Kanal Tedavisi
Yazar Ülkü Koloğlu • Ağız Ve Diş Sağlığı • 14 Mayıs 2018 • Yorumlar:
Doğal dişler;ömür boyu ağızda kalabilmelidirler. Dişiniz travma alır veya çürürse, kök kanal tedavisiyle (endodontik tedavi) kurtarılabilir. Bu işleme neden ve ne zaman ihtiyacınız olabileceğini ve problemli bir dişin nasıl kurtarıldığını açıklamak için, endodontik tedavi ile ilgili sık sorulan soruların bir kısmını cevaplandırdık.
Kök kanal tedavisi nedir?
Diş pulpasının uzaklaştırılmasıdır. Uzaklaştırıldıktan sonra kök kanalı, onu çevre dokulardan ayıran materyaller ile tıkanır. Yıllar önce, hasarlı veya ağrılı dişler çekilirdi. Bugün, eğer dişlerinizden birinin pulpası enfekte olursa, diş kök kanal tedavisi ile kurtarılabilir.
Diş pulpası nedir?
Diş pulpası; dişin içindeki kan damarları, sinirler ve bağ dokusunu içeren yumuşak dokudur. Dişin minesini destekleyen bir sert doku olan dentinin, ortasından geçen bir kanal içinde bulunur. Kuron (dişetinin üstünde görünen bölge (impladent)) pulpa odasını içerir. Pulpa bu odadan kök kanalına ve çene kemiğinin içindeki kök ucuna kadar uzanır. Dişlerin sadece bir pulpa odası vardır. Fakat bir kökden fazla kökleri ve bir çok kanalları olabilir.
Eğer pulpa hastalanırsa ne olur?
Kendini tamir edemezse canlılığını kaybeder. Pulpa ölümlerinin en sık rastlanan nedenleri dişin kırılması, derin çürük, geniş restorasyonlar veya travmadır. Bunların hepsi bakterilerin pulpanın içine girmesine ortam hazırlar. Derin çürüklerde gece ağrısı olmuşsa,sıcakla başlayan ağrı varsa, soğuk ağrıyı rahatlatıyorsa kanal tedavisi gerekli olma olasılığı yüksektir.
Neden pulpanın uzaklaştırılması gereklidir?
Eğer hasarlı veya hasta pulpa uzaklaştırılmazsa dişin kökünü çevreleyen dokular enfekte olabilir. Ağrı ve şişliğe neden olan bir apse oluşabilir. Ağrı olmasa bile, bakterilerden salınan bazı artıklar dişi çeneye bağlayan kemiğe zarar verebilir. Bu da bazı sistemik hastalıklara neden olur. Tedavi edilmezse dişin çekilmesi gerekebilir.
Neden dişi çekmiyorsunuz?
Doğal dişi kaybetmenin bir çok dezavantajı vardır. Eğer bir diş çekilir ve yerini tutacak bir uygulama yapılmazsa komşu dişler normal pozisyonlarından kaymaya başlayabilir. Bu dişlerin eğilmesine neden olur ve bu durum ısırma ve çiğneme etkinliğini azaltır. Eğilmiş ve sıkışmış dişler dişeti hastalığına eğilimli olurlar.Çünkü onları temizlemek normal sıralanmış dişleri temizlemekten daha zordur. Bir implant ya da köprü ile dişlerin yenilenmesi, endodontik tedaviden daha pahalıdır ve komşu dişlerde daha geniş uygulamalar yapmayı içerir. Doğal diş her zaman için bir yapay dişten daha iyidir.
Kanal tedavili bir diş ne kadar süre ağızda kalır?
Kanal tedavili bir diş, hiç tedavi edilmemiş bir komşu diş gibi yıllarca hizmet edebilir. Kök kanal tedavili dişler de, herhangi bir diş gibi çürüyebilir, üstlerinde kırık hatları oluşabilir ve periodontal açıdan problemli olabilirler. Ağız hijyeni ve düzenli diş kontrolleri kanal tedavili olsun ya da olmasın dişlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olacaktır.
Tedavide neler yapılır?
Tedavi bir ya da daha fazla randevudan oluşur. Endodontik tedavinin adımları vardır.
1- Öncelikle tedavi sırasında daha rahat olabilmeniz için bir lokal anestezi uygulanacaktır. Dişin kuronundan pulpa odasına doğru bir açılış gerçekleştirilir.
2- Pulpa ve onun artıkları dikkatli bir şekilde pulpa odasından ve kök kanallarından uzaklaştırılır. Her kök kanalı temizlenir ve doldurulması için şekillendirilir.
3- Pulpa odası ve kök kanallarına, bakterileri elimine etmek için ilaç konulabilir.
4- Kuronda hazırlanmış olan boşluğa; tükürüğün girmesini önlemek için geçici bir dolgu yerleştirilir. Eğer enfeksiyon varsa ve kök uçlarından öteye yayıldıysa antibiyotik verilebilir.
5- Tedavinin bir sonraki aşamasında, geçici dolgu uzaklaştırılır. Kök kanalları biyouyumlu bir materyal ile doldurulur ve kapatılır.
6- En son aşamada, diş bir kuron yada dolgu ile restore edilir. Eğer kanal tedavinizi bir endodontist yaptı ise, son restorasyon için sizi normal diş hekiminize yönlendirebilir.