Kadınlarda Cinsel Tiksinti Bozukluğu

Yazar Serkan ÖzcanAile Danışmanı • 1 Haziran 2022 • Yorumlar:

Cinsel tiksinti bozukluğu, kişinin sürekli ve yineleyici olarak herhangi bir cinsel aktiviteden ya da birleşmeden iğrenmesi, tiksinmesi ve buna bağlı olarak gösterdiği reaksiyonlarla ortaya çıkan cinsel işlev bozuklukları olarak tanımlanır. Bu aktiviteler öpüşme, cinsel organı görme, dokunma, oral seks olabileceği gibi, kişi genital salgılara birleşmenin kendisine ya da cinsel aktivitenin tümüne karşı tiksinme hissedebilir. Bozukluğu yaşayan kişi, tiksindiği konu her ne ise bununla karşı karşıya geldiğinde şiddetli gerginlik, sıkıntı, bazen öğürme, kusma, kendini çok kötü hissetme, hatta nadir durumlarda bayılma gibi belirtiler gösterebilir ve cinsel etkinlik sürdürülemeyip yarım kalabilir. Buna bağlı olarak durumun sürekliliği nedeniyle cinsellikten veya tiksindiği cinsel aktiviteden kaçınma davranışı gösteren kişinin cinsel yaşamını olumsuz etkiler. Cinsel ilişkiden uzun süre, ileri derecede kaçma ve kaçınma davranışı ile belirli bir bozukluktur.

Cinsel tiksinti bozukluğu yaşayan kişilerde cinsel istek hat safhada azalmıştır ve cinsel isteğin daha şiddetli bir derecede ortadan kalkması söz konusudur. Cinselliğe karşı aşırı bir duyarsızlık, cinsellikten nefret ve öfke vardır. Bu nedenle cinsel tiksinti bozukluğu, cinsel isteksizlik probleminin daha ileri bir boyutu olarak düşünülmelidir.

Cinsel tiksinti bozukluğu yaşayan kişilere bakıldığında, sorun sıklıkla obsesif kişilik bozukluğuyla birlikte görülür. Bu kişiler aynı zamanda temizlik ve titizlik konusunda takıntılıdırlar. Bunun yanı sıra kaygı ve panik bozukluğu, ayrıca fobik kaçınmalar da cinsel tiksinti bozukluğuyla birlikte görülebilen rahatsızlıklardır. Dikkat çeken nokta ise, aslında bu kişilerin partnerleri ile bir sorunlarının olmamasıdır. Çoğunlukla partnerlerine bağlı, onlara aşık kişiler ancak bazı etkenler nedeniyle bu sevgilerini cinsellikte gösteremezler. Günah, ayıp ve yasak gibi değerlendirmeler öne çıkabilir.

NEDENLERİ

  • “Ayıp, yasak, günah” gibi kavramlarla ifade bulan cinselliği aşağılama, cinsellikten kaçınma, cinselliği yasaklayan ebeveyn modelleri

  • Cinselliğe olumsuz bakış açısı ve negatif değer yargıları

  • Çocuklukta cinsel ilgi ve düşüncelere karşı yeterli duygusal desteğin sağlanamaması

  • Cezalandırıcı ve engelleyici tutum

  • Cinsel kötü davranılma, önceden yaşanmış cinsel travmalar(taciz, cinsel istismar ve tecavüzler)

  • Aşırı muhafazakar ve katı dini kurallar ile büyüme

  • Cinsellikle ilgili yasaklar ve katı ahlaki kurallar

  • Cinsel ilişkinin ağrılı olması(disparoni)

TEDAVİSİ

Tüm cinsel sorunların tedavisinde söz konusu olan, danışanla doğru iletişim, güven ortamının sağlanması, eşin desteğinin sağlanması oldukça önemlidir. Tedavide cinsel organlar dışında duyarlı nokta egzersizleri, cinsel paniğe karşı sistematik duyarsızlaştırma teknikleri kullanılır. Anksiyetenin azalması sağlandıktan sonra kendi vücudunu ve cinsel organları tanıma, erotik masaj, pelvik taban kas egzersizleri ve erkek cinsel organlarına adaptasyon çalışmaları yaptırılır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)