Kalp Çarpıntısı Her Yaş Grubunda Görülen Bir Sağlık Sorunudur!
Yazar Göksel Açar • Kardiyolog • 20 Mart 2018 • Yorumlar:
Kalp hastalıkları nelerdir, belirtileri neler?
Kalp hastalığı dediğimizde toplumda da rastladığımız en sık rastladığımız kalbi besleyen damarlar koroner arterlerin hastalıkları ön plandadır. Bunun dışında kalp kapak hastalıkları yine daha çok geniş popülasyonda gördüğümüz ritim bozuklukları son derece önemli. Yine nadirende olsa kalp zarını tutan iltihabi hastalıklarda olabiliyor, nadir de olsa tümörler olabilir.
Hastalar en çok hangi durumlarda ne gibi şikayetlerle geliyorlar?
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, bacaklarda şişlik, efor kapasitesinde azalma, yorgunluk, çarpıntı gibi şikayetler en sık karşılaştığımız şikayetler arasındadır.
Kalp çarpıntısı neden olur?
Kalp çarpıntısı sebepleri arasında ritim bozuklukları, yani bu ritim bozuklukları da kalbin normalde senkron bir şekilde kasılmasını sağlayan bir ileti sistemimiz var, bu ileti sisteminde bir yerden ileti çıkıyor ve bütün kalp dokusuna yayılıyor ve senkron yani düzgün bir şekilde kalbin kasılmasını sağlıyor, burada meydana gelen bir bozukluk ya da uyarının farklı bir yerden çıkması ritim bozuklukları ve çarpıntı şikayeti olarak yansıyor. Özellikle genç yaşlarda da oldukça sık karşılaştığımız bir durum haline geldi. Ama bizim için önemli olan uzun süreli olması ve sık sık tekrar etmesi daha sıkıntılı bir durumu işaret ediyor demektir, böyle durumlarda hastalarımızın böyle durumda hemen doktora başvurmalarını öneriyoruz. Üzüntülerde, sevinçlerde olan çarpıntılar doğal olması gereken, tıpkı bir efor yaptığımızda kalbimizin hızlı çalışması ne kadar normalse bunlarda vücutta ki sempatik aktivasyonun artması sonucunda olan olaylar tamamen doğal normal süreçler olarak değerlendirilmelidir.
Her kalp ağrısı kalp hastalığının belirtisi midir?
Öncelikle göğüs ağrısı olarak tarif edecek olursak, bu göğüs ağrısının çok büyük bir sebebi kardiyak kökenli ağrılar değil, yani %90 hatta daha fazla oranlarda diğer nedenlerden dolayı kaynaklanan ağrılar oluyor. Kalp ağrısını tarif edecek olursak özellikle koroner arter hastalığına damar tıkanıklığına bağlı ağrıyı tarif edecek olursak, belli özellikleri, karakteri var. Özellikle eforla olması, soğuk havalarda olması, yemeklerden sonra olması, dinlenince ya da damar genişletici ilaçlar geçmesi bu tipik bir ağrıdır.
Karakter olarak göğsün ön yüzeyinde baskı tarzında, sıkıştırıcı bazen ezen karakter olması yine hatta 5-10 dakika süre ile devam etmesi oldukça önemlidir. Bunun tam tersini vurgulayacak olursak batıcı, bıçak saplayıcı, lokalize edilebilen ağrılar, birkaç saniye süren ya da saatlerce belli bir düzeyde süren ağrılar genellikle koroner arter hastalığı ya da kardiyak kökenli ağrılar olarak karşımıza çıkmıyor. Bunları yine de göz ardı etmeden kişinin bir acil ya da aile hekimine görünmesinde fayda var. Zaten o değerlendirmede kardiyak kökenli olduğu düşünülürse bize refere ederler.
Kalp hastalıklarının nedenleri neler?
Kalp hastalıklarının etiyolojisinde toplumda sık görülen risk faktörleri var. Yaş, erkek cinsiyet, ailesel yatkınlık, özellikle birinci derece yakınlarda kalp krizi geçirenler varsa bunlar değiştirilemeyen risk faktörleridir. Bir de azaltmamız, ortadan kaldırmamız gereken risk faktörleri vardır. Bunlarda; obezite, şişmanlık, metabolik sendrom, şeker hastalığı, hipertansiyon, hiperlipidemi, kolesterol yükseklikleri bunlar mücadele etmemiz gereken risk faktörleri arasındadır. Ayrıca stresli yaşam tarzı, negatif kişilik, sürekli mutsuzluk, takıntılı olma hali olan kişiler daha da sık görülme olasılığı var. Düzenli egzersiz önemli, sedenter yaşam riski artırıyor. Unutmamız gereken önemli bir riskte sigara, azaltılması değil tamamen kullanılmaması gerekiyor.