Kanal Tedavisi
Yazar Özlem Özcan • Ağız Diş Ve Çene Cerrahı • 29 Kasım 2016 • Yorumlar:
Kanal Tedavisi: Dişteki çürüğü pulpa dediğimiz diş sinirine ulaştığında kişi ağrı hissetmeye başlar. Başlangıçta sıcak soğuk hassasiyeti olarak görülen bu durum birkaç gün içerisinde hafif ve kendiliğinde oluşan ağrılara döner, bu dönemde kullanılan ağrı kesiciler kişiye geçici rahatlama sağladığı için bu dönem geçiştirilmeye çalışılır. Fakat bir süre sonra çürük sinire daha da yaklaşmış olacağından çok şiddetli, gece başlayan ve ağrı kesicilerin fayda etmediği ağrılar görülür. İşte bu durumdaki dişleri çekmeden ağızda tutmak için yapılan tedaviye kanal tedavisi denir. Ayrıca şiddetli darbe sonucu dişin sinirinin ölmesine bağlı olarak dişte oluşan apse ve kistlerin tedavisinde de kanal tedavisine başvurulur.
Kanal tedavisi nasıl yapılır?
Öncelikle lokal anestezi ile diş uyuşturulur, dişte çürüyen kısım iyice temizlendikten sonra kanalların ağız kısımları açılır, sonra bu kanallar uygun aletlerle kökün ucuna kadar temizlenir. Dişin kökünde her hangi bir enfeksiyon yoksa aynı seans kanal dolgusu yapılabilir fakat dişte enfeksiyon şüphesi varsa, kanallara ilaç konularak bir sonraki seans dolgu yapılır. Kanalları temizlenip doldurulan dişlere en son olarak dolgu yapılır. Bu işlemler dişin durumuna göre 2-3 seans bazen daha fazla sürebilmekte.
Başarı oranı ve riskler nelerdir?
Tedavi ideal bir şekilde yapıldıysa başarı oranı % 95 civarındadır. Fakat düzgün ve ideal bir kanal temizliğinin yapılıp, kök ucuna kadar sızdırmaz bir şekilde doldurulmadığı tedavilerden bir süre sonra diş apse ve ağrı yapmaya başlar. Bazen de ağrının olmadığı sinsice büyüyen kistler oluşur. Bu durum genellikle röntgenle anlaşılır. Her iki durumda da dişin kanal tedavisi tekrar baştan ideal olarak yapılır. Dişte oluşan kist tedaviye rağmen geçmeyecek kadar büyükse dişin köküne rezeksiyon dediğimiz, kökün bir kısmının kistle birlikte çıkarılıp alındığı tedavi uygulanır.