Jinekomasti ( Erkeklerde Meme Büyümesi)

jinekomasti erkekte kadınsı meme büyümesidir. Ergenlik dönemindeki göğüs büyümelerinin çoğu 1 -2 yıl içinde normale döner. 2 yıldan uzun süre devam eden meme büyüklüğü jinekomasti olarak değerlendirilir. jinekomastinin oluşmasında birçok neden rol alabilir. Bunlar kullanılan ilaçlar( bazı antidepresanlar, alkol,amfetamin gibi), hormonal dengesizlik, bazı hastalıklar ( karaciğer ,troit, testis tm vs) , sporcuların vucut geliştirmek için kullandıkları steroid ve protein destekli ilaçlar, şişmanlık gibi. Bu sebeplerin hiçbiri olmadan da meme dokusunun normal hormon düzeyine verdiği cevaba bağlı (end organ cevabı) olarak jinekomasti gelişebilir

jinekomasti genellikle sosyal ve psikolojik sorunlara yol açar. Ayrıca göğüsleri saklamak için omuzlar öne doğru getirilir buda postür bozukluklarına neden olur

Jinekomastinin 3 sınıflaması vardır.

1 Hafif derecede memeler büyüktür.

2 Memeler büyümüştür ancak deride sarkma yoktur.

3 Memeler ileri derecede büyük olup deride de sarkma vardır.

AMELİYAT ÖNCESİ

Ameliyat genellikle lokal anestezi ile yapılabilir. Hastanın isteği ve meme büyüklüğüne göre sedasyon ya da genel anestezi tercih edilebilir. Meme ultrasonuna ve muayene bulgularına göre ameliyat tekniği seçilir. Eğer meme dokusu az, yağ oranı fazla ise liposakşınla meme küçültülebilir. Eğer meme dokusu fazla ve cilt fazlalığı varsa cerrahi olarak alınması daha uygundur. bazı durumlarda her iki teknik kombine olarak kullanılır.

AMELİYAT

1. ve 2. derece jinekomasti de yani ciltte fazla sarkmanın olmadığı durumlarda meme ucundan yapılan yarım ay insizyonu ile meme dokusuna ulaşılıp fazla doku çıkarılır. meme etrafında yağlanma yaygınsa liposakşın tercih edilir. Cerrahi uygulansa bile etraf dokudaki yağ dokusunun  liposakşınla alınması gerekir aksi taktirde meme başı  ile etraf doku arasında seviye farkı olur. Cilt fazlalığı olan 3. derece jinekomastiler de  yatay yada dikey kesilerle fazla cildin çıkarılması gerekebilr.

AMELİYAT SONRASI

1. ve 2. derece jinokomastilerde ameliyat sonrası hastane yatışı gerekmez. 1-2 gün kol hareketleri hafif  ağrılı olabilir  3. gün hasta işine döner. 3. derece jinekomastilerde (cilt eksizyonu yapılan) 1 gece hastane yatışı gerekebillir ayrıca kesi şekline göre meme de kişiden kişiye değişebilen ve zamanla azalan izler kalabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mahmut Özyılmaz Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)