Kalabalık İçinde Yalnızlık
Yazar İlyada Gençer • Psikolog • 16 Nisan 2021 • Yorumlar:
Toplumsallık başkalarıyla birlikte olmayı yalnız olmaya tercih etme eğilimidir. İnsan grupla birlikte yaşayan bir canlı türüdür. Bu davranışı yapma nedeni iyi, doğru ya da düşünülmüş olması değildir, doğası gereği yapar ancak içgüdü, doğuştan belirleyiciler, öğrenme, gereksinimlerin doyurulması gibi temel sebeplerinin olduğu kabul görmektedir.
Bazı durumlarda kişiler etraflarında ne kadar kalabalık bir grup olsa da ailesi, iş arkadaşları gibi yine de kendini uzak, izole ve tek başına hissedebilir. Bu yalnızlık hissi kişide bir süre sonra mutsuzluğa yol açabilir. Kişilik örüntüsüne bağlı olarak bu durumdan yakınmayan ve bunu seven kişiler mevcutken bu durumdan mutsuz olmakta beklenendir.
Bizim için söz konusu olan yalnızlık hissi tabi ki kişinin istemediği halde ortaya çıkan ve kişiye rahatsızlık verendir.
Bu hissin ne olduğundan bahsedelim; temelde kişinin sosyal ortamda iken keyif alamaması, iletişim kurarken isteksizlik, anlaşılmadığını düşünme gibi birçok bilişle kişilerden uzaklaşma ve bu izole halden mutsuz olmadır.
Yazının başında da bahsettiğimiz gibi insan sosyal olmadan yaşayamadığı gibi bu durum doğasına aykırıdır. Anlaşılmadığınızı düşündüğünüzde belki de gerekli olan şey doğru iletişim modeli geliştirilmediğinden ya da gerçekten yakınlık hissinizi tatmin edecek ilişkiler kurulmadığından kaynaklı olabilirken, geçmiş yaşantılar veya sıkıntı verici yaşam olayları bu his için tetikleyici olabilmektedir.
Psikoterapi ile yalnızlık hissine ve dolayısıyla mutsuzluğa sebep olan olaylar ve durumların farkındalığı sağlanarak artık sizin için yönetilmesi mümkün hale gelir.