Kahve Tüketimi Tüp Bebek Tedavisini Etkiler Mi?
Yazar Seval Taşdemir • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 17 Haziran 2020 • Yorumlar:
Tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olmak isteyen kadınların dikkat etmesi gereken bazı faktörler vardır. Bunların arasında yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları da yer almaktadır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, kahve tüketiminin tüp bebek tedavisine etkilerini sizler için anlattı.
Kafein, sinir sistemini uyarır. Bu yüzden birçok insan güne bir bardak kahve ile başlar. Ancak, aynı zamanda kalp atış hızı ve kan basıncında da bir artışa neden olur. Metabolizmayı etkiler ve idrar çıkışını artırabilir. Bunların hiçbiri hamilelik sırasında sağlıklı değildir. Bu nedenle hedefiniz bebek sahibi olmak ise ne kadar az kafein tüketirseniz sizin için o kadar iyi olur.
Tedavi öncesinde kafein tüketimi azaltılmalı
İn vitro fertilizasyon (IVF) çiftleri üzerinde yapılan bir araştırmalarda, günde üç veya daha fazla kahve tüketen çiftler ile günde bir fincandan az kahve içen çiftler arasında hamile kalma olasılığı yarı yarıya düşüş gösteriyor. Aynı zamanda çiftlerden birisinin tedaviden önce fazla kafeinli içecek tüketmesi durumunda da, çiftlerin düşük yapma olasılığı neredeyse iki kat artış gösteriyor. Günde sadece 50 mg kafein tüketen kadınların canlı doğum oranlarına sahip olma olasılığı daha düşüktür. Kafein hamilelik sürecinde metabolizmayı çok daha farklı bir şekilde etkilemektedir ve plasentayı geçerek yumurtanın olgunlaşmasını da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Tüp bebek tedavisinden önce çiftlerin her ikisinin de kafein tüketimini azaltması önerilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde başarıyı artırmanın yolları
Tüp bebek tedavisinde iğneler ve takipler anne adayı üzerinden yürütüleceğinden kendisinin ruhen ve bedenen bu tedaviye hazır olması önemlidir. Tedavi öncesi anne ve baba adayının dikkat etmesi gerekenler ise şunlardır:
-
Tüp bebek tedavisinde sigara ve alkol kullanımı başarı oranını düşüreceğinden; tedaviye başlamadan en az 2 ay önce sigara ve alkol kullanımı bırakılmalıdır.
-
Kafein kullanımı da başarı şansını düşüreceğinden çay, kahve, çikolata, kola gibi gıda ve içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Örneğin; kahve tüketimi günde iki fincanı aşmamalıdır. Kola ve çikolata tüketimi sınırlanmalıdır.
-
Kaliteli uyku düzeni sağlanmalı ve melatonin salgısı desteklenmelidir.
Bunun yanı sıra; tüp bebekte uygulanacak folik asit, B12 vitamini gibi ön tedaviler ve tıbbi kontroller hakkında tüp bebek uzmanının yönlendirmeleri dikkate alınmalıdır.