Jinekomasti (Erkek Memesinde Büyüme)
Yazar Dilek Bağdatlı • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 19 Haziran 2017 • Yorumlar:
- Jinekomasti (Erkek Memesinde Büyüme)
Jinekomasti erkek memesinin büyüyerek kadın memesine benzer bir görünüm almasıdır. Erkek nüfusunun hemen hemen yarısında gözlenen bir sorundur. Erkeklerin vücutlarını kadınsılaştırdığı için ruhsal durumlarını kötü yönde etkiler, özellikle yaz aylarında rahatsızlığa yol açar. Jinekomasti aşırı kilo alımı nedeniyle oluşabileceği gibi bazı hormonal bozukluklar sonucu olarak ya da bazı ilaçların yan etkisi şeklinde de ortaya çıkabilir
- Jinekomasti Hangi Durumlarda Görülür?
Jinekomasti sıklıkla vücuttaki östrojen (kadınlık hormonu) seviyesinin yükselip testosteron (erkeklik hormonu) seviyesinin düştüğü durumlarda ortaya çıkar. Bu durum bebeklerde, ergenlerde ve yaşlılarda fizyolojik olarak ortaya çıkar. Ergenlerin % 40’ında, yaşlı erkeklerin ise % 35’inde jinekomasti gözlenir. Ergenlik dönemindeki jinekomastilerin büyük kısmı birkaç yıl içerisinde ortadan kaybolur. Bunun dışında çeşitli hormon bozukluklarında, başta akciğer kanseri olmak üzere bazı kanser türlerinde, AİDS gibi sistemik hastalıklarda jinekomasti gözlenebilir. Çeşitli kalp ilaçları, kanser ilaçları, hormon içeren ilaçlar ve uyuşturucular da jinekomastiye neden olabilir. Şişmanlığa bağlı olarak ortaya çıkan ve meme bezinde büyüme olmaksızın yağlanma nedeni ile memenin büyük gözükmesi durumuna yalancı jinekomasti denilir. Yalancı jinekomasti de çok yaygın karşılaşılan bir sorundur.
- Jinekomastisi Olan Hasta Nasıl Tedavi Edilir?
İlk olarak jinekomastinin sebebi anlaşılmalıdır. Hastada hormon bozukluğu olduğu düşünülüyorsa öncelikle bir Endokrinoloji Uzmanı tarafından değerlendirilir. Hormon tetkikleri yapılır. Eğer bir bozukluk varsa buna yönelik tedavi yapılır. Ergenlik döneminde oluşan jinekomastilerde genellikle beklemek yeterlidir. Bunların büyük bölümü birkaç yıl içerisinde düzelir. Bunlar dışındaki jinekomastiler cerrahi işlemlerle düzeltilebilir.
- Cerrahi Yöntemler Nelerdir?
Jinekomastisi olan hastaların büyük bölümünde tek başına liposuction ile yeterli sonuç almak mümkündür. Özellikle lazer liposuction ile yağın alınmasını takiben cilt sıkılaşması da sağlandığı için Sonuçlar daha tatminkar olabilmektedir. Bunun yeterli olmadığı durumlarda meme başının çevresinden yapılan kısa bir kesi ile fazla meme dokusu çıkarılır. Deri fazlası olan ve meme başı sarmış olan hastalarda ise iz meme başının çevresinde kalacak şekilde deri çıkartılır.
- Ameliyat Öncesinde Neler Yapılmalı, Neler Yapılmamalı?
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, jinekomasti ameliyatında da ameliyattan 2~3 hafta öncesinde aspirin gibi kan sulandırıcıları ve sigarayı kesmek gerekmektedir.
Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünlerde yoğun tüketildiğinde kan sulandırıcı etki gösterir.
- Jinekomasti Ameliyatlarında Anestezi Gerekir mi?
Gland dokusundaki büyümenin hakim olduğu jinekomasti vakalarında ameliyat genel anestezi altında ve ameliyathane ortamında gerçekleştirilir. Sadece liposuction yapılacak vakalar sedasyon ile de gerçekleştirilebilir.
- Jinekomasti Ameliyatı Sonrasında Neler Yaşanır?
Liposakşın uygulanan hastalarda operasyon sonrası 2 hafta süre ile korse kullanılır.
Üç gün sonra banyo yapabilir. Üç gün sonra kontrole gidip, sonrasında işine dönüp normal günlük aktivitelerine başlayabilir. İlk 3 hafta yürüyüş dışında spor yapmaması gerekmektedir. Üçüncü haftadan sonra kol ve göğüs hareketleri dışında tüm spor aktivitelerini yapabilir. Altıncı haftadan sonra her türlü spor aktivitesi serbesttir. Ameliyat sonrası ilk günler memeler ödemli ve sert olur, morluklar olabilir. Morluklar ilk haftanın sonunda geçer. Şişlik ve sertlik ilk 3 hafta belirgin olur. Üçüncü haftadan sonra şişlikler süratle geriler. Memeler tam şekillerini ancak üçüncü ayda alırlar. Ödemin inmesini hızlandırmak için lenf direnajı, radyofrekans gibi işlemler üçüncü haftadan sonra uygulanabilir. Sonraki kontroller özel bir durum olmadıkça 3. hafta, 3. ay, 6. ay ve birinci yılın sonunda yapılır.