Kalça Kırıkları
Yazar Lale Kılıç • Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzmanı • 29 Temmuz 2019 • Yorumlar:
➖Kalça kırıkları görselde ki pelvis (halk arasında leğen kemiği diye bilinen) bölgesinde olabileceği gibi kalçanın femur kemiğinin (üst bacak kemiğinin) pelvis ile eklem yaptığı bölgede de oluşabilmektedir.
➖65 yaş üzerinde ve Osteoporoz (kemik erimesi) olan hastalarda bu risk artmakta 80 yaş üzerindeki yaşlıların %50 sinde düşme sonucu kırık oluşmaktadır.
➖Yaşın ilerlemesiyle kas zayıflıkları, görme kayıpları ve denge problemleri riski arttıran faktörlerdendir.
➖En çok evde düşme sonucu kırık oluşmakta bunun için ev düzeni yeniden gözden geçirilmelidir. Işıklandırma, gereksiz eşyalar, yatak yüksekliği düzenlenmelidir.
➖Sebep olabilecek hastalıklar varsa ( Parkinson, Demans, Osteoporoz, Ms, Felç, Alkolizm vb) fizyoterapi programı oluşturulup düzenli egzersiz ile hastalığın kötü etkilerini (kas zayıflıkları, denge problemleri vb.) kontrol altına almaya çalışmak faydalı olacaktır.
➖Pelvis kırıkları kızarıklık, kaslarda zayıflık, karın ve kalça bölgesinde ciddi ağrı, şekil bozuklukları gibi belirtiler gösterir.
➖Kişinin hareketlerini ciddi kısıtlayan pelvis kırıkları stabil ise; uzun süreli dinlenme ve fizyoterapi ile tedavi edilmesi gerekmekte ve kırık oluşumundan bir kaç gün sonra fizyoterapiye başlanmalıdır. Eğer kırık stabil değilse; ciddi bir büyüklükte ve organ yaralanmasına sebep olduysa cerrahi tedavi gerekli olacaktır.
➖Ameliyata girecek kalça kırığı hastalarına ameliyat günü operasyona girmeden önce fizyoterapist eşliğinde fizyoterapi programı solunum ve ayak bileği pompalama egzersizleri ile başlanmalıdır. Ameliyat sonrası 1. gün izometrik egzersizler ile devam eden programa en az 3 ay devam edilmelidir.
➖Kalça kırığı kaynamasının ortalama 6-12 hafta arasında oluşması beklenir. Bu süreyi kısaltmak için beslenmenize, doktorunuzun verdiği ilaç ve vitaminlere, fizyoterapistinizin önerdiği egzersizlerin aksatılmamasına dikkat edilmelidir.
➖ Kalça kırığı durumlarında sık görülen bir durum da uzun süre yatmaya bağlı ortostatik hipotansiyondur. Kişide kalkmaya çalıştıkça tansiyon düşmesi dönmesi oluşur, fakat bu durum geçici bir durum olmakla birlikte zamanla geçmektedir.
•Kalça kırıklarında ilk müdahale çok önemlidir kişiyi aktarma sırasında iç organlarına, hayati fonksiyonlarına zarar verilebilir iç kanama oluşabilir.
•Kalça kırıkları ihmal edilmemesi gereken ve tedavisi hayati önem taşıyan bir durumdur. Kişinin tedaviyi ihmal etmesi ve yatalak kalması yaşam süresi ve kalitesini ciddi oranda düşürmektedir.