İsilik
Yazar Cansel Karaca • 7 Ağustos 2023 • Yorumlar:
İsilik yani ısı döküntüsü en sık bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Sıcak ve nemli havalarda ortaya çıkar. Ter bezi açıklıkları tıkandığında ortaya çıkar. Bu, ter kanalı açıklıklarının çevresinde küçük kırmızı yumrulara neden olur. Genellikle boynun deri kıvrımlarında ve üst göğüste, kollarda, bacaklarda ve bebek bezi bölgesi gibi vücudun nemli olma eğiliminde olan bölgelerde küçük kırmızı yumrular şeklinde görülür.
Peki isiliği önlemek için ne yapmalı?
Çocuğunuzu cildi serin ve kuru tutan giysilerle giydirin.
Terleme, idrar veya salya ile ıslak kalan cilt kıvrımlarına özellikle dikkat edin.
Vücut yağını ve terini gidermek için ılık su ile cildini temizleyin. Ardından alanı kurutun.
Alanları giysisiz havaya açık bırakın.
Cildi havasız bırakacak şekilde yoğun cilt merhemleri uygulamayın.
Çocuğun vücut ısısını olması gerekenin üzerine çıkarmayın.
Konak Bakımı
Bebeğiniz saç derisinde pullanma ve kızarıklık gelişti. Endişelisiniz ve belki de her zamanki gibi şampuanlamamanız gerektiğini düşünüyorsunuz. Ayrıca boynunun ve koltuk altlarının kıvrımlarında ve kulaklarının arkasında bir miktar kızarıklık fark ettiniz. Bu nedir ve ne yapmalısınız?
Bu döküntü sadece kafa derisinde meydana geldiğinde konak olarak bilinir. Ancak kafa derisinde pullanma ve kızarıklık olarak başlayabilmesine rağmen daha sonra az önce bahsedilen diğer bölgelerde de bulunabilir. Yüz ve bebek bezi bölgesine de yayılabilir ve bu durumda buna seboreik dermatit adını verilir, çünkü en fazla yağ üreten yağ bezlerinin olduğu yerlerde ortaya çıkar. Seboreik dermatit, bebeklerde çok sık görülen, genellikle yaşamın ilk haftalarında başlayan ve haftalar veya aylar içinde yavaş yavaş kaybolan bulaşıcı olmayan bir cilt rahatsızlığıdır. Egzama veya kontakt dermatitin aksine nadiren rahatsız edici veya kaşıntılıdır. Seboreik dermatit ciddi bir durum veya enfeksiyon değildir, kullandığınız bir şeye veya kötü hijyene karşı alerji de değildir. Herhangi bir iz bırakmadan geçecektir.
Konağa Ne Sebep Olur?
Kesin nedenini tam olarak bilinmemekle birlikte, annenin hamilelik sırasında bebeğin yağ bezlerini uyaran hormonal değişikliklerinden kaynaklı olabileceği düşünülmektedir. Cildin üstünde bulunan ve cildi koruyan yağ bezlerinin çok fazla çalışması sonucunda aşırı yağ üretimi ve bu yağların birikmesi, daha sonra da kuruyarak dökülmesi sonucunda konak oluşur.
Bebeğinizin Konağı Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeğinizin seboreik dermatiti saç derisiyle sınırlıysa yani sadece konağı mevcutsa kendiniz tedavi edebilirsiniz.
Saçı şampuanlamaktan korkmayın. Aslında hafif bir bebek şampuanı ile eskisinden daha sık yıkamalısınız. Bu, yumuşak fırçalama ile birlikte pulların çıkarılmasına yardımcı olacaktır. Daha güçlü ilaçlı şampuanlar pulları daha çabuk gevşetebilir, ancak bunları yalnızca çocuk doktorunuza danıştıktan sonra kullanın.
Birçok ebeveyn yalnızca parfümsüz bebek yağı veya mineral yağ kullanma eğilimindedir.
Doktorunuz ayrıca gereği halinde ilaçlı krem veya losyon da reçete edebilir. Durum düzeldikten sonra, çoğu durumda hafif bir bebek şampuanı ile sık sık saç yıkamaya devam ederek tekrar etmesini önleyebilirsiniz.
Mantar Enfeksiyonları
Bazen mantar enfeksiyonları etkilenen ciltte, büyük olasılıkla kafa derisinden ziyade kırışık bölgelerde meydana gelir. Bu olursa, bölge aşırı derecede kızarır ve oldukça kaşıntılı hale gelir. Bu durumda, çocuk doktorunuz maya önleyici krem gibi bir ilaç reçete edebilir.