Kanal tedavisi
Yazar Fikret Altan • Diş Hekimi • 26 Eylül 2017 • Yorumlar:
Kanal tedavisi; dişlerde ağrı, apse ve kist oluşumuna neden olan iltihaplı veya ölü diş pulpasının kök kanallarından çıkarılması, oluşan boşluğun temizlenip sağlığa zararlı olmayan doku dostu bir maddeyle tam olarak doldurulması demektir. Kök kanal tedavisi ağrılı bir tedavi değildir.
Normalde ağrılı bir tedavi şekli olmayan bu yöntem, özellikle ağrı ve enfeksiyon mevcutsa tedaviyi takiben ilk birkaç gün dişte hassasiyet oluşsa da yaklaşık 1-2 hafta içerisinde bu hassas dönem kurallara uygun yapıldığı taktirde kendiliğinden geçecektir. Bu durumda hasta ağrı kesici alarak rahatlayabilir. Kanal tedavisi yapım işlemi 1 günde de yapılabildiği gibi 2-3 haftalık bir zaman diliminde kök ucundaki iltihabın boşaltılması ile, iltahaplı bölgenin iyice temizlenmesi sonucunda ağrının da geçmesi ile kanal dolgusu yapılır ve işlem bitirilir. Yaklaşık bir kanal tedavisinin ömrü 5 yıl civarındadır.
Geçmiş yıllarda her türlü çürük diş çekiliyorken günümüzde bu tip dişler kanal tedavisi ile kurtarılmaktadır. Diş çekimi artık en son işlem olmuştur.
Derin çürük ve çatlaklardan dolayı pulpa (sinir) kendini yenileyemediğinden dolayı diş enfekte olur ve ölü diş haline geçer ve canlılığını kaybeder. Kanal tedavisi yapılmadığı taktirde enfeksiyon (iltihap, apse) kök ucundaki dokulara kadar yayılmaktadır ve dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanıp aşınmakta hatta apse oluşumu ile birlikte ağrı şişlik ve kemik erimesi oluşturmaktadır. Dişin en kısa zamanda çekilmesi zorunlu hale gelir.