Kalp Krizi
Yazar Serdar Akgün • Kalp Ve Damar Cerrahı • 20 Ekim 2022 • Yorumlar:
Koroner arterler kalbi, besleyen damarlardır. Kalbi bir taç gibi sardığından ‘’korona’’ taç kelimesinden esinlenerek koroner arter (atardamar) adını almışlardır. Koroner arterdeki damarda kireçlenme (ateroskleroz) sonucunda gelişen plakdaki çatlak pıhtı oluşumuna neden olur. Tam tıkanma şekilde oluşabilir ve kan akımı yeniden sağlanamaz ise beslediği kalp kası (miyokard) ölür. Dokunun beslenememesi ile ölümüne enfarktüs denir. Tıbbi ismi böylece ‘’Miyokard Enfarktüsü ‘’olur. Bu kalp krizidir. Hayati tehlike oluşturur. Ani ölüm nedenleri içinde açık ara (%75- 80) ilk sırada yer alır. Maalesef yılda yaklaşık 180-200 000 kişi krizden hayatını kaybeder.
Kalp krizi, sonucunda kalp kası hasar görür. Pompalama fonksiyonunu yerine getirmeyebilir. Oluşan ölü bölgeden kaynaklanan düzensiz kalp atışları sonucunda kalp durabilir.
KALP KRİZİ NEDENLERİ
En sık görülen şikâyet göğüs ağrısıdır, hastalarda farklı şekillerde olabilir. Ağrı genelde efor sonrası olabilir istirahat ile azalır veya kaybolabilir.
Göğüs ağrısı detayları için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Kalp krizi nedenleri için risk faktörleri arasında başta sigara gelir içmeyenlere göre risk 2-3 kat yüksektir. Diğer risk faktörleri arasında kolesterol (LDL: kötü kolesterol), şeker hastalığı, kötü beslenme (sebze ve baklagil den fakir diyet), yüksek tansiyon, obezite, hareketsizlik, yaş, erkek olmak ve aile öyküsü şeklinde sıralanabilir. Kadınların östrojen ile genelde korunduğu düşünülür. Menopoz sonrası bu korunma ortadan kalkar. Son yıllarda kadınlar başta sigara olmak üzere diğer risk faktörlerinin de etkisi ile kadınlardaki artış dikkati çekmektedir. Bunun için kampanyalar düzenlenmektedir.
KALP KRİZİ TEDAVİSİ
Kalp kriz acil bir durumdur. Dakikalar önemlidir. Eğer krizden şüpheleniyorsanız uzanın ve ayaklarınızı kalp seviyesinin üzerine kaldırınız.Yardım isteyerek hastaneye ulaşmaya çalışınız.
KALP KRİZİ TEDAVİSİ YÖNTEMLERİ
Günümüzde artan hastane olanakları ile erken müdahale hayat kurtarmaktadır. Göğüs ağrısı ile acile başvuran hasta EKG ve Troponin adı verilen kan tetkiki ile teşhisi hızla koyulabilir. Kısa sürede ‘’altın saatler ‘’ denilen süre içinde hasta anjiyografiye alınır. Anjiyografide tıkalı olan koroner damar görülür. Hemen balon ve gerekirse (sıklıkla altta yatan darlık) stent işlemleri uygulanır. Böylece kan alamayan bölgeye yeniden kan akışı sağlanır. Genelde bu işlemlere ek güçlü kan sulandırıcılar damardan verilir.
Eğer ana damarda darlık ve/veya tıkanıklık varsa ya da birden fazla damarda tıkanıklık olduğunda ACİL BYPASS kararı alınabilir. Bu durumda hasta acilen ameliyata alınır.
Bir başka seçenek çoklu damar tıkanıklığı olduğunda önemli olan damar stent ile açılır sonrasında başka bir seansta ikinci işlem yapılabilir. Bu karar Kalp Damar Cerrahı ile yapılan bir konsey ile ameliyata da dönebilir.
Son yıllarda hastanelerin artan olanakları ile anjiyografi ünitelerinde deneyimli Kardiyoloji ekipleri tarafından balon ve stent işlemleri uygulanmaktadır.