Kalp Hastalığı ve Cinsel Aktivite
Yazar Murat Gençbay • 26 Aralık 2018 • Yorumlar:
Cinsel aktivite hem ruhsal hem de fiziksel açıdan oldukça faydalıdır. Kalp hastalarında yavaş tempolu bir koşu egzersizinin faydasını (hatta daha fazlasını) kısmen sağlayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Gençbay kalp hastalarında cinsel yaşam hakkında yazdı. Dr. Gençbay, “Maalesef, kalp hastalarında cinsel sorunlar çok sıktır. Sertleşme sorunu veya cinsel isteksizlik şeklinde sorunlara oldukça sık rastlamaktayız. Hastalar bu sorunlarını genellikle kardiyologlarına iletmez. Bu nedenle de burada doktora çok iş düşmekte, bu konuda hastayı dikkatlice sorgulamak gerekmektedir” diye konuştu.
Sertleşme Sorunu Kalp Krizi Riskini Arttırıyor
Sertleşme sorunu çoğu durumlarda damarsal kökenlidir diyen Dr. Gençbay sözlerini şöyle sürdürdü: “Penise giden damarlardaki bozulmaya bağlı yeterli basınç oluşmamakta ve sertleşmede azalma olmaktadır. Aslında bakarsınız sertleşme sorunu 3-4 yıl içinde kalp krizi riskini de artırmaktadır. Bu nedenle sertleşme sorunu olan erkeklerin kalp damarları açısından da kontrol edilmesinde fayda vardır. Sertleşme sorunun diğer önemli bir nedeni de kalp hastası olduğunu bilen kişilerde yaşanan endişe korku ve depresyondur. Kalp krizi sonrası, bypass sonrası, kapak değişimi gibi önemli ameliyatlar sonrası depresyon oldukça sıktır” dedi.
Kalp Hastalarında Aşırı Yemek Sonrası Cinsel Yaşam Riskli Olabiliyor
Cinsel aktivite sırasında kalp hızı en fazla 130 ‘a çıkmaktadır. Kan basıncı da en fazla 170 civarına kadar çıkmaktadır. Dr. Gençbay, “Normal bir cinsel aktivite ortalama 2 kat merdiven çıkmak kadar efora eşittir. Efor testi ile bunu kolayca anlamamız mümkün. Yabancı bir partner, aşırı yemek sonrası, aşırı alkol alımı sonrası kalp hızı ve kan basıncı bu değerlerin üzerine çıkabilir. Bu nedenle kalp hastalarının bu riskli durumlardan kaçınması önemlidir” şeklinde konuştu.
Kalp Rahatsızlıklarından Sonra Cinsel Hayata Dönüş Süreleri Önem Arz Ediyor
Cinsel aktivite iki kat merdiveni çıkmaya eş değer bir aktivite. (3-5 METS) Dr. Gençbay, “Efor testi sırasında diğer parametrelerle beraber hastanın hangi aktiviteleri sorunsuz yapabileceğinin de öngörülmesi olanaklı olmaktadır. Sorunsuz bir kalp krizinden 1 hafta sonra Efor testi yapılarak cinsel hayata dönülebilir. Hastada komplikasyonlu bir kalp krizi olmuşsa sorunlar giderilinceye kadar cinsel yaşamı askıya almak gerekir” dedi ve ekledi : “ Normal ve sorunsuz bir bypass ameliyatından sonra 6-8 hafta sonra, sternum (hançer kemiği) tam iyileştiyse cinsel hayata dönülebilir. Ayrıca anjiyo hastalarında, kalp anjiyosu kasıktan yapıldıysa buranın tam iyileşmesini birkaç gün beklemek yerinde olur. Son zamanlarda artık hastaların çoğunda el bileğinden anjiyo yapmaktayız, bu durumlarda eğer balon, stent işlemi yapılmadıysa ara vermeye gerek yoktur” diye konuştu.
Kalp Yetmezliği Hastalarında Cinsel Sorunlar Daha Çok Görülüyor
Cinsel sorunların en fazla kalp yetmezliği hastalarında görüldüğünü belirten Dr. Gençbay sözlerine şöyle devam etti: “İlginç olarak cinsel yaşam sorunlarına en fazla yardım talep eden ve bu sorunu en çok önemseyen grup bunlardır. Kalp yetmezliği hastaları eğer iki katı dinlenmeden çıkabiliyorsa cinsel yaşam kısıtlamasına gerek yoktur. Nefes darlığı en basit işlerde bile olan gruplarda ise kalp yetmezliğinin kontrol edilmesine kadar cinsel yaşama ara verilmesi gerekir”.
Doğuştan Kalp Hastalığı Olanlarda Cinsel Yaşam Nasıl Olmalı?
Dr. Gençbay, “Doğuştan kalp hastalarının çoğunda cinsel yaşam risk teşkil etmez. Diğerlerinde olduğu gibi burada da 2 kat merdiven kuralı geçerlidir. Eğer bu düzey egzersizi sorunsuz yapabiliyorlarsa cinsel yaşam da sorunsuzdur. Aksi takdirde ilaçlarla durum stabilize edilmeli sonra cinsel hayata geçilebilir. Bazı doğuştan kalp hastalığı olan genetik danışma yapılmasında fayda vardır. Gebelik ve doğumun riskli olacağı düşünülüyorsa gebelik önleme yöntemleri doktorla tartışılmalıdır” dedi.
Kalp Pili Olan Hastalarda Cinsel Yaşamda 2 Kat Merdiven Kriterine Göre Karar Verilebilir
Cinsel aktivite çok çok nadir bazı durumlar haricinde ritim problemlerine yol açmaz. Aksine efor testi ile artan bazı ekstrasistollerin cinsel aktivite sırasında artmadığına dair yayınlar vardır. Dr. Gençbay, “Pil hastalarında cinsel yaşam 2 kat merdiven kriterine göre karar verilebilir. Bu düzeyde eforu rahat yapabiliyorsa cinsel aktivitede de sorun yoktur. Ayrıca şok verilen kişinin eşi de şoku hissetmez, bu konuda kaygılanmasına gerek yoktur” diyerek sözlerini sonlandırdı.