Jinekomasti Ameliyatı

Erkeklerde görülen meme büyümesine jinekomasti denir. Tek veya her iki memede olabilir.

JİNEKOMASTİNİN SEBEBİ NEDİR?

%90-95 oranında bir sebep bulunmaz. Jinekomasti, en sık ergenlik döneminde karşımıza çıkmaktadır. Kadın meme dokusu ile erkek meme dokusu arasında yapısal olarak çok fark yoktur. Her ikisinde de yağ + meme bez dokusu (gland)bulunur. Erkekte kadından farklı olan ise hormanlardır. Kadınlık hormonları meme dokusu üzerinde büyütücü bir etkiye sahiptir. Erkeklik hormonları östrojenin meme dokusu üzerindeki etkilerini baskılar. Ergenlik döneminde ortaya çıkan jinekomastinin temelinde, bu hormonların meme dokusu üzerindeki baskılayıcı etkisinde ortaya çıkan dengesizlikler vardır. Erkeklik hormonu olan testosteron seviyesindeki azalmalar, testis tümörleri, böbrek üstü bezi tümörleri, östrojenin seviyesinde artışa neden olan durumlar, şişmanlık, böbrek yetmezliği, hemodiyaliz, tiroid hormon dengesizliği, karaciğer tümörleri, alkol, vücut geliştirmede kullanılan anabolik steroidler, ilaç ve madde kullanımları jinekomasti nedenlerindendir.

JİNEKOMASTİ AMELİYATI NASIL YAPILMAKTADIR?

Jinekomasti ameliyatı, lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilmektedir. Amaç memelerin vücut ile uyumlu bir görüntüye getirilecek şekilde küçültülmesidir. Bu küçültme işlemi için 3 alternatif vardır. Birincisi liposuction, ikincisi doku çıkarma, üçüncüsü her ikisinin aynı anda uygulanmasıdır. Bu üç yöntemden hangisinin uygulanacağı hastanın meme büyüklüğü ve meme dokusunun özelliği ile ilgilidir.

Jinekomastide meme dokusu artmıştır. Ancak bu meme dokusunun yağ bileşeni, meme bez bileşeni(gland) ya da her ikisi de artmış olabilir. Yağ dokuları liposuctionla rahatlıkla alınabilir, ancak gland dokuları aynı rahatlıkla alınamayabilir. Öncelikle liposuction uygulanır ancak iyi bir liposuctiona rağmen alınamayan gland dokusu olursa cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Cerrahi çıkarılması için meme başının koyu renkli kısmından yarım daire şeklinde bir kesi yapılır ve gland dokuları çıkarılır.

Meme dokusunun hacim artışına bağlı olarak deri hacminde de artış olur. Bu artış az-orta düzeydeki jinekomastilerde sorun oluşturmaz, ameliyatta deriye yönelik bir işlem yapılmaz. Ameliyat sonrası deri, altındaki yeni hacme büzüşerek uyum sağlar. Ancak ileri düzeydeki jinekomastilerde (yetişkin bir kadın memesi boyutunda) deriye de müdahale etmek gerekir. Çünkü ameliyat sonrasında deri, altındaki yeni hacme büzüşerek uyum sağlayamaz. Deriden fazla olan kısım çıkarılmaz ise sarkma meydana gelir.

JİNEKOMASTİ AMELİYATI SONRASINDA İZ KALIR MI?

Teknik olarak her ameliyattan sonra iz kalır. Kalmaz diyen yalan söylüyor demektir. Liposuction uygulaması için her iki memeye 1-2 adet 2-3 mm lik kesiler yapılır. Bu kesilerin izleri 3 ay sonra belirsiz bir hal alır. Memeden gland doku çıkarılmasının gerektiği durumlarda, meme ucunun alt kısmında yarım daire şeklinde kesi yapılır. Bu izde 3 ay sonra belirsiz bir hal alır. İleri düzeydeki jinekomastilerde cilt çıkarılması gerektiği için yapılan tekniğe göre değişen, meme üzerinde bir iz kalır. Bu iz zamanla azalır ama belirsiz diyebileceğimiz kadar değildir.

 

JİNEKOMASTİ AMELİYATI İÇİN YAŞ SINIRI VAR MIDIR?

Görüntüsünden rahatsız olan ve ameliyat olması için engel bulunmayan, ergenliğini tamamlamış her erkek ameliyat olabilir. Ergenliğin başlangıç-bitişi kişiden kişiye farklılık arz edeceği için net bir yaş söylemek doğru olmaz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ercan Demirbağ Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)