İzsiz Laparoskopi (Mini/Mikro-Laparoskopi)
Yazar Aysel Özkaynak • Genel Cerrah • 10 Ekim 2017 • Yorumlar:
Neden Laparoskopi?
Laparoskopik yaklaşım, cerraha geleneksel açık cerrahi ile yapabileceği birçok ameliyatı daha küçük insizyonla yapma imkanı vermektedir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, laparoskopik cerrahinin kanamayı ve postoperatif ağrıyı azaltması, hastanede kalış süresini kısaltması, normal fiziksel aktiviteye ve çalışmaya daha erken dönüşe imkan sağlaması gibi hastaya büyük yararları olduğunu göstermiştir. Bu avantajlara ek olarak laparoskopik yaklaşım ile hastalar, daha iyi kozmetik sonuçlar bekleyebilir ve karşılaşılan önemli sorunlardan biri olan yara enfeksiyonu riskini azaltabilir.
Mini-Laparoskopi Nedir?
’’Mini-Laparoskopi’’ terimi çok geniş bir aralıktadır ve yalnızca daha küçük insizyonun ve/veya daha küçük aletlerin kullanıldığı bütün teknikleri kapsar. Mini-laparoskopi enstrumanların yerleştirilmesini kolaylaştırmak için basit ve etkili olarak dizayn edilmiştir ve işlemin sonunda cildi kapatmaya gerek yoktur ve skar (ameliyat izi) daha küçüktür. Bu aletler aynı zamanda ek işlem gerektiren vakalarda geleneksel laparoskopiye destek olarak da kullanılabilir. Pediatrik hastalarda büyük insizyona eşdeğer görüntü ve beceri sağlar. Bu durum ise bu çocuklarda daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme anlamına gelmektedir.
Mikro-Laparoskopi Nedir?
Laparoskopide kullanılan enstrumanların ve insizyonların boyutu küçülmeye devam etmektedir, 2 mm’den daha küçük enstrumanlar kullanıldığında ’’Mikro-Laparoskopi’’ olarak adlandırılır. Geleneksel laparoskopide insizyonlar 5-12 mm arasında değişir. Burada tartıştığımız Mini-laparoskopi’de ise 5 mm veya portlarıyla birlikte 5 mm’den daha küçük portlar olarak tanımlanmaktadır.
Neden Mini-Laparoskopi
Laparoskopi için gereken küçük insizyon açık cerrahiye göre daha az enfekte olur ve özellikle fazla kilolu ve obez hastalarda fıtık riskinin azalması dikkat çekici bir avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı avantajlar daha da küçük çaplı enstrumanların kullanılması ile gerçekleştirilen Mini-Laparoskopi için de geçerlidir. Hatta ciltten karın içine hiç kesilmeden ve daha küçük bir alandan girildiği için geleneksel laparoskopiye göre çok daha küçük iz kalmaktadır. Ameliyattan sonra klasik laparoskopi’de cilt dikilirken, Mini-Laparoskopide kesi alanı çok küçük olduğu için dikilmesine gerek yoktur.
Mini-Laparoskopi Nedir?
- İğnesiz veya inceltilmiş daha ince aletler ile kapalı ameliyat yapılmasıdır.
- Mini-laparoskopik aletler 2.3 mm’ye kadar küçük olabilir. (Geleneksel aletler 5-10 mm’dir)
- Mini-laparoskopi daha az iz bırakması ve daha az postoperatif problemler ile geleneksel laparoskopinin temel prensiplerini hastalarımızın hizmetine sunar.
İnfertilitesi olan endometriozisli hastalar için daha küçük çaplı enstrüman demek, dokulara daha küçük çaplı aletler ile müdahale etmek, daha az doku hasarı ve daha az kanlanması bozulmuş doku anlamına gelmektedir. Mini-Laparoskopi ile ilgili çalışmalarında küçük insizyonun hem lokal postoperatif ağrıyı hem de insizyonel herni insidansını (ve muhtemel incebarsak kangreni) riskini azalttığı gerçeğine odaklanmıştır.
Tasarım
Mini-laparoskopi enstrumanlarının boyutu 2.3 mm ile 3.5 mm arasında değişir ve hem insersiyon iğneleri hem de yerleşik trokarlarla giriş sağlanabilir. Küçük boyutları sayesinde, bu aletler artmış dayanıklılık, çekme gücü ve dokunun uygun manipulasyonuna olanak sağlayacak şekilde üretilmişlerdir. Mini-laparoskopi aynı zamanda daha büyük aletlerle karşılaştırılabilir kalitede imajlar üretir ve görüntü başarısı sağlar. Mini-laparoskopinin çapının küçük olması nedeniyle fasya ve cildin kapatılması gerekmez böylelikle hastaların kozmetik endişesi giderilmiş olur.
Ameliyatlarda Kullanım
Mini-laparoskopi diagnostik laparoskopi, histerektomi, myomektomi ve sarkma gibi çeşitli ameliyatlarda kullanılabilir. Trokar ya da enstrümanlar tek başına ya da geleneksel boyutta enstrumanlara ilave olarak kullanılabilir. Bu cihazlar insizyon gerektirmezler ve abdominal kaviteye erişim iğnesi ile yerleştirilirler. Paslanmaz çelik bir alet ucu ve dengeleyici mil diski güvenlik, retraksiyon ve doku organ manipulasyonu için maximum güç sağlar. Küçük ve sabit bir trokarla yerleştirilir ve bu da kozmetik fayda sağlar. Bu enstrumanlar tekrar kullanılabilir ve böylelikle maliyet-etkindirler. Bunlar primer enstrumantasyon için dizayn edilmişlerdir ve hafiftirler. Trokarlar 15 cm uzunluğundadır ve silikon yaprak valfleri vardır ve neredeyse bütün girişimlerde kullanılabilirler. Mini laparoskopi elektrokoter enstrumanlarıyla damarlarda kanamayı engellemek için mühürleme işlemi de başarı ile yapılabilir (Olympus Gyrus 3 mm PKS MOLly forseps, bipolar ROBİ forseps (Karl Storz) ile damarlar koagüle edilebilir ve ve monopolar makas ile pediküller kesilebilir. Yara kapaması için sütürasyon gerekmez, operasyon sonunda steri-stripler [ile yeniden yaklaştırılabilirler.
ÖZET
Mini-laparoskopi zor Kapalı Jinekolojik cerrahiler için geleneksel laparoskopiye geçerli bir alternatiftir ve cerrahlar tarafından öğrenmesi kolay bir teknik olduğu kanıtlanmıştır. Daha küçük kesi yeri ve cildi kapatmak için dikiş gerektirmemesi ile hasta memnuniyetini arttırır. Mini-laparoskopide ameliyat sonrasında anlamlı daha az ağrı görülür. Hasta için faydası görünür skara neden olmamasıdır. Cerrahlar için avantajı standart laparoskopik cerrahi teknik ve enstrumanlarla olan benzerliği nedeni ile yeniden öğrenme gereksinimi olmamasıdır.