Kadınlarda Seksüel Fonksiyon Bozuklukları

Hayat kalitesini etkileyen ve sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Çok geniş bir yelpazede sebepler, sonuçlar incelenebilir. Standart olarak sorunun saptanması, derecesinin belirlenmesi için bir labarotuar testi, veya benzer test olmadığından ilerlemek bir hayli vakit alabilir.
Yapılan bir çalışmada her 100 çiftten yaklaşık % 65 inde bu tür yakınmalar vardır. Bunlar arasında ağrılı cinsel ilişki, orgazm olamama, ilişki sırasında inhibisyon en fazla söz konusu olan yakınmalardır. 1992 yılında erkekler ve kadınlar üzerinde yapılan bir başka çalışmada erkekte cinsel fonksiyon bozukluğu % 31 iken , kadınlarda bu oran % 43 olarak saptanmıştır.
Eğitim düzeyi yüksek olanlarda bu oran daha az olmaktadır. Kadınlarda seksüel cevap fizyolojik, sosyolojik, psikolojik ve kültürel olarak farklı faktörlere bağlıdır.
Bu çok özel bir sorun olduğundan cinsel hikaye doktorla hasta arasındaki güven oluştuktan sonra alınmalıdır. Doktor yargılayıcı olmamalı, mahremiyet ve güvenilirlik açısından ikna edici olmalıdır.

Tedavide sorunun kaynağına inmek gerekir. Örneğin ağrılı cinsel ilişki ; menapozda vaginal kuruma nedeniyle sık karşılaşılır. Tedavisi de son derece başarılı ve basittir. Kişinin psikolojik durumunun düzeltilmesi amaç edinilmeli, gerekirse psikiatr yardımı alınmalıdır. Bazı antidepresanlar işe yarayabilir.
Bunun yanı sıra ağrılı cinsel ilişki yumurtalık kistleri, endometriosis , enfeksiyon durumlarında da görülür. Bunların teşhisi konmalı ve tedavisi uygulanmalıdır.
Vaginismus durumunda hastayı muayene etmek imkansız olabilir. Gerekirse sedasyon altında muayenesi yapılıp, organik bir sebep varlığı aranmalıdır. Bu tür hastaların tedavisi daha çok zaman alır ve daha yavaş ilerler.

Her şeye rağmen cinsel fonksiyon bozukluğu pekçok etmenin neden olduğu bir sıkıntı olup, pekçok koldan birden çalışılıp , çözüm aramak gerekebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serap Yaltı Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)