İntragastrik Balon (Mide Balonu)

Yazar Mehmet Ali YağcıGenel Cerrah • 10 Ekim 2019 • Yorumlar:

MİDE BALONU NEDİR?

Mide balonuobezite tedavisine uygulanan yöntemlerdendir. Ameliyatsız, endoskopik olarak mideye yer kaplayıcı balon yerleştirme işlemidir. Herhangi bir kalıcı iz bırakmaz, hastanede yatmayı gerektirmez, kişiye göre değişmekle beraber ortalama olarak 20-25 Kg kaybı sağlayabilmektedir.

KİMLERE UYGULANIR?

1-Morbidobezite nedeniyle ameliyat planlanan, ancak ameliyat olması yüksek riskli hastalarda ameliyat öncesi 20-30 kg kilo kaybı sağlayarak riski düşürmek amacıyla;

2-Obezite ameiyatı olabilmesi için şart olan minimum kiloya sahip olmayan kişilere;

3- Yüksek kilolu olup, diğer yöntemlerle kilo vermekte başarısız olan kişilere;

4- Kilosundan memnun olmayıp diğer yöntemlerde başarısız olmuş kişilere uygulanabilmektedir.

ANESTEZİ ALACAK MIYIM?

Genel anestezi (tam uyku hali) şart değildir. Ancak özel durumlarda kullanılabilir. 

MİDE BALONU SONRASI BESLENME

-Üç ana, üç ara öğün olacak şekilde gün içindeki düzeninizi planlayınız.

-Tüketeceğiniz gıdaları seçerken protein içeriğinin yüksek olmasına dikkat ediniz.(Et ve türevleri, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller.)

-Gıdaların karbonhidrat ve yağ içeriklerini kontrol ederek tüketiniz. (Hamur işleri, şerbetli tatlılar, kızartmalar, soslu kremalı yiyecekler.)

-Katı sıvı ayırımına özen gösteriniz. Katı besin alımından ez az 15 dakika sonra sıvı tüketiniz.

-Yemeklerinizi çok iyi çiğneyerek yutmaya özen gösteriniz. (En az 20 defa çiğneyiniz.)

-Yemek yeme süreniz en az 20 dakika olmalıdır. Yemeklerinizi hızlı tüketmek ağrı ve tokluk hissinizi uyaracaktır.

-Gazlı ve kafeinli içeceklerden uzak durmalısınız. (Soda, kola, gazoz, vb.)

 

BALON ÇEŞİTLERİ

Mide balonu basitçe sıvı veya hava ile şişenler ve sabit hacimli veya ayarlanabilir hacimli olanlar diye sınıflandırılabilir.

Sıvı ile şişirilen balonlarda genellikle 500 mililitre mavi serum kullanılır. Sızıntı durumunda hastanın idrarını yeşile boyar ve kolaylıkla balonun sızıntı yaptığı anlaşılabilir. Kontrolde yapılan ultrasonografi ile balon görüntülenir.

Hava ile şişirilen balonlar daha fazla şişirilebilir (500-750 mililitre). Ağırlık oluşturmazlar.Sızıntı durumunu hastanın anlaması pek mümkün değildir. Kontrole gidildiğinde çekilen direkt karın grafisi ile balonu görüntüsü alınarak son durumu belirlenir.

 

MİDE BALONU İLE KAÇ KİLO VERİLİR?

En sık sorulan ve kesin bir cevabı olmayan sorudur. Çünkü, mide balonu uygulandıktan sonra verilecek kilo kişiden kişiye değişmektedir. Mide balonu ile 3 kilo veren kişi olabildiği gibi 30 kilo verende vardır. 3 kilo veren kişi genellikle herhangi bir çaba göstermeyip tüm beklentiyi balona bırakan ve balonu erkenden çıkarttıran kişilerdir.

Mide balonu ile kaç kilo verilir? Sorusunun cevabını belirleyen bir faktör de kişinin balon taktırırkenki kilosudur. Balon takılan birey 180 kilo ise 20 kilo vermesi az bile sayılabilirken 80 kilo olan birisi için beklenenin üzerinde bir kilo verme olarak kabul edilebilir.

Balonun cinsi de kilo vermede kısmen etkilidir. Yapılan bilimsel çalışmalar sıvılı ve havalı balonlar arasında kilo verme açısından fark olmadığını belirtmekte iselerde sıvılı balonlar eğer 500 mililitre ile doldurulmuşlarsa hedeflenen kilo kaybına rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

Balonun hacmi de kilo verme de etkilidir. Ham sıvılı hemde havalı balonlar farklı hacimlerde şişirilmektedir. Sıvılı balonlar genellikle 400-500 mililitre ile şişirilirken, havalı balonlar 500-750 mililitre ile şişirilmektedirler. Balon hacmi ne kadar fazla ise o kadar fazla kilo kaybı sağlayabilmektedir. Ancak; göz önünde bulundurulması gereken bir durum ise hacim ne kadar büyük ise balona bağlı öğürtü şikâyetleri, Reflü şikâyetleri, midede ülser oluşması riski o kadar yüksektir.

Tüm bu etmenlerin başında kişinin balon uygulamasını gerçekçi bir yaklaşımla anlaması ve her şeyi balon ve hekimden beklememesi önemlidir. Bu süreç. Hekim, hasta, diyetisyenin birlikte yürüteceği ve iyi bir uyumla başarının yüksek olacağı bir süreçtir.

 Mide balonları silikondan yapılan ve sıvı ya da hava ile şişirilebilen balonlardır. Mide balonları bir hastaya uygulandıktan sonra mide içinde delinerek içindeki sıvı ya da hava boşaltılıp dışarı alınırlar. Dışarıya alınan balon çöpe atılır. Balonlar Mideye zararlı etkileri olan maddeler değildir. Ancak uzun süre mide içinde durduğunda basınç ve temas etkisine bağlı olarak zamanla midede ülser tarzı yaralara neden olabilirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)