İştahsız Çocuk
Yazar Bülent Öztürk • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 17 Ekim 2016 • Yorumlar:
İştahsız çocuk: yemek yemeyi reddeden, nazlanan çocuktur..
İştahsız çocuk sorunu günümüzde artmaktadır ortak kanı toplumun artan bilinç düzeyi nedeni iledir. Bilinç düzeyi artan anne çocuğu daha iyi büyütme, daha iyi besleme kaygısı artmakta, buda annenin çocuk üzerine daha fazla düşmesi adeta çocuğu boğuşan anne oluşmasına sebeptir.
Çocuğun büyüme ve gelişmesinin genetik potansiyeline uygun olarak seyredebilmesi için gereken koşulların başında yeterli ve dengeli beslenme gelmektedir. Beslenme tüm canlılar için hayatta kalabilmenin koşulu olduğundan doğduğu andan itibaren karnını doyurabilmek için mücadele ederler. Bebekler beslenmek için anneye muhtaçtırlar. Anneler yeterli beslendiğinde bebeklerde büyür ve gelişir. Ancak bebeklerin büyüme gelişim hızları aynı değildir. Tüm çocuklar aynı erişkin boy ve kilosuna ulaşamazlar.
İştahsızlık; bireyin normal açlık sinyallerini alamaması olarak tanımlanır. Beslenme için iştah gereklidir. İştah bir yemeğin zevkle ve arzu edilerek yenmesidir. İştahsız çocuk tanımının yapılabilmesi için çocuk doğumdan itibaren izlenmelidir. İştahsız çocukta ilk yapılması gereken fizyolojik bir sorun olup olmadığının belirlenmesidir.
İştah beynin hipotalamus bölgesinden yönetilir. Nedenleri biyolojik psikolojik olabilir.
Bebeklikte biyolojik neden emme ve yutma refleksinin zayıf olması.
Çocuklarda çiğneme refleksi zayıf olur bazı çocuklar da gıda boğazın arka kısmına dokunduğunda kusma refleksi oluşur bu yüzden katı gıdaya geçiş gecikir. Bunlardan başka bazı hastalıklar iştahsızlık yapar. Enfeksiyonlar,ateş, viral hepatit, verem, hipotiroidizm, kalp yetmezlikleri, karaciğer rahatsızlıkları, malabsorbsiyonlar, ülser, kanser, ... iştahsızlık beslenememe demir çinko mineral yetersizliklerine yol açar dolayısıyla iştahsızlık olur .annelerin gebelikte ve doğum sonrası sigara içmeleri de iştahsızlık yapar.
Herhangi bir hastalığı olmayan sağlıklı çocuklar yemek saatlerinde fizyolojik açlık duyarak yemeklerini iştahla yerler. Ancak yapılan bazı tutum hataları ve çocuğu ruhsal olarak etkileyen bazı olaylar sebebiyle çocuklar yemek yenmeyi reddedebilir. Her çocuğun yemek yeme kapasitesi farklıdır yaşa göre de değişir. Bebeğin 3 aydan sonra çevreye ilgisi arttığında besin alımı azalır. Çocuğu iştahlı olmadığı dönemlerde yemek yeme konusunda ısrar edilmesi çocukta yemek yeme isteğinin azalmasına yol açar. Aynı sofraya oturabilen çocuklar sofrada kuralsız yemek yiyebilmeli çok fazla karışılmamalıdır anne baba tutarsız olmamalı münakaşa etmemelidir.
Çocukların besin alımını etkileyen hususlar:
- Çocuk pütürlü besinlere alıştırılmamış besinin ezilmesini bekliyor olabilir,
- Yemek öncesi su içmiş olabilir,
- Yemek öncesi şeker yemiş olabilir,
- Çocuklar öğün aralarında pasta çikolata yemiş açlık duymuyor olabilir,
- Öğün sırasında duygusal bir sorun yaşamış olabilir,
- Yemek öncesi yorucu fiziksel aktivite yapması nedeni ile iştahı azalmış olabilir,
- Hastalandıklarında iştahsız olabilirler bu dönemde zorlanmışlarsa iştahsız olabilirler,
- Bazı çocuklar bazı besinleri sevmezler bunlara zorlandıklarında iştahsızlık olabilir,
- Bir besini kusmuş ama ısrarla o besin yedirilmek isteniyorsa,
- Çocuk yemek yedirirken oyun oynama tv seyrettirmek gibi davranışlara alıştırılmışsa ve aynılarını bekliyorsa yemek için ödüle alıştırılmışsa,
- Yemek sunumu cazip olmayabilir kokusu rengi...