmasına ve kan şekeri kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur. Atıştırma isteklerinizin azalmasına neden olur.
Intermittent Fasting Zararları:
Aralıklı Oruç doğru uygulanmaz ise hormonel sıkıntılara sebep olabilir.18 yaşından küçük olanlara, gebelere, emziren annelere ve kronik rahatsızlığı bulunan kişilere Intermıttent Fasting(Aralıklı Oruç) beslenme düzenini önermiyoruz.