Kahvaltı
Yazar Taha Yanalak • Diyetisyen • 2 Mart 2020 • Yorumlar:
Öyle bir öğün düşünün ki bizim için çok önemli olan, güne gayet enerjik ve motiveli başlamamızı sağlayan. Sanırım sizler de kahvaltıdan bahsettiğimi anladınız. Güne kahvaltısız başlayamam diyenler, sabah canım hiçbir şey yemek istemiyor diyenler hepinizi buraya alalım efendim. Bu öğün neden bizim için bu kadar önemli ki? Diye soruyorsanız hemen cevaplayalım.
Gece boyunca metabolizma hızımız yavaşlar. Sabah yapılan kahvaltı ile de metabolizma yeniden hızlanmaya başlar. Eğer kahvaltı öğününü atlarsak vücudumuz uzun süre besinsiz kaldığı için sonraki öğündeki yiyecekleri yağ olarak depolar. Bu da sağlıksız yağlanmaya ve kilo alımına neden olabilir. Ve bu da bizlerin asla istemediği bir durumdur. Kilo alımının yanı sıra çocuklarımızın gelişim süreçleri için de büyük önem taşır.
Bu sürecin sağlıklı bir şekilde geçmesi için gerekli olan karbonhidrat, yağ, protein ve vitaminlerin yeterli ve düzenli beslenme ile sağlanması gerekir. Bunun için de düzenli kahvaltı alışkanlığının çocuklarımıza kazandırmamız gerekir. Sabahları yaşanılan açlık çocuklarda öğrenme problemlerine ve kas kordinasyonların azalmasına neden olabilir. Kahvaltı öğünümüzün hem bizler hem de çocuklarımız için önemini anladık sanırım. Ve bu konuda da sık yaptığımız hatalardan biri de işe geç kaldığımızda ya da çabucak yenebildiği için kahvaltıda simit, poğaça tercih etmek. Kahvaltımızda sadece bunları tüketmek kan şekerimizi birden yükseltir ve aniden düşürür. Bu yüzden uzun süre bir tokluk sağlayamaz bize.
Gelin bir bakalım bu öğünde ne gibi sağlıklı tercihler yapabiliriz?
- Yumurta kahvaltımızın en önemli besinidir. Bizi gün içerisinde tok tutar ve güzel bir protein kaynağıdır. Bunu isteğimize bağlı olarak omlet olarak da tüketebiliriz. Ve omlet yaparken içerisine havuç, brokoli ya da soğan gibi sebzeler ekleyebiliriz. Bu sadece omletinize tat katmak için değil, aynı zamanda vücudumuza mineral ve vitamin sağlamak için faydalı olacaktır.
- Mevsim sebzeleri kahvaltılık için yararlı bir alternatiftir. Domates, salatalık, biber gibi yiyecekler kahvaltımızda çiğ olarak tüketebiliriz.
- Zaman sıkıntısı varsa eğer kahvaltılık gevrekler bizim kurtarıcımız olabilir. Lezzetli ve pratik olmasının yanında lif oranı yüksek olduğu için oldukça yararlıdır. Süt veya yoğurtla tükettiğimiz kahvaltılık gevrekler gerekli protein ve minerali almamızı sağlar.
- Eğer ben hiç öyle gevrekler ile uğraşamam ama zamanımda yok diyorsanız sizlere bir diğer önerimiz tam buğday ekmeğimizle yaptığımız tostlar olacaktır. İçerisine kaşar, beyaz peynir ekleyerek yanında da domates, salatalık ve mevsim yeşillikleriyle tüketebilirsiniz.
- Klasik kahvaltılardan sıkıldıysak ve birazcık da zamanımız varsa tam buğday unu veya kepek unuyla yapılan o lezzetli ve fit poğaçaları yapabilir yanında da yine peynir, mevsim yeşillikleriyle tüketebiliriz.
Evet efendim bizce de kesinlikle kahvaltının mutlulukla bir ilgisi var.
Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.