Jinekomasti
Yazar Ali Cemal Yılmaz • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 26 Ocak 2020 • Yorumlar:
ERKEK MEMESİNİN aşırı gelişmesidir. Bir nevi 'kadınsı' meme görünümdür.
Patolojik olmayan fizyolojik denilen yeni doğan dönemde, ergenlikte ve yaşlılıkta görülür. Yeni doğanların %60’ında anneden bebeğe geçen ostrojen sayesinde fizyolojik JİNEKOMASTİ olmaktadır. Ergenlik döneminde erkeklerin % 64’u bu durumu yaşamaktadırlar. Yaşlılıkta % 30 oranında görülmektedir.
Başka bir semptom ve tanı yoksa bir sebep aramaya gerek yoktur.
Memedeki büyüme ne kadar bir sürede gerçekleştiği, ağrı-duyarlılık olması, belirli bir ilaç kullanımı, kilo artışı veya kaybı, simetrik olup olmadığı muayenede sorulmalı veya bakılmalıdır.
JİNEKOMASTİ'nin sebebi çoğu zaman bilinmektedir. JİNEKOMASTİ hastalarında öyküsünde semptom yoksa araştırmaya gerek yoktur.
Tedavisi cerrahidir ve cerrahi dışı bir tedavi seçeneği maalesef yoktur. Belirgin bir kitle yokluğunda (muayane ve ultrason ile tespit edilebilinir) liposuction uygunabilinir. Özellikle yağ dokusu fazlalığı olanlarda çok daha faydalı olur. VASER LİPOSUCTION özellikle meme dokusu ve fibröz dokusu olanlarda VASER liposuction daha faydalı olmaktadır. Çünkü istenmeyen görüntüyü azatlığı gibi göğüs kasları şekli korunmaktadır Operasyon ortalama bir saat sürer. Hasta ertesi gün işine dönebilir. 3 HAFTA korse kullanımı önerilmektedir.
Meme Estetiğinde 3 Kritik Soru
MEME BÜYÜTME en çok yapılan estetik ameliyatlardan biridir. Memede çok değişik anatomik varyasyonlar ve çok sayıda ameliyat teknikleri olduğu için kafa karışıklığı çoktur.
Esas bu itibari ile meme şekillendirme operasyonudur. Arzu edilen meme şekline ulaşmada en kolay yöntem meme protezi yerleştirerek yapmaktır. Konunun kolayca anlaşılması için 3 soru soracağım.
- MEME PROTEZİ nerden yerleştirilir? Yani kesi nereden yapılır?
Meme altından; en çok tercih edilen kesi yeridir. Buradan pektoral kas altı ve kas üstü planlarına kolaylıkla girilebilir.
Eğer meme başının seviyesi değişecekse ve meme alt kutbunda doku alınacaksa bu yöntem uygun olamayabilir.
Meme başı çevresinde; meme sarkması var ve meme başı yeri değişecekse bu yöntem uygundur.
Fakat meme dokusundan geçtiği için enfeksiyon riski ve kapsüller kontraksiyon riski daha fazladır.
Koltuk altından; koltuk altında yapmak çok mantıklı gelebilir. Çoğu zaman kapalı yapıldığı için kanama kontrolü çok iyi olmayabilir. Ayrıca her zaman kas altı yapılması gerekir.
Fakat endoskopik yöntem ile yapılırsa çok güvenilir bir yöntemdir.
- Hangi plana protez yerleştirilmeli?
Pektoral kas altı; meme dokusunun altına kolumuzu yana kaldıran pektoral kas vardır. Bu kas yelpaze gibi meme altında yayılır. Bu kas alt kısımdan kaburgaya yapılan yerden ayrılarak oluşturulan cebe protez konulur. Daha ağrılıdır ve spor yapanlarda daha fazla olur. Zaten yeterli meme dokusu varken anatomik yapıyı bozmaya ihtiyaç olmayacaktır.
Pektoral kas üstü; kas üstünde fasya altı nazikçe kaldırılır ve yapılan cebe protez konur.
Ne tip protez yerleştirilir?
Yuvarlak; ağırlık merkezi dairenin tam ortasındadır. Bu sebeple 2 tane parametre vardır. Biri çapı, diğeri projeksiyondur. Üst kutbu daha dolgun gösterir. Kas altı ve kas üstüne kullanılabilir.
Damla (anatomik); 5 farklı değişkeni olduğu için estetik memeler yapılabilir. Meme üst kutbuna Kas altında pozisyon değişikliğine uğrayabilir.