İştah Yönetimi
Yazar Şeyma Yaşar • Diyetisyen • 21 Ekim 2019 • Yorumlar:
Sağlıklı yaşam hedefleri koyarken mutlaka dengeli ve sağlıklı beslenme de bu planın bir parçası oluyor. Planlamayı yaparken sağlıklı beslenme düzeni çok uygulanabilir duruyor. Fakat olur olmadık zamanlarda olur olmadık yiyecekleri hatırlatan iştah işleri bozabiliyor.
İştah sadece ne kadar aç olduğunuzla ilintili olmuyor. Hatta belki açlıktan çok daha etkili başka faktörler oluyor: yemeğin görüntüsü, kokusu, yemek yediğimiz ortam, yemek tabağının büyüklüğü, etrafımızdaki insanların ne yedikleri gibi… İhtiyaçtan fazlasını tüketmemek için bu dış faktörlere dikkat etmek gerekiyor.
Dış faktörler kadar kişinin kendiyle alakalı iştahını etkileyen durumları da gözden geçirmesi yeme kontrolü için oldukça önemli. Gerçekten karnınız acıktığında mı yemek yiyorsunuz yoksa sadece can sıkıntısından mı o an atıştırmak istiyorsunuz? Doymuş hissettiğinizde yemek yemeyi bırakıyor musunuz yoksa tüm tabağı bitirene kadar yemeğe devam mı ediyorsunuz? Kendi vücudunuzu dinlemek, duygu durumlarınızdan iştahınızın nasıl etkilendiğini gözlemlemek yeme kontrolünü elinize almanızda oldukça verimli bir yol olacaktır sizin için.
İştah kontrolünü sağlamak için yapabileceğiniz birkaç öneri:
*Atıştırmalık yiyecekleri gözünüzün önünde tutmayın
Eğer gözünüzün önünde sürekli atıştırmalık yiyecekler olursa atıştırma eğiliminde olmanız kaçınılmaz. Mutfak tezgâhı, mutfak/çalışma masası, salon sehpası gibi yerlerde yiyecek bulundurmayın. Mümkünse yiyecekleri mutfakta kapalı bir dolap içerisinde saklayın.
*Sofraya oturmadan mutlaka kendi tabağınızı porsiyonlayın
Yemek masasında ortaya servis edilen yemekler yâda yemek masasına yakın tutulan tencereler işinizi zorlaştırır, ne kadar yediğinizi ölçmek mümkün olmaz. O nedenle mutlaka tabağınızı sofraya oturmadan hazırlayın ve yukarda da bahsettiğimiz gibi küçük yemek tabaklarını tercih edin. Bunu yapmak ‘göz doygunluğu’ dediğimiz tatmini sağlamanıza yardımcı olacaktır.
*Yemek yerken başka işlerle uğraşmayın
Ayakta hızlıca yemek, yemek yerken televizyon seyretmek, telefona bakmak, kitap okumak, oyun oynamak gibi dikkat dağıtıcı aktiviteler bilinçsiz yemenize neden olur. Tüm bunlardan uzak kalarak sadece yemeğinize odaklandığınızda yemeğin kokusunu, aromasını çok daha fazla hissedersiniz. Yediğiniz yemekten haz almak, ne yediğinizin farkında olmak porsiyon kontrolünde size yardımcı olacaktır.
*Açlık duygunuzla atıştırma isteğinizi ayırt etmeyi öğrenin
Aklınıza bir paket çikolata, güzel bir kek ya da bol baharatlı bir cips düştüğünde kendinize sorun gerçekten aç mısınız? Açlık kendini midenizdeki boşluk hissiyatıyla belli eder. Atıştırmak ihtiyacı ise daha çok bir huzursuzluk ağzınızın boş kalmama isteği gibidir. Açlık o an yiyebileceğiniz herhangi bir yiyecekle giderilebilir. Atıştırma ihtiyacı ise daha spesifik, sizi biraz daha heyecanlandıran yiyeceklerle tatmin olur. Tok olduğunuz halde aklınıza bir yiyecek düştüyse kendinizi oyalayın; genellikle15-20 dakika içinde atıştırma ihtiyacı ortadan kaybolur.