İnternet ve Oyun Bağımlılığı

Yazar Sena Çilingir • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

İnternet insanın kendisini geliştirmesi için iyi bir araçtır fakat bu kullanımın dozajının çok fazla artması ve hayatımız üzerinde olumsuz etkileri başladı ise teknoloji bağımlılığı oluşmuş demektir.Bir kişinin interneti kötüye kullanımını şu şekilde anlayabiliriz;

  1. *Günlük hayatını internet, oyun ve ya teknoloji için aksatması var ise

  2. *Sevdiği aktiveteler yerine interneti ve ya oyun oynamayı tercih etmesi var ise

  3. *Gün geçtikçe internette geçirilen vakit artışı oluyor ise

Bu maddeler olduğu taktirde mutlaka profosyonel bir destek alınması gerekmektedir.Unutmayalım ki internet bağımlılığı sebep değil sonuçtur.

Peki sebepleri nelerdir ?

Bir kişide internet bağımlığı ve ya oyun bağımlığı var ise o kişinin alt yapısında, arkadaş çevresinde yaşadığı problemler mevcut olabilir. Kişinin Sosyal alanını gözlemlemek gerekmektedir.Kişi bulunduğu çevresinde  kendisini doğru ifade edemiyor ise, içe dönük kişilik örüntüsü var ise , sosyal alanlarında uyumsuzluk yaşıyor ise ve bunlarla başa çıkamıyorsa kişi kendisini yalnızlığa iter ve tek arkadaşı oyunlar ve ya internet olur. Kendisini orada başarılı hissetmeye başlar ve oynadığı oyunlardan aldığı haz ile oyun kullanımı daha da artmaktadır. Haz ile internet kullanımı doğru orantılıdır. Aldığı haz arttıkça kullanımda da artış olmaktadır.

Bir diğer sebep olarak , şuan teknolojinin çok yoğun olarak kullanıldığı bir zamandayız. Bu son yıllarda internet kullanımının artması ve ya oyun bağımlılıların çoğalmasının bir sebebi de budur.Eski jenerasyonlarda bilgisayar kullanımı ancak üniversite çağında başlıyor iken şimdi ki eğitim sisteminde alfabe bile çocuklara tabletler üzerinden öğretilmektedir. Bu tabletlerde çok fazla oyunlar var olmaktadır. Ve oyunlar psikolojik temelli ödül ceza sistemi ile kurulmakta olduğu için çocuklarda bağımlı olma olasılığı daha da artmaktadır.Oyunlardan kazandıkları puanları veya sonuçlarını sanal alemde ki rekabet ortamına taşımaktadırlar. Böylece çocuklarda kullanım oranı çok daha fazla artmaktadır.Çünkü dışarı da bu çocuklar körebe , saklambaç gibi oyunlar yerine o tabletler üzerinde ki oynadığı oyunlardan elde ettikleri puanların yarışını konuşuyolar ve tartışıyorlar. Düzenli İnternet kullanımı ve ya oyun kullanımı olmayan çocuk ise kendisinin internet kullanımı olmadığı için kendisini yalnız hisseder ve oyun oynayan çocukların grubuna dahil olabilmek  için o çocukta oyun oynamaya başlamaktadır. Bu döngü bu şekilde ilerlemektedir.

Ve tabi ki herşeyde olduğu gibi aile yaşantısı da çok fazla öneme sahiptir.Aile içerisinde çok fazla internet kullanımı yani interneti kötüye kullanım gibi bir durum var ise çocuk ailesinin davranışlarını gözlemler ve kendisi de uygulamaya başlar.

Çocukların interneti kötüye kullanımında, anne babanın rolü nedir ? Neler yapılabilir ?

  1. Öncelik olarak anne ve babanın ortak dil kullanımı çok önemlidir.Ortak bir karara varıp bu kararı istikrarlı bir şekilde sürdürmeleri gerekmektedir.

  2. İkinci olarak , en az onlar kadar internet ve oyunlar hakkında bilgileri olsun ki “ çok kötü bir oyun bu oynama” gibi soyut bir dil kullanmak yerine  “Şu oyunda şu özellik var ve bunun tehlikesi şu şu” gibi konuşmak daha etkili olacaktır.Çocuğunuza, “ internette çok vakit harcıyorsun !.” demek yerine onu gözlemleyerek internette geçirdiği vakitleri not alın ve daha sonra bu notu çocuğunuz ile paylaşın. Bu tutum çocuğunuzda farkındalık geliştirecektir.

  3. Snır ve kota koymak da bu maddeler kadar öneme sahiptir. İnternet kullanımını ani bir şekilde kesmeniz mümkün olmayacaktır ve doğru da değildir. Çünkü bu zaman içerisinde internet  kullanımı ile ihtiyacımız olan her bilgiye ulaşabiliyoruz. Bu sebepten internet kullanımı engellemek yerine kontrollü internet kullanımını sağlamak gerekmektedir. Kontrollü internet kullanımı da kota koymak ile başlar. Günlük ve ya haftalık kotalar konulabilmektir.

  4. İnternete ve ya oyuna fazla yoğunlaşmanın altında psikolojik sebepler de var olabilmektedir.Bu noktada aile biraz kendisini sotgulayıp, kendi tutum ve davranışlarını gözlemlemeleri gerekmektedir. Biz nasıl bir anne ve babayız ? Yeteri kadar çocuğumuz ile ilgileniyor muyuz ? En son ne zaman beraber film izledik ? En son ne zaman hepberaber yemek yedik ? Çocuğumuz ile kaliteli vakit geçiriyor muyuz ? En son ne zaman çocuğumuza  nasılsın dedik ? gibi sorular aileler üzerinde de farkındalık oluşmasına sebep olacaktır

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)