Kabızlık Beyni Kasar...
Beyin ve barsak ilişkisi hakkında son 10 yılda çok sayıda kitap, dergi ve bilimsel araştırma yazısı yayınlanmıştır. Bu yazılarda özetle beyin sağlığı ile bağırsak sağlığının birbiri ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bağırsaklarımızda yaşayan ve birçok maddenin, vitaminin sentezlenmesini sağlayan mikroorganizmalar mevcuttur. Bu mikroorganizmaların çoğu yararlı bakterilerdir. Ayrıca virüsler, mantarlar ve parazitler bulunur. Bunların sayısı normal vücut hücre sayısının yaklaşık 10 katı olduğu kabul edilir. Kısaca birlikte yaşayan 10 Trilyon adetinde mikroorganizma söz konusu. Aslında bunlar sadece barsaklarımızda bulunmaz, cildimizde, ağzımızda, kulağımızda, diğer organlarımızda ve hatta beynimizde de bulunur.
Bu mikroorganizmaların bütününe MİKROBİYOTA denmektedir. Bunların yapmış olduğu çok sayıda faydalı, hayati öneme ait işleri vardır. Örneğin vitamin K sentezlemesi, besinlerin emilimine yardımcı olmak, bağışıklık sisteminin uyarılması, düzenlenmesi, vitamin B12 emiliminin sağlanması gibi... Ayrıca faydalı olanların yanında zararlı diyebileceğimiz veya az miktarda iken zararsız olup sayıları çoğalınca da zararlı hale gelen mikroorganizmalar bulunmaktadır. Bu mikroorganizmalar sadece fırsatçı olarak besini kullanmakla kalmaz aynı zamanda vücuda zarar verebilir. Kabızlık, gaz, şişkinlik ve besin emilim bozukluğuna yol açabilir. Ayrıca bağışıklık sistemi üzerine de etki yaparak hastalık zeminini hazırlar. Kabızlık durumunda mikrobiyota organizasyonu bozulur.
Kabızlık durumunda nedir? Kişinin dışkısını günde 1 den az sayıda yapması veya sert, zorlu dışkılama yapması şeklinde tanımlanabilir. Normal dışkılama alışkanlığı herkese göre değişiklik göstermekle beraber normalde her yemek sonrası dışkılamanın olması gerekliliğidir. Kabızlık tek başına ele alınması ve değerlendirilmesi gereken bir şikayetten çok aslında bir hastalıktır. Kabızlık durumunda vücutta toksin birikimi, flora değişiklikleri, emilim bozuklukları, vitamin ve mineral eksikliği ortaya çıkar. Bu durumda da en çok etkilenen organların başında Beyin ve sinir sitemi gelir. Beyin-barsak aksı bozulur. Kronik enflamasyon tablosu ortaya çıkar ve birçok hastalığa kapı aralanır.
Başlı başına hastalık olarak değerlendirilerek tedavisini planmak ve kabız kalkmamak için gerekli beslenme programını düzenlemek önemlidir. Özellikle hazır gıdalardan, hamurlu yiyeceklerden, işlenmiş yiyeceklerden uzak durmak, şeker, tatlıyı çok tüketmemek gerekir. Hipokrat'ın değişiyle 'Hastalıklar bağırsakta başlar'. Aynı şekilde de sağlık bağırsakta başlar....