Jinekoloji Nedir?
Yazar Özlem Gün Eryılmaz • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 21 Temmuz 2022 • Yorumlar:
Jinekoloji, kadın hastalıkları demektir. Kadın rahmini, yumurtalıkları, tüpleri, rahim ağzını, vajinayı ve diş genital organları ilgilendiren tüm hastalıklar, jinekolog tarafından tedavi edilir. Jinekolog doktorun amacı, kadın sağlığını sağlamak, yaşam kalitesini artırmak, hastalığı anlamak ve en uygun tedaviyi vermektir.
Jinekolojik muayene nedir? Jinekolog neye bakar?
Jinekolojik muayene, her muayenede olduğu gibi hastadan bilgi almakla başlar. Hastanın yaşı, doğum hikayesi, adet düzeni, şikayeti, daha önce geçirdiği ameliyatlar gibi bilgiler çok önemlidir. Hastanın tansiyonu ve nabız bulgularına bakılır. Jinekolog, muayenede, genital ve vajinal bölgede kızarıklık, yara, akıntı var mı diye incelenir. Şekil bozukluğuna, daha önceki doğum dikişlerine bakılır. Genital bölgedeki renk değişikliği, genital organda koyulaşma, sarkma olması da not edilir. Daha sonra, el ile muayeneye geçilir, rahim büyüklüğü, yumurtalıklar, kadın organlarının hareketi, ağrı olup olmamasına bakılır. Rahmin büyük olması, miyom işareti olabilir, yumurtalıkların iri olarak ele gelmesi, kistleri ifade edebilir. Ağrı olması, rahim yada yumurtalık iltihabını işaret edebilir. Spekulum aleti ile, rahim ağzı görülür. Spekulum aleti ne işe yarar diye çok sorulur, spekulum aleti ile kanser tarama testi olan smear alınır, akıntıdan kültür alınır, vajina yan duvarlarında herhangi bir problem var mı, görülür. Jinekolog muayene sırasında idrar torbası (mesane) ve barsak sarkmasını da değerlendirir, idrar kaçırma problemleri muayene sırasında net bir şekilde görülür.
Jinekolojik muayenede diğer bir yöntem de ultrasondur. Karından rahim ultrasonu yapılır, genellikle bakire bayanlar için bu yöntem kullanılır. Vajinal ultrason da kullanılır.
Jinekolojik hastalıklar nedir? Jinekolojik hastalıkların belirtileri nelerdir?
Adet düzensizlikleri: Aşırı adet kanaması, iki adet arası kanama, iki adet arasının 23 günden kısa veya 35 günden uzun olması, ara kanama, ilişki sonrası kanama, menapoz sonrası kahverengi veya kırmızı kanama, adet düzensizliği olarak ifade edilir.
Aşırı adet kanaması: Yoğun adet kanaması, kadınları korkutan bir durumdur. Aslında, aşırı, yoğun adet kanamalarında, genellikle bir hastalık durumu yoktur. Bazı kadınlarda, rahim iç duvarda, kanamayı kesmek için gelişen hadiseler anormal işleyebilir, bazı kimyasallar eksik salgılanabilir, mesala prostaglandin denilen damar sıkılaştırıcılar az olabilir. Böyle durumlar, hastalık değildir. Basit ilaçlarla tedavi edilebilir. Miyom varlığında, yoğun adet kanaması görülür. Aşırı adet kanamalarının %30 sebebi miyomlardır. Miyom iyi huylu rahim tümörüdür. Endometrial polip de diğer bir kanama sebebidir. Endometrial polip, rahim iç zarının büyümesinden kaynaklanır. Pelvik enfeksiyon, over (yumurtalık) kistleri ve rahim kanseri diğer kanama nedenleridir. Bazı hormon hastalıkları da adet düzensizliği yapabilir. Tiroid hastalıkları, süt hormonunun fazla salgılanması, böbreküstü bezi hastalıkları bunlardandır. Pıhtılaşma sistemi hastalıkları ve kan sulandırıcı ilaç kullanımı diğer sebeplerdendir.