İşitme Cihazları

Yazar Esra EryamanKulak Burun Boğaz Doktoru • 2 Şubat 2018 • Yorumlar:

İşitme cihazı bir mikrofon, bir güçlendirici ve bir hoparlörden oluşur. İşitme cihazı sesi alır, daha güçlü hale getirir ve kulağa gönderir. İşitme cihazları kulak arkası ya da kulak içi modeller olarak sınıflandırılabilir.

İşitme cihazları aşağıdaki parçalardan oluşur
• Ses dalgalarını yakalayan ve bunları elektrik sinyallerine dönüştüren bir mikrofon
• Bu sinyalleri güçlendiren bir güçlendirici
• Güçlendirilmiş sinyalleri tekrar sese dönüştüren bir hoparlör (işitme cihazlarında alıcı olarak adlandırılır)
• Kulağa takılan ve seslerin içinden geçerek kulak zarına ulaştığı bir kulak kalıbı (kulak arkası modellerde)
• İşitme cihazından gelen sesi kulak kalıbına ileten bir plastik tüp (kulak arkası modellerde)

İşitme cihazından en iyi şekilde yararlanabilmeniz için aşağıdaki işlevleri (işitme cihazınızda bulunuyorsa) kullanmanız önerilir :
Mikrofon ve Telekoil (M-MT-T anahtarı)
Birçok işitme cihazında M-MT-T anahtarı bulunmaktadır.
M: Mikrofon Konumu
Normal konum için anahtarı M konumuna ayarlayınız.

T: Telekoil Konumu
Eğer kullanıcı kapalı devre sistemi bulunan bir yerde ise T (telekoil) konumuna geçerek istediği ses ve ya da müziği ortam gürültüsü olmaksızın net bir şekilde dinleyebilir. Eğer telefonunuz yeteri kadar güçlü bir manyetik alana sahipse, telefon konuşmaları için de telekoli kullanmanız önerilir. Telekoil ile de kullanılabilen telefon modelleri odyolojik aksesuar olarak satılmaktadır. Ayrıca telekoil kapalı devreye bağlantısı olan radyo ve televizyonların sesini de güçlendirebilir.

MT: Mikrofon ve Telekoil Konumu
Birçok işitme cihazında anahtarı MT (orta konuma) getirerek sesi aynı anda hem mikrofon hem de telekoil yoluyla dinlemek mümkündür. Hem mikrofon hem de telekoil yoluyla dinlemede, kullanıcı telefon ile konuşma ya da televizyon izleme gibi aktiviteler sırasında kişilerle de konuşabilir.

Ses Kontrolü
Geri beslemeye bağlı ıslık sesinin yaratacağı rahatsızlığı önlemek amacıyla, işitme cihazını kulağa yerleştirirken kapalı durumda olması ya da sesinin kapatılması önerilir. İşitme cihazı yerleştirildikten sonra sesi istediğiniz düzeye ayarlayabilirsiniz. Birçok modern işitme cihazında ses otomatik olarak ayarlanmaktadır ve elle kullanılabilecek ses kontrolü çoğunlukla bulunmamaktadır.

Açma ? Kapama Anahtarı
Bu anahtar, örneğin pil yuvasını açan ayrı bir anahtar şeklinde olabilir ya da bir M-T-O anahtarı (O = kapalı) olabilir.
Pil Yuvası
Pilin yerleştirildiği yerdir.
İşitme Cihazları ve Kullanımları
Kulak Arkası İşitme Cihazları
Kulak arkası işitme cihazları kullanıcının kulağının arkasına yerleştirilir ve kulak arkasına bir tüp ile bağlanır

Kulak İçi İşitme Cihazları
Tüm elektronik parçalar kulak kalıbı içine yerleştirilmiştir. İki temel tasarım tipi bulunmaktadır : Konka modeli, dış kulağın şekline göre yapılırken; kanal modeli, sadece kulak kanalı içine yerleşir. Kulak içi modelleri kullanabilmek için kulak kanalının belli ölçü ve şekilde olması, çalıştırma ve bakım açısından iyi bir el becerisine ve görmeye sahip olunması gerekir. Sağ işitme cihazı üzerinde kırmızı, sol işitme cihazı üzerinde mavi bir işaret bulunur.
Tam Kanal İçi İşitme Cihazları
Pil yuvasına yerleştirilmiş plastik çekme ipi olan oldukça küçük işitme cihazlarıdır. Çekme ipi, iiştme cihazını kulaktan çıkarmak için kullanılır. Sağ kulak tam kanal içi işitme cihazı için kırmızı kabuk, sol kulak tam kanal içi işitme cihazı için mavi kabuk kullanılır. Bir tam kanal işitme cihazı açıldığında ıslık sesi duyulur, bu da işitme cihazı ve pilin çalışır durumda olduğunu gösterir. İşitme cihazı doğru şekilde kulağa yerleştirildiğinde ıslık sesi kesilir. Pil yuvası açıldığında tam kanal içi işitme cihazları kapanır. Pil yuvası dik konumundan daha geriye doğru zorlanmamalıdır.
Çok Programlı İşitme Cihazları
Ortam gürültüsünü azaltmak ve örneğin müzik dinlemeyi daha rahat ve daha keyifli hale getirmek amacıyla kulak arkası ve kulak içi işitme cihazlarında kişinin gereksinimlerine göre ayarlanabilen birkaç işitme programı bulunmaktadır. Bu işitme cihazları uzaktan kumanda ile ya da uzaktan kumanda olmaksızın kullanılabilir.

Cep Tipi İşitme Cihazları
Mikrofon ve güçlendirici içeren küçük bir kutu, alıcı bulunan bir kablo ve kulak kalıbından oluşur. Üzerinde bir açma ?kapama anahtarı, bir M-T anahtarı, bir ses kontrolü ve N-H anahtarı bulunur. İşitme cihazı “H” konumundayken düşük frekanslı (bas) sesler azaltılır ve yüksek frekanslı (tiz) sesler arttırılır. Bu şekilde ortam gürültüsü nedeniyle maskelendiği durumlarda konuşmanın anlaşılabilirliği arttırılabilir. “N” normal konumdur. Cep tipi işitme cihazlarının, boyutları nedeniyle görme sorunları olan ya da küçük kulak arkası ve kulak içi işitme cihazlarını kullanmakta zorlanan kişiler için kullanımı daha kolaydır.

Gözlük Adaptörleri
Gözlük çerçevesine monte edilir ve standart bir kulak arkası işitme cihazına bağlanır. Çalıştırılması diğer kulak arkası işitme cihazları ile aynıdır.

İşitme Cihazının Bakımı
• İşitme cihazını yumuşak, kuru bir bez ile siliniz. İşitme cihazını temizlemek için asla su ya da diğer sıvıları kullanmayınız.
• Ses çıkışı kulak kiri ve nem nedeniyle tıkanmış ise, kulak kirini işitme cihazı ile birlikte verilen özel temizleme çubuğu ile temizleyiniz, nemi almak için küçük bir pompa kullanınız.
• Kullanılmadığı zamanlarda işitme cihazı kapatılmalıdır. Eğer işitme cihazını birkaç gün süreyle kullanmayacaksanız pili çıkarınız. Pili serin ve kuru bir ortamda saklayınız ve işitme cihazını silerek temizleyiniz.
• İşitme cihazı aşırı sıcaklık ve neme maruz bırakılmamalıdır.
• Duş alırken, saç kurutma makinesi, saç spreyi ya da diğer spreyleri kullanırken, ultrason tedavisi yapılırken, işitme cihazı kullanılmamalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)