İnternetin Çocukları
Yazar Merve İzbul • 9 Temmuz 2024 • Yorumlar:
Günümüzde gittiği ilk yerde Wİ-Fİ şifresi sormayan var mı acaba? Bir düşünelim, cevap mı tabii ki de yok. Büyük ya da küçük herkes ilk gittiği yerde bunun cevabını arıyor. Eğer Wİ-Fİ şifresi yoksa mutsuz oluyor hatta mekânı terk ediyor. İnternet ve sosyal medya bağımlılığı maalesef her yerde zarar veriyor. Çoğu büyük insan çalışmak için bunu kullansa da çocuklar için aynı şeyi söylemek mümkün değil maalesef…
Çocuklar sosyal medyayı ve YouTube içeriklerini çok seviyor. Ebeveynler bu durumu her fırsatta kullanıyor. Çocuklar yemek yerken, arkadaşlarıyla bir kahve içerken, kendileri yemek yerken, alışveriş yaparken kısacası kendi işlerini kolaylaştırdıkları her an. Peki, bu çocuklar sizce nasıl büyüyor? Çocuk deyip geçmemek lazım her şeyi anlayabiliyor ve hissedebiliyorlar. Çocuklar iştahsız, özgüvensiz, her ağladıklarında her isteği olabilen, zorluklarla mücadele etmeyi bilmeyen… vb. birçok özellikle büyümüş oluyor. Ebeveynler ilk başlarda bu durum çok fark etmiyorlar. Fakat çocuklar büyümeye başladığında, bu özellikler ortaya çıktıkça, istekleri arttıkça ebeveynler ne olduğunu sorgulamaya başlıyorlar.
İşte bu sorgulama durumuna kadar gelmek istemiyorsanız;
- Çocuğunuz yemek yerken ona ne yediğini, yediği şeyin nasıl yapıldığını anlatın. Onunla sohbet edin. Eğer yemiyorsa bırakın zorlamayın acıkınca zaten yiyecektir.
- Çocuklarınız ağladığında, ağlayarak bir şeyler istediğinde her istediklerini yapmayın. Ama ona neden yapmadığınızı, yapamayacağınızı anlatın. Büyük büyük laflar ederek değil de onun anlayacağı dilden konuşarak.
- Çocuklarınıza internet kullanmak için bir süre verin. İçerikleri siz ayarlayın. İzlemek istediği videoları önceden izleyerek bir sıralama yapın böylelikle ne izlediğini biliyor olursunuz.
- Çocuğunuz sosyal medya hesaplarını sık sık kontrol edin. Ne yapıyor, kiminle konuşuyor, ne tür içeriklere bakıyor hepsinin kontrolü sizde olsun.
Çocukları internetten uzaklaştırmanın en kolay yolu onlarla iletişim kurmak, çocuğunuzla bol bol konuşun. Bir şey anlattığında onu ilgiyle ve sevgiyle dinleyin. Bir şey sorduğunda cevaplayın. Unutmayın ki o sizin çocuğunuz internetin çocuğu değil. Onunla ilgilenmesi gereken sizsiniz internet değil.