Kanal Tedavisi Nedir?
Yazar Emine Keskinsoy • Ağız Ve Diş Sağlığı • 10 Aralık 2020 • Yorumlar:
Bir diş siniri çürük ,darbe -travma veya başka bir sebeple zarar görmüş ise vücut canlı olmayan bu siniri yabancı bir materyal gibi kabul ederek iltihap oluşturur.Bu durumda bu sinirin çıkartılıp boşluksuz bir biçimde buranın bir dolgu materyali ile doldurulması işlemine kanal tedavisi denir.
Kanal tedavisinin zamanında yapılması önemlidir.Ağrıyan bir dişin uzun süre ihmal edilmesi hem çevre dokulara zarar verir hemde dişin kaybedilmesi ile sonuçlanabilir.
Bir dişin sinir dokusu ve pulpası zarar gördüğünde parçalanır ve bakteriler burada çoğalmaya başlar.Bakteriler yoğun bir enfeksiyona ve apseye neden olur.Diş apsesi dişlerde ya da dişetlerinde bakteriyel bir enfeksiyonun oluşturduğu irin birikintisidir.Diş çürüğü tedavi edilmezse enfeksiyon büyüyüp kemik kaybına yol açar ve dişin kaybıyla sonuçlanabilir.
Kanal tedavisi kaç seansta ve nasıl yapılır?
Pulpa eğe adı verilen eğelerle çıkartılır ve guttaperka denilen doku dostu bir materyal ile doldurulur.Bu işlem tek seansta yapılabildiği gibi dişin hasar durumuna göre daha fazla seansta da yapılabilir.
Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?
Kanal tedavisi diş uyuştutularak yapıldığı için ağrılı bir işlem değildir.Fakat bazen dişin enfeksiyon durumuna göre dişte uyuşma problemleri yaşanabilir.Bu durumda da ilave anestezi teknikleri ile diş uyuşturulur.
Kanal tedavisi yapılmadan önce antibiyotik kullanmak gerekir mi?
Hastanın genel bir sağlık problemi olmadığında antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur.
Kanal tedavisi yapıldıktan sonra ağrı olur mu ?
Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alındığı için kanal tedavisi yapılan diş sıcak-soğuk gib dış uyaranlardan etkilenmez.Ancak kanal tedavisi yapılan dişte ilk birkaç hafta hafif ağrı ve çiğnemede hassasiyet olabilir.Çünkü dişinde vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.Tedavinin yapıldığı ilk bir kaç gün ağrı kesici ile geçen ağrın olması normaldir.Kanal tedavisi yapılan dişte ilerleyen zamanda ağrı geçmez veya şiddetlenirse diş hekiminine tekrar başvurmak gerekir.
Kanal tedavisi sonrası dişin restorasyonu nasıl yapılır?
Kanal tedavisi görmüş dişteki madde kaybı az ise dişe dolgu yapılarak restore edilebilir.Ama madde kaybı büyük dişlerde dolgu işlemi yeterli olmayabilir ve kanal tedavisi yapılan dişin kaplanması gerekebilir.