Kanal Tedavisi Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır?

Yazar Senem SucuDiş Hekimi • 27 Eylül 2019 • Yorumlar:

Dişlerimiz içerisinde, ağrı hissetmesini sağlayan ince bir sinir ağıyla, beslenmesini sağlayan kısaca dişe kan taşıyan bir damar ağı içerir. Bu canlı dokular dişin kökünün ucundaki bir delikten diş kökünün içerisine girer, kökün içerisindeki kök kanalı denen boşlukta ilerleyerek, dişin ağız içinde görülen kısmında oda diye tabir edilen daha geniş bir boşluğa kadar uzanır. Bu damar ve sinir yapısına "diş pulpası", kökte yer alan kanala "pulpa kanalı", dişin ağız içinde görülen kısmında yer alan pulpayı barındıran daha geniş boşluğa da "pulpa odası" denir.
Diş pulpasının çeşitli uyaranlar karşısında ağrı hissetmesi doğal bir davranış ve olması gereken bir tepkidir. Örneğin sert bir şey ısırıldığında veya darbe aldığında veya sınırları zorlayacak kadar sıcak veya soğuk birşey yenilip içildiğinde, diş ağrı hissederek bizleri zararlı olabilecek bu etkilerden uzak durmamız konusunda uyarır. Bu bir savunma mekanizmasıdır. Ancak bazı durumlarda, dişler aşırı derecede hassaslaşır, basit uyaranlarda bile ağrı yapmaya başlar, herhangi bir müdahalede bulunulmaz ise bu ağrılar zamanla durup dururken başlayan veya özellikle geceleri artan ve hiç durmayan ağrılarla hayatımızı felç eden boyutlarda ağrılara dönüşebilir. Bir diş pulpasını, bu derecede hassaslaşacak dereceye getiren sebep, genellikle o dişte oluşan bir çürüktür. Çürük henüz sığ iken, dişte ufak tepkiler verir ve bu aşamada basit bir dolguyla temizlenip tedavi edilebilir.
Ancak, çürük ilerleyip de, dişte durup dururken başlayan ağrılara yol açacak noktaya geldiğinde genellikle dolgu tedavisi tek başına yeterli olmaz.
Diş kökü kanal tedavisi, dişin ağrısını kesmek için dişe ait pulpanın çıkartılarak, pulpa odası ve pulpa kanalı denen boşlukların, mikroorganizmalardan arındırılarak, bu boşlukların sızdırmaz bir şekilde doldurulması işlemidir. Böylece dişte ağrı yaratan etken yani diş siniri ortadan kaldırılmış olur. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)