Kabul Etmekte Zorlandığımız Oluyor Mu?
Yazar İbrahim Özcanlı • Psikolog • 19 Kasım 2020 • Yorumlar:
Kabul Nedir?
Kabul sanıldığının aksine içinde bulunduğumuz durumu onaylamak, onu maruz ve hoş görmek, desteklemek, katılmak gibi anlamlara gelmez. Gerçekte kabul demiş olduğumuz şey;
Değiştiremediğimiz koşullara uyum sağlamak,
Onları görmek istediğimiz şekilde değil de oldukları şekilde görmek,
Sahip olmak istediğimiz şeylerle değil, elimizde olanlarla hayatı devam ettirmek,
Sonuçları bir kenara bırakıp içinde bulunduğumuz sürecin gerçekliğine odaklanmak,
Zorlayıcı şeyleri bastırmaya ve onlarla savaşmaya çalışmak yerine onlarla beraber devam edebilmek ,
Eylemleri sürdürebilme yönetimini sağlamak anlamına gelir.
Kabulü Zihnimde Nasıl Canlandırabilirim?
Bir metaforla anlatacak olursak; İstemediğimiz bir misafirin zile basıyor olması bize rahatsızlık hissi verir. Onu yok saymak istesek de zilin sesini duymamamız mümkün olmayacaktır. O misafiri kabul etmek zihnimizde onun gelmesi ve bir daha gitmemesi olarak canlanıyor olabilir. Kabul ise tam burada devreye girer. Misafiri istemesek de zilin sesi çok rahatsız edicidir. Kapıyı açıyor olmak zilin sesini susturacaktır. Misafiri içeriye davet etmek için onu çok seviyor olmamız gerekmez. SAdece bir kahve verip zamanı geçirip gidişine izin vermek kabulü en iyi anlatan resimlerden biridir. Unutulmamalıdır ki hiç bir misafir sonsuza kadar kalıcı değildir…
Kabul etmekte zorlandığınız şeyler oluyor mu?
Çoğu insan hayatı boyunca bir çok duyguya düşünceye duruma alışmaya çalışarak günlerini geçirir. Bunlardan bazılarına alışmak tercihi bir durumdur. Bu noktada çok fazla problem ortaya çıkmaz. Ancak bir diğer kısımda zorunlu olduklarımız da vardır. Ne yapsak, nasıl davransak, nasıl düşünsek de değiştiremediklerimiz. Genelde zorladığımız durumlara karşı tercihi olduğu süreçte kaçma davranışı gösteririz. Bu durum çoğu zaman işlevsel kabul edilebilir. Ancak değiştiremediklerimi ve zorunda olduklarımızı kabul etme durumu hayatımızda beli başlı tıkanmışlıkları beraberinde getirir.
Zorlandığım Süreçlerde Neler Yapmalıyım?
Her problemde olduğu gibi ilk adım bir problemin yaşandığını fark ediyor olmaktır. Tedavi başvurunun yapıldığı ilk anda itibaren başlar.
Toplumumuz içerisinde ‘Dik Durmak’ kavramı bu problemi normalleştirilmesine ve yüceltilmesini sağlar. Oysa kişiler bu süreçte hayat boyu içinde olmak istedikleri fotoğraftangitgide uzaklaşırlar. Önemli olan problemi farkedip profesyonel bir bakış açısıyla konuyu değerlendiriyor olmaktır. Tıkanmış hissettiğiniz süreçlerde ruh sağlığı profesyonellerine başvurabilirsiniz.