Kadınlarda Görülen Cinsel İşlev Bozukluğu : Vajinismus
Yazar Alara Köksal • 3 Nisan 2024 • Yorumlar:
Kadınlarda görülen vajinismus, pelvik taban kaslarının istemsiz kasılmasından kaynaklı cinsel ilişkiye girememe durumuna denmektedir. Bu süreçte kişiler her ne kadar partneriyle cinsel anlamda penetrasyon(cinsel birliktelik) yaşamak istese de, partnerini arzulasa da, kasların istemsiz bir şekilde kasılmasından dolayı cinsel bir birliktelik yaşayamamaktadırlar.
Bunun başlıca nedenleri; kişinin cinsellikle alakalı yaşadığı korku, kaygı, kendi bedenini eksik tanıma, cinselliğe dayalı bilgilerin tamamen yanlış ve korkutucu aktarılması, tutucu değer yargıları, cinsel mitler (ilk gece hikayeleri, kızlık zarının namus timsali olması vs.)
Vajinismus genellikle psikolojik temeller barındıran bir işlev bozukluğudur.
Primer (Birincil) Vajinismus: Henüz hiç cinsel birliktelik yaşamamış olan kişilerde görülen türdür.
Seconder (İkincil) Vajinismus: Daha önce cinsel birliktelik yaşamış fakat gelişen olaylardan dolayı cinsel ilişkiye girememe durumudur.
Vajinismus olan kadınlarda ilk safha olan yakınlaşma ve ön sevişme gibi durumlarda herhangi bir problem olmazken hatta gayet kendilerini rahat hissetseler ve istekli olsalar da penetrasyon(cinsel ilişki) esnasında istemsiz kasılmalar meydana gelmektedir. Yani net olarak anlaşılmalıdır ki bu durum isteyerek ya da kasıtlı yapılan bir eylem değildir. Kasılmalardan kaynaklı penis ve vajina tam anlamıyla buluşamaz ya da kısmi bir buluşma gerçekleşebilir. Bu durum uzadığı takdirde kadının kendisine karşı inancında, motivasyonunda sorunlar doğabilir. Aynı zamanda çoklu denemelerde kasılmaya bağlı ağrılar, cinsel isteksizlik ve ilişkilerde kişiler arası problemlerde ortaya çıkabilmektedir.
Süreci çözümlemek için kullanılan yöntemler örneğin kas gevşetici/anestezik kremler, alkol kullanımı, anestezi altında cinsel birliktelik tavsiye edilmemekle beraber kişiyi olumlu bir sonuca götürmemektedir.
Süreç uzadığı takdirde yakınlaşmalarda panik olma hali, uzaklaşma isteği gibi tepkimeler de kendini gösterebilmektedir.
Vajinismus tedavi edilebilen bir cinsel işlev bozukluğudur. Eş ya da partner desteği bu noktada son derece önem taşır. Ertelemek süreci daha zahmetli ve yorucu bir hale getirir. Problemlerin artmasına neden olur.
Uzman Klinik Psikolog Alara Köksal