İyi Anne Mesajları Nasıl Olmalı?
Yazar Melisa Burçin Oral • Psikolog • 13 Temmuz 2021 • Yorumlar:
Annenin temel ihtiyaçlarımıza yanıt veriş şekli, onun için ne kadar değerli olduğumuzu ifade eder. Bir şeyleri bize vermek konusunda cömert midir? Yoksa ihtiyaçlarımızı bir yükmüş gibi ve beni rahatsız ediyorsun, demek isteyen bir ifadeyle mi giderir?
Bize yemek yedirdiğinde, bebek bezi değiştirdiğinde dokunuşları nazik ve sevgi dolu mudur? Belki de robot gibi hareket ediyordur yapmak zorunda olduğu için yapıyordur…
Yüzündeki ifadeler nasıldır? Onlar bize ne anlatır? Tüm bunların hepsi birlikte, aldığımız mesajların temelini oluşturur.
On temel iyi anne mesajı şöyledir:
-
Burada olduğuna memnunum
-
Seni görüyorum
-
Benim için özelsin
-
Sana saygı duyuyorum
-
Seni seviyorum
-
İhtiyaçların benim için önemli. Benden yararlanabilirsin.
-
Senin için buradayım. Sana vakit ayıracağım.
-
Seni güvende tutacağım
-
Benimleyken rahat hissedebilirsin
-
Beni çok mutlu ediyorsun
BURADA OLDUĞUNA MEMNUNUM…
Bir çocuğun duyacağı ilk önemli mesajdır. Bu mesaj, çocuğa değer verildiğini ve istendiğini anlatan davranışlar aracılığıyla iletilir.
SENİ GÖRÜYORUM…
Bir anne “Seni görüyorum” mesajını esas olarak düzgün yansıtma ve uyumlu tepki verme davranışlarıyla iletir. Örneğin; anne nelerden hoşlandığımızı ve hoşlanmadığımızı bilir. İlgi alanlarımızı ve bir konu hakkında ne hissettiğimizi bilir. Görülmek, bilinmek anlamını taşır.
BENİM İÇİN ÖZELSİN…
Genellikle sözcüklerle ifade edilmese de, bize el üstünde tutulduğumuzu anlatır. Diğer mesajlarda olduğu gibi, bunun da olduğumuz gibi kabul edildiğimiz hissiyle birlikte gelmesi gerekir; böylece özel olma durumunu yüzeysel ve dış bir özellikle ya da imgeyle özdeşleştirmeyiz.
SANA SAYGI DUYUYORUM…
Bir anne, bir çocuğun özgünlüğünü destekleyerek, onu gereksiz yere kontrol etmeye çalışmayarak, çocuğun tercihlerini ve kararlarını kabul ederek çocukta gördüğü değerleri ona söyleyerek verir. Kendilerine saygı duyulduğunu ve içtenlikle sevildiklerini hisseden çocuklar, ebeveyni taklit etmek ya da ebeveynlerine ait bir davranış kalıbına uymak yerine, özgün benliklerini keşfetmeye ve ifade etmeye dair onay almış olurlar.
SENİ SEVİYORUM…
Bu ifade aslında çok basit iki sözcükle iletilir ancak anlamlı olabilmesi için gerçek ve samimi bir şekilde deneyimlenmesi gerekir. Birçok çocuk bu sözcükleri günde birkaç kez duyarken, bazı çocuklar hayatları boyu duymazlar. Sevgi belki de en etkili bir şekilde, aralarında dokunuşun, ses tonunun, göz ve yüz ifadelerinin, beden dilinin ve ilginin de bulunduğu sözel olmayan şekillerle iletilir. Çevre(sınırlar ve kurallarla sağlanan) güvenli bir kucaklama ve barınma hissi sunduğunda, bu da sevgi gibi hissedilir.
İHTİYAÇLARIN BENİM İÇİN ÖNEMLİ…BENDEN YARDIM İSTEYEBİLİRSİN…
Bu sözler öncelik hissini ifade eder. Anne “Mecbur olduğum için seninle ilgileneceğim” demez, “Seninle ilgileneceğim çünkü bu gerçekten de önemli” mesajını verir. Bu mesajla annenin ilgisinin nedeninin sevgi ve samimi bir önemseme olduğunu hissederiz. “benden yardım isteyebilirsin” sözleri size izin verir; ihtiyaçlarınızı gizlemenize ya da bunları sizin karşılamanıza gerek olmadığını söyler.
SENİN İÇİN BURADAYIM…SANA VAKİT AYIRACAĞIM…
“Senin için buradayım” demek, “Bana güvenebilirsin. Ortadan kaybolmayacağım” anlamına gelir. Genellikle, belirli ihtiyaçlar için söylenir ama bunun ötesinde “Her zaman hayatında olacağım” anlamını da taşır. Bu da bir rahatlama ve güven hissini destekler.
Bununla ilgili bir mesaj da “Senin için vakit ayıracağım” olabilir. Annenin vakti olduğunu, çocuğa öncelik ve değer verdiğini ifade eder.
SENİ GÜVENDE TUTACAĞIM…
“Seni güvende tutacağım” aynı zamanda “Seni koruyacağım ve incinmene veya bocalamana izin vermeyeceğim” anlamını taşır.
Güven hissi, çocuğun rahatlayıp etrafındakileri keşfetmesi için elzemdir. Güven hissi olmadan, dünyaya açılmak için kendimizi asla hazır hissetmeyebiliriz. Bize bakan kişinin koruması olmadan, sahip olduğumuz tek korunma yöntemi görünmez kalmak ve kişiliğimizin içine kendimizi savunmaya yarayan yapılar inşa etmek olur.
BENİMLEYKEN RAHAT HİSSEDEBİLİRSİN…
“Benimleyken rahat hissedebilirsin” mesajı birkaç şey söylemenin bir yoludur. İlk olarak, korunan bir alanı ima eder; tetikte olmaz zorunda olduğunuz hallerde, gerçek manada rahatlayamazsınız. Aynı zamanda, annenin erişilebilir olduğunu (yanında olup rahatlayabilmek için annenin orada olması gerekir) ve çocuğu kabullendiğini de ima eder. “Benimle birlikteyken, kendi evinde hissedebilirsin” demenin başka bir yoludur. Hepimiz sadece kendimiz olabileceğimiz, performans sergilememize gerek olmayan, kendimizi bir başka kişinin yanında sakin ve rahatlamış hissedeceğimiz bir yerimiz olsun isteriz.
BENİ ÇOK MUTLU EDİYORSUN…
“Beni çok mutlu ediyorsun” sözleri, çocuğun değerli olduğunun bir teyidi niteliğindedir. Çocuğa “Sen mutluluk veriyorsun” “Senin yanında olmak bana mutluluk veriyor” mesajlarını verir. Bunu annenin bizi gördüğünde ışıldayan gözlerinde, gülümsemesinde ve gülüşünde görürüz.