KAMPÜSTE BESLENME TÜYOLARI
Yazar Serap Orak • 9 Ekim 2017 • Yorumlar:
Üniversite hayatında beslenme şekli, öğrencinin sahip olduğu şartların ne derece değiştiği ile çok ilgilidir. Özellikle aile ortamından uzaklaşan ve genel beslenme alışkanlıklarını sürdüremeyen öğrenci fast food ve tek tip beslenme modellerine geçebilir.
Öğrencilikte ders başarısında ve sosyal yaşam kalitesinde azalma olmaması için protein ve karbonhidrat dengesinin çok iyi sağlanması gerekir. Bunun için:
Güne kahvaltısız başlamamak gerekir. Kahvaltıda peynir, yumurta, süt gibi proteinli besinlerin tüketimi daha tok kalmayı ve metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlar. O nedenle tek başına simit, poğaça yemek yerine yanında bir protein kaynağı olmalıdır.
Ders aralarında çikolata ve şekerli besinler atıştırmak yerine sağlıklı bir ara öğün olarak hem vitamin hem de posa kaynağı kuru veya taze meyveleri tercih etmek ve çantada yanında bulundurmak faydalıdır.
Fast food beslenmek yerine kampüste günlük tencere yemeği çıkan tabldot menüleri olan restoranları ve yemekhaneleri tercih etmek daha sağlıklıdır. Eğer bu imkanlar da yoksa mümkünse ızgara ve fırında pişmiş yemekler tercih edilmelidir. Yağda kızartılmış besinler ve hamur işleri tüketim sıklığı azaltılmalıdır.
Özellikle düzensiz beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan kabızlık sorununu engellemek için sebze, meyve, salata, yoğurt, ayran tüketimine önem vermek gerekir.
Bol bol su içmek sıvı dengesini sağlayacağı için meşrubat ve asitli-şekerli içecek tüketimini azaltmaya yardımcı olur.
Kampüste düzenli yürüyüşler yapıp hareketli olmak alınan fazla kalorileri harcamak için faydalıdır.