Kanser Sonrası Tüp Bebek Tedavisi Mümkün mü?
Yazar Seval Taşdemir • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 6 Haziran 2018 • Yorumlar:
Birçok kanser türü üreme sistemini derinden etkilemekte ve kadınlarda erken menopoz problemine neden olabilmektedir. Kanser hastalarına uygulanan kemoterapi ya da radyoterapi gibi tedaviler kadınların üreme hücrelerinde etkili olduğu için birçok genç kanser hastası aynı zamanda üreme problemi ile de karşı karşıya kalmaktadır. Kanser hastalarının ömürlerini uzatan kemoterapi ve radyoterapi tedavileri üreme hücreleri üzerinde toksik etki yaratmaktadır. Bu tedaviler kadınlarda yumurta kalitesinin ve sayısının düşmesine erkeklerde ise sperm hareketliliğinin ve sayısının azalmasına neden olmaktadır. Ancak doku saklama ve tüp bebek tedavileri kanser hastalığını yenen kadınların çocuk sahibi olabilmesini sağlamaktadır.
Tedavi Süreci
Kadın hastalarda kemoterapi ya da radyoterapi tedavileri başlamadan önce yaklaşık olarak altı haftalık bir zaman dilimi bulunmaktadır. Bu esnada üç farklı yöntemle kanser hastalarının üreme potansiyeli korunabilmektedir. Evli çiftlerde hastaların yumurtası tüp bebek yöntemi ile döllenerek embriyolar meydana getirilir ve bu embriyolar dondurularak saklanmaktadır. Henüz evlenmemiş olan hastaların ise yumurta hücreleri direkt olarak dondurularak saklanmaktadır. Sonuncu yöntem ise hastanın primordial foliküllerinin yer aldığı yumurtalık dokusunun cerrahi yöntemle alınarak dondurulmasıdır. Erkek hastalarda ise sperm dondurma, testis dokusu dondurma ve testisin muhafaza edilmesi gibi üç farklı yöntem bulunmaktadır. Kanser hastalığından kurtulmuş olan kişiler dondurulmuş olan dokuların tekrar canlandırılması ile bebek sahibi olma şansı yakalamaktadır. Günümüzde en sık başvurulan yöntem embriyonun dondurulmasıdır. Yumurtalık dokusunun saklanması hala daha deneysel aşamada olan ve her yerde yapılması kolay olmayan ancak umut veren bir yöntem olarak kabul edilmektedir.
Tedavi Sürecinde Adet Görme
Bazı durumlarda kadın hastalar kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi sürecinde adet döngüsünde normale dönmeler görülebilmektedir. Ancak adet döngüsünün normale dönmesi üreme sistemlerinin sağlıklı bir şekilde çalıştığı anlamına gelmemektedir. Başarılı tedavi sonrası hastalar düzenli adet döngüsüne tekrar sahip olsalar da erken menopoz durumu yaşanabilmektedir. Kanser tedavisinin yumurtalara olan bir diğer büyük etkisi ise kromozom bozukluklarıdır. Bu nedenle kanser tedavisi görmüş kişilerin tüp bebek tedavisine başlamadan önce en az altı ay beklemeleri gerekmektedir.