Kanal Tedavisi Süreci

Yazar Büşra KabaağaçAğız Ve Diş Sağlığı • 8 Aralık 2017 • Yorumlar:

Kanal tedavisi, diş çürüğü veya travma sebebiyle dişin pulpasındaki sinirlerin açığa çıkması veya diş kökünde oluşan enfeksiyonları gidermek için uygulanan bir tedavidir.

Hastalarımızdan alınan sözlü anamnez, ağız içi kontroller ve röntgen kontrolleri sonrası dişe kanal tedavisi işlemi gerekip gerekmeyeceğine karar verilir ve tedavi süreci başlar. İşleme başlamadan önce lokal anestezi uygulaması yapılmakta, hastanın ağrı hissetmesi önlenmektedir.Tedavi sırasında dişin varsa çürükten etkilenmiş kısmı uzaklaştırılır, pulpa odası açılır ve diş kökleri içindeki ağrı hissedilmesini sağlayan sinirler uzaklaştırıldıktan sonra kök kanallarının gereken şekillendirilmesi yapılır. Kanalların içindeki bakteri ve artıkların dezenfeksiyonunu sağlamak için bazı solüsyonlar ile kanal içi yıkanır, kurutulur. Kök kanalları çeşitli kanal dolgu malzemeleri ile kök ucuna kadar doldurulur ve dişin ağız içinde görünen kron kısmının restorasyonu yapılmaktadır.

Kanal tedavisi işlemi, dişteki enfeksiyonun durumuna göre 30- 60 dakikalık tek seansla yapılabileceği gibi enfeksiyon kemik dokuda fazla yayılım göstermişse birden fazla seans da gerekebilmektedir. Birden fazla seans gereken durumlarda seanslar arasında kök kanallarının içine iyileşmeye yardımcı bir malzeme yerleştirilip ağız içi ile bağlantısını kesmek için diş içine de geçici bir dolgu materyali uygulanmaktadır.

Doğru kanal tedavisi uygulanmış dişler gerekli ağız bakım işlemleri yapıldığında ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile uzun yıllar ağızda kalmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)